Nem semmi! Befutott egy komolyabb összeg az Európai Bizottságtól

2023. december 28. 12:57

Csaknem 780 millió eurót kaptunk, ezúttal a helyreállítási alapból.

2023. december 28. 12:57
VON DER LEYEN, Ursula
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

Az Európai Bizottság ma, azaz csütörtökön átutalta Magyarországnak a Helyreállítási Terv (röviden: RRF) 3,9 milliárd eurós hitelének előlegét. Ez 780 millió eurót tesz ki, ami a teljes hitelösszeg mintegy 20 százalékát jelenti – tudta meg lapunk.

Ismeretes, 

az 500 milliárd eurós helyreállítási alapot az Európai Unió annak idején abból a célból hozta létre, hogy segítsen a tagállamok gazdaságainak talpra állni a Covid okozta sokkból.

A Magyarország elleni különböző eljárások miatt azonban eddig ebből a forrásból nekünk nem jutott egy cent se, igaz, a folyósítás más országok esetében is akadozik.

A közelmúltban az EB a kohéziós források kapcsán is pozitív döntést hozott, miután elismerte a magyar igazságügyi rendszert érintő kormányzati átalakításokat. Ezzel azonban az igen bonyolult történetnek még nincs vége, bár a tanárok jövő évi, jelentős béremelése például megvalósulhat.

Ezt is ajánljuk a témában

A ma befutott összeg azonban nem a kohéziós pénzeket érinti,

a most megkapott összeg annak a REPowerEU csomagnak a része, ami az energetikai megújulást, továbbá a zöld energiafelhasználás bővítését hivatott segíteni. 

Posztjában Varga Mihály pénzügyminiszter felidézte, Magyarország módosított helyreállítási tervét december 8-án fogadták el az uniós pénzügyminiszterek, így hárult el az akadály a hazánknak járó források folyósítása elől.

Nyitóképünk Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, fotó: MTI/EPA/Julien Warnand

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fideszaking
2023. december 29. 06:18
Eddig azzal haknizott a Mirinda klub, hogy azért nincs béremelés a tanároknak, mert nincs EU píz. Most van EU píz. Lesz béremelés? Ha nem lesz, és még mindig hisznek ennek a klubnak a népek, akkor ez az ország örökre elveszett, és meg is érdemli, hogy örökre kámforrá válljék
pandalala
2023. december 29. 03:33
hitel
2023. december 28. 19:45 Szerkesztve
Hála, Tiborcznak nagyobb jachtja lesz mint Mészarosnak. Egyébként nem, valamelyik korrupciókutató kimutatta, hogy úgy beszartak az EU tól, hogy onnan most sokkal kevésbé lopnak, helyette durvàn ráugrottak a magyar közpenzre. Úgyhogy jobban mi magyarok nem járunk, ugyanott tartunk öszességében. Tiborcz viszont pezsgőt bont.
blackorion93
2023. december 28. 19:35
Megjött a tanárok bérrendezésére fordítható pénzek.... akartátok írni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!