Manfred Weber kemény hat hónapra számít Magyarország soros elnöksége alatt

2024. január 15. 08:18

Ragaszkodik ahhoz, hogy nem szabad megállapodni a jogállamiság hiányosságainak kezelése nélkül.

2024. január 15. 08:18
State Assembly of Junge Union Bayern

Manfred Weber egy interjúban hangsúlyozta, hogy az Orbán-kormánynak teljesítenie kell a feltételeket és módosítania kell a jogszabályokat ahhoz, hogy megkapja a visszatartott uniós forrásokat – írta meg a HVG a szemléjében.

Bírálta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt az uniós költségvetés felülvizsgálatának blokkolása miatt és aggodalmát fejezte ki Orbán Viktor Brüsszelre gyakorolt befolyásával kapcsolatban. Továbbá ragaszkodik ahhoz, hogy nem szabad megállapodni a jogállamiság hiányosságainak kezelése nélkül. 

Egyes tagállamok és uniós intézmények ellenállása ellenére Weber nem ágál Magyarország 2024 második felében esedékes elnökségével szemben, de kemény hat hónapra számít.

Weber megnyugvást talált abban a tényben, hogy az európai parlamenti választások után közvetlenül jellemzően nem születnek új szabályozások. Úgy vélte, hogy a figyelem a vezetői posztok kinevezésére és a politikai irányok kialakítására fog összpontosulni, ahol Magyarországnak kihívásokkal kell majd szembenéznie. Weber emellett amellett érvelt, hogy a jövőben a kül- és védelempolitikai döntéseket ne egyhangúsággal, hanem minősített többséggel hozzák meg. Kiemelte az orosz fenyegetést, hangsúlyozva, hogy az EU-nak fel kell fegyverkeznie Putyin hibrid hadviselési taktikájával szemben.

Európai parlamenti választások

A közelgő európai parlamenti választáson Weber nehéz kampányra számít, és aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az euroszkeptikus erők jól szerepelnek a közvélemény-kutatásokban. 

Bár nem számít arra, hogy a jobboldali populisták többséget szereznek, arra figyelmeztetett, hogy növekvő erejük kétségbe vonhatja a korábbi választási eredményeket. 

Az Európai Néppárttal (EPP) kapcsolatban hangsúlyozta annak elkötelezettségét Európa, Ukrajna és a jogállamiság iránt, és kijelentette, hogy ezek alapján lehetséges az együttműködés. Az olyan pártokkal, mint az AfD, Le Pen és az Osztrák Szabadságpárt, az értékek különbözőségére hivatkozva kizárta az együttműködést. A bővítés kapcsán szólt arról, hogy például a Nyugat-Balkánon azt kell nézni, milyen gazdasági és politikai potenciállal rendelkeznek a jelöltek, ám nem lehet mindenkit felvenni. Így Törökországgal be kell fejezni a csatlakozási tárgyalásokat, mert látnivaló, hogy úgysem lesz semmi a tagságból. Inkább más úton-módon kell erősíteni a kapcsolatokat.

Nyitókép: ARMIN WEIGEL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
troppauer-humer
2024. január 15. 15:34
Reménykedek, hogy ezt a Manfred Weber nevű jellemtelen, nyálas gennyládát elzavarják a választók júniusban.
egonsamu
2024. január 15. 14:39
Tovább fogsz öszülni és még a szakállad is kihullik... Aztán lubickolhatsz a moslékban.
KBA98
2024. január 15. 14:37
Te mocsok! Bele leszel taposva a betonba!
Csubszi
2024. január 15. 13:30
Számítson is, fossa össze magát; így lesz csak Weber pozitív!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!