Az amszterdami villamosvállalat súlyos kártérítést fizet a holokausztban játszott szerepéért

2024. március 29. 16:02

Az éjszakai villamosok 48 ezer holland zsidó deportálásában segédkeztek.

2024. március 29. 16:02

Amszterdam önkormányzata 100 ezer eurót fizet kártérítésként amiatt, hogy a város a második világháború alatt a villamosjegyekből származó pénzből 48 ezer zsidó embert szállított a náci haláltáborok felé – írta a DutchNews hírportál pénteken. Az önkormányzat ezt Willy Lindwer Emmy-díjas holland filmrendező Elveszett város című filmjének bemutatását követően jelentette be.   

A film a városi villamosközlekedés szerepét vizsgálja a nácikkal való együttműködésben. 

Lindwer filmjében Guus Luijters íróval együtt a 8-as villamossal járta körbe az amszterdami holokauszt kulcsfontosságú helyszíneit, és túlélőkekkel készített interjúkat. A 8-as villamos vonalát a nácik zsidók szállítására használták, mivel az összekötötte a pályaudvart Amszterdam zsidó lakta területeivel. 

Az alkotás kiemeli az éjszakai villamosok szerepét 48 ezer amszterdami zsidó deportálásában.   

A rendező a hírportálnak azt nyilatkozta: a filmkészítés során rájöttek, hogy az amszterdami villamosvállalat szorosan együttműködött a nácikkal, akik járatokat is béreltek a cégtől a zsidók deportálásához. Kutatásuk új bizonyítékokat hozott napvilágra arról a villamosútról, amely Anne Frankot és családját 1944 augusztusában a weteringschans-i börtönből a központi pályaudvarra szállította, miután a németek felfedezték a család búvóhelyét, a „hátsó traktust”. Az amszterdami közlekedési vállalat, a GVB két éven keresztül egy adósságbehajtót alkalmazott a háború után, hogy visszakövetelje a németektől a Frank család utaztatási költségeit.     

Amszterdam önkormányzata ígéretet tett arra, hogy 100 ezer eurót fizet a Centraal Joods Overleg nevű zsidó szervezetnek. A felajánlott kártérítés megfelel annak az összegnek, amelyet a város a villamosjegyekért számított fel a deportálások során. További kártérítésre is sor kerülhet még, mivel a kutatók idén hivatalos tanulmányt készítenek Amszterdamnak a nácikkal való együttműködésben játszott szerepéről.

(MTI)

 

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyzoltan-2
2024. április 16. 07:51
A profit, a percent! Ez a zsidóság lelke, lelketlensége! - "Egy igaz zsidó pénze értékesebb, mint a saját teste." (Sotah 12a)
Zokni
2024. március 30. 14:42
Tartok tőle, hogy az itteni sok elmeháborodott náci, aljas nyomorultat szintén deportálni kéne, hogy ne mételyezzék a közéletet. De a hír is eléggé félrevezetőnek tűnik. Azt a pénzt fizetik vissza, amit a később haláltáborban meggyilkoltaktól kértek villamosjegyért az ottani és akkori (!) aljas nácibarátok. És nem általában vett “kártérítést” fizettek. Ezért pár itteni kombinálgatás értelmetlen.
Majdmegmondom
2024. március 30. 05:27
Na kérem, akkor erre hivatkozva benyújthatjuk igényünket mi is a mongoloknak, a törököknek, az osztrákoknak, a németeknek, az ukránoknak és az oroszoknak!!! A beérkező pénzből megvesszük Romániát. Erdélyt beolvasztjuk, mert ugye Magyarország része, a többi területen pedig gazdálkodjanak a románok, ha egyszer ők is majd jó magyarok akarnak lenni...
catalina11
2024. március 29. 22:04
vagy hűsz évvel ezelőtt olvastam, hogy a zsidók kártérítést követeltek a németektől, mert a táborokat őrző farkaskutyák ugatása, az utódokban is lelki nyomot hagytak... ez nem vicc!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!