Harc a magyar szuverenitásért a Velencei Bizottság előtt

2024. március 16. 10:35

Különösen aggasztó ez most, amikor a szuverenitás védelme nemcsak Magyarországon, de világszerte is egyre időszerűbb.

2024. március 16. 10:35
Orbán Balázs
Orbán Balázs
Facebook

Nyitókép: Orbán Balázs Facebook-oldala

„Harc a magyar szuverenitásért a Velencei Bizottság előtt. Az ott elhangzott felszólalásomat itt olvashatják:

»Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Alelnök Asszony! Tisztelt Bizottsági Tagok!

Március 15-e különleges nap a magyarok számára. Ma felmenőink hősiességét ünnepelve az 1848–1849-es forradalomra és szabadságharcra emlékezünk. Arra, amikor a magyarok a Habsburgok és az oroszok ellen harcoltak a függetlenségükért és a szuverenitásukért. Ezért viselem ma polgártársaimmal együtt a nemzeti színű kokárdánkat, ünnepelve hazánk szuverenitását és függetlenségét.

Idén azonban március idusa szomorú nap is: ez az a nap, amikor a Velencei Bizottság egy, a magyar szuverenitást korlátozó véleményt tervez elfogadni. Különösen aggasztó ez most, amikor a szuverenitás védelme nemcsak Magyarországon, de világszerte is egyre időszerűbb.

Az elmúlt években Magyarország szuverenitását egyre gyakrabban érte jogellenes támadás. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a nemzetbiztonsági vizsgálat, amely megállapította a 2022. évi országgyűlési választási kampány külföldi finanszírozásának tényét. Az egységes ellenzék miniszterelnök-jelöltje is elismerte, hogy a kampány során több millió amerikai dollár érkezett hozzájuk az Amerikai Egyesült Államokból.

A magyar szabályozás tiltja a pártok számára külföldi támogatás elfogadását. Ezt a szabályt az egységes ellenzék azzal kerülte meg, hogy politikai tevékenységet végző civil szervezetein és gazdasági társaságokon keresztül használta fel a külföldről érkező összegeket.

Ezt is ajánljuk a témában

Ez elfogadhatatlan. Nem engedhetjük, hogy külföldi szervezetek és személyek a magyar érdekekkel és szabályokkal szembemenve próbálják érvényesíteni a saját érdekeiket hazánkban. A magyar parlament a Magyarország szuverenitása ellen irányuló beavatkozási kísérletek ellen való hatékony fellépés érdekében fogadta el a 2023. évi LXXXVIII. törvényt, amely létrehozta a Szuverenitásvédelmi Hivatalt.

A Hivatal működési logikája az ombudsman intézményéhez hasonló, amelynek tekintélyes európai hagyománya van. Úgy gondoljuk, ha az alapjogok védelmére és annak biztosítására létezhet ombudsman, országunk szuverenitásának védelme is van olyan fontos érték, hogy létrehozzunk egy ezért felelős, elemző, értékelő és javaslattevő tevékenységet folytató független hivatalt.

A Hivatal az ombudsmanhoz hasonlóan egyedi ügyeket vizsgál, és legfőbb eszköze a nyilvánosság: az általa lefolytatott vizsgálatok eredményét közzéteszi honlapján, mely tartalmazza a vizsgálatok során feltárt tényeket, megállapításokat és következtetéseket. A Hivatal nem nemzetbiztonsági szolgálat és nem nyomozó hatóság, a vizsgálatának eredményeként született jelentésnek nincs jogi következménye, a vizsgálat alá vontra nézve sincs sem szankciója, sem más jogkövetkezménye.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal transzparens működésén keresztül célunk a magyar szuverenitás védelmének biztosítása és a magyar emberek demokráciába vetett bizalmának megerősítése. Hiszünk abban, hogy a választópolgároknak joguk van megismerni a külföldi támogatásra vonatkozó azon adatokat, amelyek a választásokkal összefüggésben állnak.

Éppen ezért a Velencei Bizottság jelenlegi véleménytervezete a magyar kormány számára elfogadhatatlan.

Egyrészt a véleményterv nem ismeri el a szuverenitást európai értékként és legitim célként. Bár a szuverenitás védelmének szükségessége nincs nemzetközi egyezményekbe foglalva, egyértelmű, hogy az államiság alapját jelenti. Ezért a Velencei Bizottság ezen véleménye különösen komoly aggodalomra adhat okot Európa-szerte.

Másrészt a Bizottság a létrehozott Szuverenitásvédelmi Hivatal teljes intézményének hatályon kívül helyezésére tesz javaslatot, amivel szembemegy nemcsak saját normáival, de bárminemű konstruktív párbeszéd lefolytatásának lehetőségével is.

Nekünk, magyaroknak mindig is kulcsfontosságú kérdés volt a szuverenitásunk. Ennek szellemében tudunk csak egymással konstruktív megbeszélést folytatni.

Köszönöm, hogy meghallgattak!«”
 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:09
🍓 ️ ­­A­ ­d­­­ö­­g­­ö­s­­ ­­l­­­á­­­n­­y­o­k­ ­­­v­á­­­r­­n­­­a­­k­­­ ­­­r­­­á­­­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­.­­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
Lajoss
2024. március 18. 08:32
Egy hitvány pártállam lett újra Magyarország. 😢🤮😢
Namond
2024. március 17. 19:50
Orvbán Blamázskája blamázsa. Orvbán ismét szopóágon.
gekk
2024. március 17. 08:22
gekk 2024. március 16. 13:17 Bazsi, nézd vissza a gazdád hogy viselkedett a kgb-s putyin előtt. Aztán beszélj szuverenitásról......" Pontosan mit is áldozott fel a szuverenitásunkból Orbán? Mert hogy mit akar feláldozni a baloldal, azt öt oldalon keresztül sorolhatnám. Ne terelj szoponc. Mi okozta, okozza orbit magaalávizelését, ha találkozik putyinnal??!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!