Már Nyugaton is látják: Orbán politikája győzött

2023. december 19. 18:37

A These Times podcastban már arról beszéltek, hogy konszenzus van az európai politikusok között.

2023. december 19. 18:37

Az UnHerd These Times című podcast műsorában Tom McTague és Helen Thompson foglalkozott az európai politikával. A beszélgetés során a migráció kérdésével kiemelten foglalkoztak.

Rögtön a műsor elején leszögezték, hogy Magyarországon érdekes hozzáállást tapasztalnak. Egész pontosan Orbán Viktor politikájára utaltak, aki nemrég megvétózta az Ukrajnának nyújtott európai segélycsomagot, viszont nem vétózta meg az Ukrajnának az EU-hoz való csatlakozási tárgyalások megkezdését.

Orbán és Merkel nézeteltérése

Orbán Viktor politikájával kapcsolatban Tom McTague kiemelte, hogy a 2015-ös menekültválság idején Angela Merkelt a liberalizmus megtestesítőjének tekintették Európában, vele szemben Orbán Viktorban az illiberalizmus jelképét látták. Az akkori eseményeket sokan a két nagy politikus szembenállásaként fogták fel. Viszont mindketten ugyanúgy az Európai Néppártban voltak, más szóval, nem voltak igazi politikai ellentétek, hanem politikai szövetségeseknek számítottak.

A kettejük közti egyetlen jelentős nézeteltérés a menedékkérők ügyében volt tapasztalható, egész pontosan az Európába érkezett migránsok szétosztásában.

Tom McTague azonban arra a következtetésre jutott, hogy a későbbiek során Merkel álláspontja nagyon gyorsan egybeesett Orbán álláspontjával a tágabb kérdésben, vagyis abban, hogy lényegében meg kell akadályozni, hogy a menedékkérők Európába jöjjenek. „Úgy gondolom tehát, hogy a történet valójában a közeledésről szól.

És a német politikában azóta is konszenzus van arról, hogy 2015 nem ismétlődhet meg.

Tehát Orbán azt mondja, hogy ebben a kérdésben ő győzött. És szerintem igaza is van” – fogalmazott Tom McTague.

Az európai jobboldal

Tom McTague szerint a jobbközép gyakran Európa-barát módon fogalmazza meg ezeket a kérdéseket, míg a szélsőjobboldal néha euroszkeptikus módon teszi ezt. Az igazság viszont az, hogy sok kérdésben valójában ugyanazokról a dolgokról beszélnek és ugyanazokat a megoldásokat javasolják – vonták le a következtetést a műsorban.

A Mandiner ezzel kapcsolatban hétfőn megírta, hogy már valóban elindulhatott egyfajta fordulat Németországban, mert már a CDU egyik vezető politikusa is külföldre küldené a menedékkérőket. Jens Spahn (aki jelenleg a CDU egyik frakciójának alelnöke) egy hétvégi eseményen beszélt arról, hogy pártja támogatja azt a javaslatot, miszerint

a menedékkérőket más országokba kelleni küldeni addig, amíg el nem bírálják a menedékkérelmüket.

Az általa konkrétan megemlített országok közt szerepel Ghána, Ruanda, Moldova, valamint Georgia.

A műsorban elhangzott másik jelentős következtetés az, hogy az EU 2023 június óta próbál véglegesíteni egy megállapodást Tunéziával, amely megállapodás értelmében Brüsszel pénzt adna az észak-afrikai országnak azért, hogy szigorítsák a határellenőrzést. Giorgia Meloni, Mark Rutte, valamint Ursula von der Leyen egyaránt támogatta a javaslatot.

A teljes beszélgetést ide kattintva tudják meghallgatni.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: JOHN THYS / POOL / AFP

Összesen 154 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
andris-923
2023. december 20. 13:23
az EU 2023 június óta próbál véglegesíteni egy megállapodást Tunéziával, amely megállapodás értelmében Brüsszel pénzt adna az észak-afrikai országnak azért, hogy szigorítsák a határellenőrzést. A retkes kis szelletőtőket A mi határellenőrzésünkre mikor adtok pénzt? És nem alamizsnát ! A földközi tengeren kicsit több csónak jelenik meg és mindjárt be vagytok sz@rva hogy most már tényleg elég OV 8 éve mondja hogy ennek nem lesz jó vége! csakhogy ahogy akkor most is sz@rtok ránk
szarvas-2
2023. december 20. 06:38
figyelő4322
2023. december 19. 23:28
szutykok 2023. december 19. 19:15 "Már 8-10 ezer Fülöp-szigeteki vendégmunkás van Magyarországon..." És ez miért is probléma neked, szutykok uraság? Vajon dolgoztál már együtt velük, fillippínÓkkal és filippinÁkkal? Mert én igen! Főleg mondjuk fil...pinÁkkal, és el voltam bűvülve... Nem csak a szépségükkel, hanem az intelligenciájukkal, szorgalmukkal, ambíciózus karakterükkel. PinÓval kevesebbet, de az a kevés is jó benyomást tett! Ha Magyarország valaha bevándorlásra szorul, érdemes lenne onnan importálni egy csomót, főleg fiippinÁkat! (Ez persze csak és csupán az én saját, személyes véleményem.) Gyorsan asszimilálódnak, és szívesen házasodnak bele a többségbe! Arról nem is szólva, hogy gyorsan szaporodnak... Nem tudok más enikumra gondolni, akik alkamasabbak lennének bevándorlásra! Nem is tudom, hogy az EU hová tette a 'kollektív józan eszét', amikor nem ilyeneket kezdtek el importálni, hanem... Muszlikat... Please... 🤣. 😭
Kozmosz
2023. december 19. 23:15
Nem FeketeFehér, barna mint a szar.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!