Van egy jó hírünk karácsonyra: sokkal olcsóbb lesz a halászlevet elkészíteni!

2023. november 23. 09:07

A halak és más egyéb tengeri állatok fogyasztói ára jelentősen csökkent mostanra, így már sokkal kisebb anyagi terhet jelent a karácsonyi menübe egy jó halászlevet betervezni.

2023. november 23. 09:07
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Ki ne szeretne a nagy, családi karácsonyi vacsorán egy forrón gőzöldgő halászlébe belekóstolni, legyen az pontyból vagy harcsából, vagy akár vegyesen. Azonban a tavalyi évben többeknek komoly fejtörést jelentett, vásároljanak-e halat a boltban vagy a piacon, ugyanis 2022-ben mint majdnem mindennek, a tengeri állatoknak az ára is az egekben volt. 

Ráadásul a legérzékenyebb időpontban, pont decemberben tetőzött tavaly a halak piaci ára, amely mindannyiunk pénztárcájának fájt. A KSH adatai szerint a 2021. decemberi árakhoz képest a tavalyi év azonos időszakában negyven százalékkal kellett többet fizetni ugyanannyi és ugyanolyan halért a boltok polcain. 

Ezek a legnépszerűbbek

Bár a magyar nem egy kifejezetten nagy halfogyasztó nép, azonban nyáron elsősorban a Magyarországhoz semmilyen természetes szálon nem kötődő hekk a legnépszerűbb, míg az egyéb időszakban a ponty, a lazac és a harcsa a domináns. 

Karácsonykor a listára még a süllő is felfér, mely rendszeres alapanyag a karácsonyi menüsor során. 

Timmel Ede, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója a Mandiner megkeresésére elmondta, a magyarországi halfogyasztás erősen kötődik a karácsonyi ünnepkörhöz, a lakosság halfogyasztásának döntő része erre az időszakra összpontosul.

A karácsonyi időszakban leginkább keresett halfajok a tradicionális menüsor elkészítéséhez szükséges alapanyagként szolgáló ponty, harcsa, és süllő”

– jelentette ki.

Mennyi az annyi?

A szervezet vezetője az idei karácsonyi időszakban árcsökkenésre számít, amit azzal indokol, hogy a termelők a 2022-es évi árhoz képest alacsonyabb áron adják a kereskedőknek a halat.

Nagyon reméljük, hogy a termelői árak csökkenése a kiskereskedelmi vásárlóknál is realizálódni fog az ünnepi bevásárlás alkalmával ez a pozitív hatás”

– fogalmazott a Mandinernek a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója.

Arra a kérdésre, elsősorban mely változók azok, amelyek kihatással vannak a boltokban kapható halak áraira, Timmel Ede elmondta, hogy a boltokban lévő hazai termelésű haltermékek árát leginkább a termelés során felhasznált input anyagok ára befolyásolja. 

Példaként említette a takarmány, az energia, az üzemanyag vagy a tenyészanyag árát, továbbá a munkabérek alakulását, valamint a környezeti hatásokat, amelyek befolyással bírnak a termelés sikerességére.

A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) minden évben megállapodást köt, mely részét képezi a piaci méretű ponty ára is”

– jegyezte meg.

A MA-HAL ügyvezető igazgatója szerint ezen megállapodás keretében is árcsökkenés realizálódott, melynek hatásának köszönhetően nem csak a horgászvizekbe telepítendő hal ára, hanem az étkezési célra értékesített hal árába is begyűrűzik ez a hatás.

Nyitókép: Ishara S. KODIKARA / AFP

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blackorion93
2023. november 23. 16:39
Azt hittem, hogy már árstoppos lesz a ponty. xD Én idén se csapok nagy felhajtást a lányomnak ajádék, meg majd valami 80-90 körüli gázszámla, idén ez a menü a tavalyiból kiindulva.
OneiroNauta
2023. november 23. 16:23
Arról nem értekeztek, miért árulnak a multik ukrán halat (Classic kárász, keszeg, stb) miközben úgy kellett megmenteni a hazai haltenyésztőket? A Lidl mindezt úgy, hogy félrevezető reklámot adott ki róla, (hazai termék cimkével a szórólapban) ami törvénysértés...
inebhedj - szerintem
2023. november 23. 15:08
És tényleg igaza van az ügyvezető úrnak, megnéztem a KSH honlapját, a ponty kilogramonkénti ára a tavaly decemberi 3930 Ft-ról idén októberig fokozatosan 4230 Ft-ra csökkent. https://www.ksh.hu/stadat_files/ara/hu/ara0044.html
Uztu
2023. november 23. 14:48
Jóléti társadalom. Csirkefarhát, halászlével.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!