Gondolta volna? Milliókat bukhat, ha eladná a téli gumijait!

2023. november 14. 07:51

Legalábbis egy idős herendi autós példája erre figyelmeztet!

2023. november 14. 07:51
null

Több millió forintos család áldozatává vált egy féri, aki csak a használt téligumijain szeretett volna túladni – írta meg a vezess.hu.

Egy 74 éves herendi férfi használt autógumikat szeretett volna eladni egy népszerű online piactéren. Egy külföldi vásárló jelentkezett és miután előzetesen egyeztetett vele, e-mailen keresztül küldött neki egy üzenetet.

A levélben azt állította, hogy már kifizették a vételárat, de az átutaláshoz és a szállítás egyeztetéséhez szükséges lenne megandi az eladó banki adatait is. 

A sértett egy látszólag hivatalos futárszolgálat nevében kapott linkre kattintott, majd kitöltötte az űrlapot a kért bankszámla- és kártyaadatokkal. 

Ezt követően jóváhagyásokat adott meg és megadta a kapott banki visszaigazoló kódokat is. Az eseményekről szóló hír szerint a férfi nem a várt pénz beérkezéséről értesült, hanem a bankja kérdezte arról, hogy nagyobb összeget utaltak-e el a számlájáról. 

Az áldozat tagadta az utalást, és elmondta, hogy ő vár pénzt egy külföldi vevőtől. Ekkor tanácsolták neki, hogy azonnal tegyen feljelentést, mert számlájáról 

több mint 7 millió forintot vontak le.

Nyitókép: Wolfgang Kumm/picture alliance via Getty Images

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap_Bender
2023. november 14. 15:14
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>papamaci57<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< Tudod erre lett volna jó az idióta Deutsch Tamás által "felügyelt" digitális jólét program. Küldtek is eleinte használhatatlan linux verziót, az office követelményeket messziről ugató programocskákat, holmi gagyi böngészőt, aztán minden abbamaradt. A felelős elhúzott a pénzes mezőkre, Brüsszelbe. Annak az idős embernek akinek fogalma sincs a banki tranzakciókról, a pénzek lehetséges mozgatásáról, a bankok vérlázító kapzsiságáról, a pin kódok, a jelszavak, a vírusvédők, a tűzfalak jelentőségéről, mibenlétéről, semmi nem várható el. A bank sem homályosítja fel annyira, hogy védekezni tudjon, informatikust pénzelni pedig biztosan nem fog. Én is 74 éves vagyok, igaz számítástechnikai és informatikai diplomákkal felvértezve. A gépem igen erős védelme ellenére is próbálkoznak a haramiák, szerencsétlenségükre. Amit leírtál a védekezésről az kiváló. Én még megtoldottam az aktiválás-felfüggesztés párossal minden használatnál.
GrumpyGerald
2023. november 14. 10:05
Ez mindennapos, sok a károsult, nem igazán biztonságos ez az egész digitalizált, mobilomban a bankom világ. Olyan, mintha a nyugdíjasokat Ferrariba ültetnénk, nesztek mostantól ezzel intézzétek a városi bevásárlást. Katasztrófa lenne a vége. (Nem csak nyugdíjasok esetében, sőt. De ez a banki dolog őket nagyon erősen érinti, mivel nyilván nehezebben igazodnak el ebben a digi szarkatyvaszban, de sok középkorú károsult is van.) Ideje lenne a bankok és az online platformok, valamint az email és telekom szolgáltatók felelősségét felvetni végre. Ja, nem, az nem megy, csak porhintés meg a hülye ügyfél a hibás, mert nincs benne "AWARENESS". Kurva anyátok, kezébe adtok valami szart, akkor védjétek is meg tőle. Nem lenne bonyolult feketelistázni ezeket a vígan üzemelő kamuGLS, kamuSTB site-okat és tiltani a netről, tiltani az elektronikus kommunikációban, email rendszer rögtön karanténozhatná stb. Ja és a BANK NE UTÓLAG KÉRDEZZE MEG a gyanús tranzakciót, hanem UTALÁS ELŐTT! Van baj, bőséggel.
Osztap_Bender
2023. november 14. 09:38
Hogyan és kinek fizethették ki a vételárat, ha nem ismerték a bankszámla számát és a többi szükséges adatot? Milyen tranzakciót hagyott jóvá a szerencsétlen? A jóváhagyás kérésen nyomtatott betűkkel szerepel, hogy kinek és mennyit szándékozik jóváhagyni. A bank miért utólag(!) kérdezett rá a nagy összegű fizetésre? Nem kerek ez a dolog elvtársak.
Átoperált Kiscsoportos
2023. november 14. 09:15
Ha nekem utalnak pénzt, miért kellenek a bakkártyám adatai? Számlaszám és utalhatod ...... :)))))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!