Eddig tartott a Momentum nagy lendülete: bejelentkeztek a budapesti Gyurcsány-listára

2023. november 29. 19:11

Bár Donáth Anna pár napja kategorikusan kizárta a Gyurcsány-párttal való együttműködés lehetőségét, de a lilák egyik polgármestere már arról beszél, hogy nehezen lehetne a közös lista ellen érvelni a fővárosban.

2023. november 29. 19:11

Soproni Tamást, Terézváros polgármesterét kérdezte az ATV a Demokratikus Koalíció budapesti közös listás javaslatáról. Soproni szerint még nyitott kérdésnek számít, hogy átmegy-e a parlamentben a Mi Hazánk törvényjavaslata a tisztán listás fővárosi választásról, mely azt mondja ki, hogy 

az a párt állíthat listát, amelyiknek van saját főpolgármester-jelöltje, vagy három polgármester-jelöltje. 

A polgármester kifejtette: „szeretne bízni a kormánypártok erkölcsi iránytűjében”, abban – amit a Velencei Bizottság is megfogalmazott – hogy a választások előtt egy éven belül nem lehet a választójogi törvényt, a szabályokat módosítani, nem ajánlott.

Nem akarják „összezavarni a választókat”

A momentumos politikus felvetette, el lehet gondolkodni azon, hogy a polgármesterek részvételével vagy arányos választással jöjjön létre a Fővárosi Közgyűlés. De ha a parlament megszavazza a Mi Hazánk javaslatát, a tisztán listás fővárosi választást, akkor 

nehezen lehetne a közös ellenzéki lista ellen érvelni 

hogy egy közös listát, és egy közös főpolgármester-jelöltet állítson az ellenzék Budapesten jövő júniusban az önkormányzati választáson, annak érdekében „hogy ne zavarják össze a választóikat” – jelentette ki Soproni Tamás.

Mindez azért is érdekes, mert a VI. kerületi polgármester pártjának vezető politikusa, Donáth Anna egy hónapja szállt bele a Gyurcsány-pártba egy vitriolos publicisztikában, amelyben hazugnak nevezte a korábbi kormányfőt. Donáth pár nappal ezelőtt még egyértelműbben zárta ki a közös lista lehetőségét Gyurcsányékkal, mondván: „Nincs közös lista, nincs több orrbefogás”.

Kérdés, hogy ezek után van-e még visszaút a 2022-ben összefogó pártoknak, de tekintve, hogy Gyurcsányék pár napja bejelentették, hogy mégis támogatják Karácsony Gergelyt a jövő júniusi választáson, a Momentumnak nem sok mozgástere maradt az általa is támogatott főpolgármester tekintetében.

Ezt is ajánljuk a témában

A másik fő kérdés, hogy Donáth iránya meghatározóvá tud-e válni az egyik legerősebb ellenzéki pártban, vagy többségben lesznek az összefogást akarók.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Képmetszet / YouTube

 

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2023. november 30. 05:43
Az államférfi, Gelencsér Ferenc szétejtette a Momentumot. -:)))) Ezt elbasztad!
moricka13-3
2023. november 30. 05:26
Soproni Tamás, bár valóban ez a harc lesz a végső, és ha még a másik félnadrág Dobrevvel jól meg is férnének a közös listában, az egészre ne legyen gondja, majd az Orbán-fóbiások legerősebb Gyurcsány bajvívója az újdonsült sakktudományát hasznosítva, orrbefogás nélkül, megoldja/ vagy ha nem, hát kisnyúl! Amit sózott egerek módjára már most művelnek, ad absurdum képtelenség a bolondulásig!
EX_Terminator
2023. november 30. 02:27
ÉS HA EBBŐL BÁRMIT CSAK AZÉRT IS A POFÁMBA MERÉSZELTEK TOLNI EGÉSZ EGYSZERŰEN MEG FOGTOK ÉRTE DÖGLENI.
EX_Terminator
2023. november 30. 02:18
TI MINDENÉRT MEGDÖGLÖTÖK AZON KÍVÜL HOGY ELTAKARODTOK A MOCSKOS KURVA ELMEBETEG ANYÁTOKBA.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!