Miért hanyatlik a kereszténység?

2024. március 16. 18:01

Az iszlám vallásúak száma 1800-ban 91 millió volt, 2000-re ez 1,3 milliárdra nőtt, 2023-ban pedig már kétmilliárd.

2024. március 16. 18:01
Jeszenszky Zsolt
Jeszenszky Zsolt
Magyar Nemzet

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTVA

„Hanyatlik a kereszténység? Attól függ, honnan nézzük. Ha Európából, akkor könnyen érezhetjük úgy, hogy igen. De nézzünk meg először néhány fontos adatot. 1800-ban a világ lakossága egymilliárd körül volt, ebből kétszázmillió volt keresztény. 2000-re hatmilliárdan lettünk, ebből közel kétmilliárd keresztény. A népesség hatszorosára nőtt, a keresztények száma kilencszeresére.

1800-ban a földlakók egyötöde volt keresztény, 2000-ben már közel egyharmada. 2023-ban 2,6 milliárd keresztényt tartottak számon, a világ most már nyolcmilliárd lakosának még mindig 32 százalékát.

Az ateisták, keresztényellenesek egyik kedvenc érve, hogy ebből milyen kevesen járnak templomba vagy élnek aktív hívőként. Valóban. De a statisztika nem a megélt hit mélységéről szól, hanem a felekezeti hovatartozásról, ami nemcsak hitet jelent, hanem kulturális determinációt is. A többi vallás adatai sem azt mutatják, hogy mennyi az elkötelezett hívő. (Bár kétségtelen, a hinduizmus és az iszlám esetében jóval többen gyakorolják aktívan és intenzíven a vallást, mint a szekularizáltabb nyugati világban a kereszténység vagy a zsidóság körében. Az ázsiai, az afrikai, sőt a latin-amerikai keresztények továbbra is aktív templomba járók, megélt hittel rendelkezők.)

Az iszlám vallásúak száma 1800-ban 91 millió volt, 2000-re ez 1,3 milliárdra nőtt, 2023-ban pedig már kétmilliárd. Ennek nyilván számos oka van, hosszabb, összetettebb kérdés, talán majd egy másik írásban…”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:21
🍓 ️ ­­­A­­­ ­­d­­­ö­g­ö­­­s­ ­­­l­­á­­­n­­y­­o­­k­­­ ­­­v­­á­­­r­n­­a­­k­ ­r­­á­d­­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­­­.­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­.­­­𝗙­­𝗨­­­𝗡
Tommaso
2024. március 18. 21:20
Azert. mert ORBANEKAT kibactak az europai kereszteny partok kozul
augustus2-0
2024. március 18. 14:25 Szerkesztve
Teljesen fölösleges ez ügyben úgy tenni, mint a tyúkok, amikor a baromfiudvarban közéjük vágják a féltéglát. Semmi más nem történik, mint most van itt az ideje annak, amit maga Jézus és szent Pál is megjövendölt. A hitehagyásnak. Ez a bősz tudomány vs. vallás szembeállítás, természetesen azzal, hogy a tudomány felsőbbrendű, és majd mindent megold, megmagyaráz, ostobaság. Éppen a természettudományok legújabb eredményei mutatnak rá arra, hogy a világ egyáltalán nem valamiféle természeti törvények által meghatározva fejlődött. Hanem törvényszerűségek által nem szükségszerűen irányítva fordult mindig abba az irányba a Nagy Bumm óta sokszor, hogy mi itt most erről vitatkozhatunk. Ugyan nem kedvelem azt a "zuhanó repülőn nincs ateista" szlogent, de a nagy ateista észosztóknak is érdemes lenne elgondolkodni azon, miért élek? Honnan, és mi célból vagyok? József Attila ezt nagyon szépen és tömören fogalmazta meg: Ó mondd, hát miféle anyag vagyok én, hogy pillantásod metsz, és alakít?
pipa89
2024. március 18. 11:10
Jeszy, Németországban minden lerombolt templomra több mecset épül. Gyerekből is több a muzulmán, mint a fehér. Sajnos, ami sikerült 733-ban Gabel of Tarik-nál, azt most 2015-ben elbuktuk: Európának lőttek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!