Szlovákiában sterilizáltatta magát egy magyar nő, mert biztosan nem szeretne gyereket

2024. február 01. 08:25

A 32 éves Viktória most már nyugodt, hogy soha többé nem kell aggódnia a teherbe esés miatt.

2024. február 01. 08:25

A 32 éves Viktória Szlovákiában végeztette el magán a sterilizációtszámol be a Telex. A sterilizáció szigorítását támogatók gyakran hozzák fel érvként, hogy nem szabad egy ilyen végleges döntést fiatalon meghozni, mert az ember bármikor meggondolhatja magát. 

Viktória mindig is tudta, nem szeretne gyereket, neki ez a természetes érzés. Az elmúlt tíz évben mindig stabil párkapcsolatban élt, a mostani párjával is évek óta vannak együtt. Amikor elkezdett közeledni a harminchoz, nagyszülei egyre gyakrabban szegezték neki az ilyenkor gyakran felmerülő kérdést: mikor jön az unoka? Viktória hiába jelentette ki, nem lesz gyereke, a nagyszülők elintézték annyival: 

majd ha a hormonok beindulnak, meggondolja magát. De nem így történt.

A tudatosan vállalt gyermektelenségtől azonban hosszú út vezetett a sterilizációig, 32 éves lett és eljött a 15. évfordulója annak, hogy megszakítás nélkül fogamzásgátlót szedett, ami kényelmes a nőknek, viszont megzavarja a hormonális működést, és több mellékhatása lehet. A nőgyógyásza is azt mondta, nem ajánlatos ilyen sokáig szednie a gyógyszert, ezért kezdjen el alternatív megoldáson gondolkodni. 

Ezzel párhuzamosan Viktória elkezdett komolyabban foglalkozni a sporttal. Egy vizsgálaton kiderült, a fogamzásgátló megzavarta a hormonháztartását, és nem tudja hatékonyan építeni az izomzatát. 

Emiatt döntött úgy, hogy mindenképp abbahagyja a gyógyszert, viszont nem talált helyette jó alternatívát. Ezért választotta a sterilizációt.

Miután elkezdett utánanézni a lehetőségeknek, elég hamar szembesült azzal, hogy a sterilizációt Magyarországon szigorú feltételekhez kötik. Csak az választhatja ezt a fogamzásgátlási módszert, aki elmúlt negyvenéves vagy van három gyereke. És még ekkor sem azonnal végzik el a beavatkozást: fél év múlva el kell menni a nőgyógyászhoz, írásban megerősíteni a szándékot, majd újabb hat hónap után végezhető el a műtét. Ugyanez a szabály vonatkozik a férfiakra és a nőkre is.

Ezért úgy döntött, külföldön műtteti meg magát, az interneten talált egy szlovák magánkórházat, 600 euróba került a beavatkozás. 

Mikor felébredtem a műtétből, elöntött az önfeledt boldogság és nyugalom, amiért soha többé nem kell aggódnom a teherbe esés miatt. Mintha egy óriási teher esett volna le a vállamról” – emlékezett vissza. Viktória azt mondta, hogy a környezete jól fogadta döntését. Nem tudja elképzelni, hogy valaha meggondolja magát, de szerinte ha a következő tíz évben megváltozna a véleménye, akkor a kora miatt már amúgy sem vállalna gyereket.

Nyitóképünk illusztráció: Boy Anupong

 

 

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dunhill67
2024. február 01. 18:01
magánügy
Nuttika
2024. február 01. 17:49
Viktória majd ha gyereket akar, meg kell tagadni tőle az örökbefogadás lehetőségét mert ő intézte el, hogy ne lehessen. Viktória majd ha kevesli a nyugdíjat, mondják neki, hogy kellett volna gyerek. Viktória majd ha fájlalja, hogy nem nyitja rá a kutya sem az ajtót, gondoljon a szlovákiai kiruccanására.
Akitlosz
2024. február 01. 16:22
Ez egy magánügy. Mitől hír? Csak az érintettre tartozik, másokra nem.
namégmitnem
2024. február 01. 15:19
SENKINEK SEMMI KÖZE HOZZÁ. LEGYEN MÁR VILÁGOS: SENKINEK!!! Egyéni döntés, amit valaki, aki jogosult volt rá, meghozott Be lehetne fejezni a falugyűlést.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!