A háborús fejadagokat meghatározó Orbán-kormány nem alaptalanul tart katonai eszkalációtól a térségben

2023. november 03. 09:48

Ezért lenne különösen fontos, hogy az ellenzék is foglalkozzon aktívan a külpolitikával.

2023. november 03. 09:48
null
Lehoczki Noémi
Lehoczki Noémi
Mérce

„Az afrikai térségben egyelőre még nem fajult háborúvá a feszültség. A francia hadsereg megerősítése Kelet-Európában viszont jelzés Oroszországnak, és ugyanannak a katonai eszkalációnak a része, mint ami Afrikában is történik.

És ez csak a közelmúlt legújabb fejleménye. A nyáron a NATO történelmének legnagyobb légi hadgyakorlatát tartotta Németországban, amelyben 25 ország, 250 repülőgép és 10 ezer ember vett részt. Ezelőtt pár hónappal, 2022 novemberében Németország bejelentette, fegyvereket telepít Lengyelországba, miután egy eltévedt ukrán rakéta véletlenül egy ukrán határhoz közeli lengyel faluban, Przewodówban csapódott be. A tavalyi rakéta-incidensről hamar kiderült, hogy baleset volt, ráadásul nem az ellenséges fél rakétája térült el. Az eset mégis rámutatott arra, mennyire törékennyé vált a béke a térségben, és hogy kisebb tévedések is vezethetnek nagyobb bajokhoz. Az orosz-ukrán háború mellett további aggodalomra adhat okot a hozzánk közel eső koszovói konfliktus fellángolása.  2014-ben, amikor még nem teljes valójában tört ki az orosz-ukrán háború, szakértők már arról írtak a nyugati sajtóban, hogy a konfliktus világháborúval fenyeget. Akkor ez még túlzásnak tűnhetett.

Ezt is ajánljuk a témában

Ma sem jelenthető ki biztosan, hogy a háború tovább gyűrűzik, az erre utaló jelek viszont aggasztóak, és komolyan kell vennünk őket.

Ezért lenne különösen fontos, hogy az ellenzék is foglalkozzon aktívan a külpolitikával, ne csak a regnáló kormány. Különben egyszer csak azon kaphatjuk magunkat, hogy a külvilágban zajló katonai konfliktusok, amikről még saját magunknak se fogalmaztunk meg lényegi állítást, borítanak minden belpolitikai napirendet – pont úgy, ahogy az a 2022-es választások előtt történt.”

Nyitókép: Wojciech Grzedzinski / Anadolu Agency / Anadolu Via AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Türelem
2023. november 05. 11:49
Noémi...az ellenzéki zsidó értelmiség névtelen senkije, s csodálkoznak, hogy távlatosan sem jelentenek hiteles alternatívát sem a konzervatív zsidóság, sem a többség számára......
auditorium
2023. november 05. 11:34
Talán nem tudja a kisasszony, hogy a NATO jelenleg gyakorlatozik minden Nato-tagországban, tehát nem Magyarország fogja kirobbantani a 3. világháborút.
kbs-real
2023. november 04. 16:54
Megoldhatatlan dilemma a számomra, hogy ezek a nők azért ilyenek, mert senki nem bassza őket; vagy azért nem bassza őket senki, mert ilyenek.
jostothu
2023. november 04. 16:42
Noémi, ez nem megy neked. Miért nem fogadod meg a tanácsomat és keresel valami emberhez méltó kétkezi munkát, ami nem terheli túl az agyad?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!