„Idegenvezetőnek” csapott fel Lázár János (VIDEÓ)

2023. november 29. 18:23

A Kastélyinfó első részében a füzérradványi Károlyi-kastélyba kalauzolta el az érdeklődőket a tárcavezető.

2023. november 29. 18:23

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, Lázár János építési és közlekedési miniszter. Az első állomás a füzerradványi Károlyi-kastély volt. 

A videó legelején a tárcavezető többek között ismerteti a nézőkkal, hogy a magyar történelmi családok közül egyedül a Károlyiak rendelkeznek grófi titulussal, de tizenegy ágú hercegi koronával, és ők magukat ezeréves családnak titulálják. 

Az önkép, hogy legerősebb, leghazafiasabb, legvagyonosabb, a nemzet és a haza iránt legelkötelezetettebb első családról beszélünk.

 Ők magukat így identifikálták” – hangsúlyozta Lázár János.

A miniszter ezután arról is beszélt, hogy Magyarországon európai szemmel is látható családi vagyonok alakultak ki ezer év alatt folyamatosan. Megjegyezte, hogy a magyar történetírás még mindig „szenved” attól a hagyománytól, amit a marxista történetírás hagyott ránk. Pedig egy olyan nép történetét, mint amilyen a magyar, fel lehetne a családok történeteként is fogni.

„Azért tartjuk népszerűnek a Károlyi-nemzetséget, melynek ma élő tagjai is viszonylag nagy köztiszteletnek örvendenek, mert míg az Esterházyakat Bécshez és a Habsburgokhoz kötik, 

a Károlyikat pedig sokkal inkább kötik a nemzeti függetlenségi szellemhez, 

hiszen a család szinte minden tagja ‘48-as volt. (...)”

„A Károlyiak a néplegendában népszerűbbek, mint az a nagyon nyugat-dunántúli, nagyon katolikus családi kör, akik a Habsburg-monarchiához nagyon kötődtek. Magyarországon keleti részén a Károyi-család volt az, amely olyan gazdasági erővel bírt, ami nemzetközi környezetben is észrevehető volt” – hangzott el a videóba.

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

A Kastélyinfó első részét alább tekinthetik meg:

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Lázár János Facebook-oldala

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
palicsi-2
2023. november 30. 10:37
Há várjá mán, nem az vót, hogy a zis a Zóbáné?
hegyivadász
2023. november 29. 20:22
Pár hete voltunk ott a feleségemmel. Véletlenül keveredtünk oda, nem ez volt az eredeti cél. Leesett az állunk! Gyönyörű a kastély, a park lenyűgöző, a videó nem is adja vissza mennyire az. Nekünk a kiállítás is tetszett, érdekes volt, kifejezetten bejött az, hogy korszerűbb elemekkel, kis videórészletekkel, interaktív elemekkel dobták fel a sok történelmi ismeretet. A művészettörténeti elemek csak nagyon szűk kört érdekelnek. Minket nem. :) Sokkal érdekesebb megnézni egy kisfilmet arról, hogy Károlyi Ede miért indított szállodát és hogyan, böngészni a Károlyiak családfáját, érintőképernyőn kiválasztani egy koktélt a szálloda bárjában és beleképzelni magunkat az akkori korba. Tök jó elem például, amikor az egyik szobában egszercsak megszólal az egyik kiállítási tárgynak gondolt, 1930-as évekbeli telefon. Először nem érted mi van, felveszed, majd Karády Katalin van a vonal másik végén, és búgó hangon flörtöl a szállodatulajdonos Károlyival.
buckafej-2
2023. november 29. 20:16
Az egykori Abaúj-Torna vármegye legkeletibb csücskében, az Abaúj-Hegyközben található Füzérradvány. Valóban nagyon szép, mindenkinek ajánlom, jöjjön el.
lájkbajnok
2023. november 29. 19:46
Tök izgi, mikor kerül sorra Hatvanpuszta?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!