„Nem biztos, hogy ez a legjobb ajándék az autósoknak” – kiakadtak a taxisok Karácsonyék „fejlesztésén”

2023. november 28. 14:02

Nem nyerte el a személyszállítók tetszését, hogy elvettek tőlük egy újabb forgalmi sávot az egyik legforgalmasabb úton.

2023. november 28. 14:02
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

A főváros egyik legforgalmasabb szakasza a Nagykörút,  ahol napszaktól függetlenül rendre hatalmas a forgalom. Itt közlekedik többek között a 9-es, a 191-es, a 26-os és a 291-es busz is, amely rendre dugóba került ami rendszeresen eredményezett csúszást a járat menetidejében.

A Főváros és a BKK válasza erre az volt, hogy készítettek egy pollerekkel elválasztott biciklisávot, és egy BKK-sávot, ahol a buszsávval ellentétben a taxi sem közlekedhet. 

Komoly feszültséget okozott a taxisok körében

Metál Zoltán az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) elnöke egyetért Pető Attila „Kreszprofesszorral”, aki szerint jogilag értelmezhetetlen a BKK-sáv, mivel nincs benne a KRESZ-ben. Metál Zoltán kijelentette: a Szent István körúton létesített új sáv tekintetében a KRESZ szabályai a mérvadók. 

„A KRESZ az elkülönített buszsáv kialakítását és használatát érthető módon szabályozza. Felsorolja hogy milyen járművek használhatják. A buszsávok kialakítását elsősorban a közösségi közlekedésben részt vevő járművek, buszok, trolibuszok és a taxik számára jelölik ki, hiszen a taxi gépjárművek is a közösségi közlekedés résztvevői azok számára, akik egyénileg szeretnék ezeket a közösségi közlekedésre kijelölt járműveket igénybe venni” – fogalmazott lapunknak nyilatkozva a taxis szövetség vezetője.

A Főváros kialakíthat BUSZ sávnak látszó BKK-sávokat, de azok attól még buszsávok maradnak”

– fogalmazott. Hozzátette: „amíg a KRESZ erre vonatkozó szabályozása nem változik, addig sem a Fővárosnak, sem a BKK-nak nincs jogalapja büntetni azokat a taxisokat, akik ezeket a buszsávokat használják”.

Ezt is ajánljuk a témában

Nem akarnak szabályt sérteni a taxisok

Pető Attila „Kreszprofesszor” a napokban a Mandinert arról tájékoztatta, hogy amennyiben peres eljárás lenne a BKK-sáv használatából adódó büntetés miatt, a megmüntetett fél minden bizonnyal megnyeri azt.

Metál Zoltán a fentieket megerősítve úgy fogalmazott: korábban a rendőrség is foglalkozott a témával és hasonló álláspontot alakítottak ki. Ugyanakkor

természetesen ismét kérünk erre vonatkozó jogszabályi állásfoglalást a Rendőrségtől, mert nem szeretnénk mi sem jogszabálysértő magatartásra ösztönözni a taxisokat”

– tette hozzá.

Azzal kapcsolatos kérdésünkre, hogy mi a taxis szövetség álláspontja az új biciklisáv mellé helyezett pollerekről, a szövetség vezetője újfent elmondta: azokat teljesen feleslegesnek és értelmetlen pénzkidobásnak tartja.

Nem attól lesz a kerékpáros közlekedés biztonságos, hogy most még csak cölöpökkel, később akár egy  „kínai nagyfallal”  védjék a kerékpárosokat a gépjárművektől, hanem attól, ha minden járművel közlekedővel szemben elvárás lenne a KRESZ ismerete”

– húzta alá.

Nem lesz gyorsabb a közlekedés

A változás miatt az autósok körében jelentős az elégedetlenség. A tapasztalatok ugyanis eddig azt bizonyítják, hogy drasztikusan lassult a közlekedés azokon a szakaszokon, ahol elvettek egy sávot az autóktól. Nincs ez másképp a Szent István körúton sem. Metál Zoltán szerint ugyanez a helyzet a taxisoknál is. Állítása szerint borítékolható a drasztikus menetidő-növekedés.

A cölöpök felszerelése után azok az áruszállító járművek, amik a Szent István körút üzleteibe szállítanak, már most csak azokon a helyeken tudnak megállni és rakodni, ahol erre lehetőségük van, azaz a szabad forgalmi sávokat tudják csak erre a célra igénybe venni” – osztotta meg gondolatait az Országos Taxis Szövetség vezetője.

Metál Zoltán szerint ráadásul ezt a problémát már hosszú hetek óta tapasztalhatják az Üllői úton a Kálvin tér és a Nagyvárad tér közötti szakaszon is. 

A menetidő változása a csúcsidőkben, akár a kétszeresére vagy akár a többszöröse is módosulhat, így nem biztos hogy ez a legjobb karácsonyi ajándék az autósoknak”

– jegyezte meg.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Ficsor Márton/Mandiner

 

Összesen 157 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
iimre
2023. december 01. 03:47
"Karikasostor nov. 28. 18:52 Már megint klasszikus prolihergelő cikk. (…) a Bem tértől a Clark térig a budai Fő utcában kb 10 éve elvettek egy sávot az autóktól, egysávos lett. Az eredmény: folyamatos haladás az autóknak, biztonságos biciklisáv, parkolóhelyek!" Jó nagy vidéki "szakértő" lehetsz, ha a Fő utca forgalmát és jellegét párhuzamba állítod a körútéval. :D
rockercicc
2023. november 29. 01:23
Visongjanak csak a hiénák :)
Karikasostor
2023. november 28. 18:52
Már megint klasszikus prolihergelő cikk. A forgalom mérséklése jó dolog. Már leírtam, a Bem tértől a Clark térig a budai Fő utcában kb 10 éve elvettek egy sávot az autóktól, egysávos lett. Az eredmény: folyamatos haladás az autóknak, biztonságos biciklisáv, parkolóhelyek! Előtte a kétsávos utat megfogta a C. tér- rendszeresen a Batthyány térig torlódott a forgalom. Most ilyen nincs.
KBA98
2023. november 28. 17:16
Demszkyt anno tojásokkal dobálták meg, pedig nem volt ennyire elvetemült, mint Karácsony!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!