Ukrajna szünetelteti a panaszát a WTO-nál Lengyelországgal, Magyarországgal és Szlovákiával szemben

2023. október 05. 19:00

Kijev gyakorlati, kompromisszumos megoldást szeretne találni a probléma megoldására.

2023. október 05. 19:00
Harvesting season in Kharkiv region of Ukraine

Ukrajna bejelentette, szünetelteti a Lengyelországgal, Magyarországgal és Szlovákiával szemben az ukrajnai gabonaimport korlátozása miatt a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) benyújtott panaszát. Helyette megpróbál gyakorlati, kompromisszumos megoldást találni a probléma megoldására, jelentette be Tarasz Kacska gazdasági miniszter-helyettes, Ukrajna kereskedelmi képviselője csütörtökön Brüsszelben, újságíróknak nyilatkozva.

„Ez általában az EU és Ukrajna közötti kereskedelem működésének kérdése. Úgy látjuk, hogy az ukrán mezőgazdasági termékek importjának problémája a következő hetekben-hónapokban megszűnik. Sok újdonság lesz azzal kapcsolatban, hogyan változik az engedélyezési rendszer, és egyebek. Ez nagyon aktív munka lesz. Amíg gyakorlati megoldást keresünk, a WTO-ban folytatott vitáink szünetelnek” – írja az Interfax-Ukrajina hírügynökség Kacska kijelentései nyomán.

A kereskedelmi képviselő hangsúlyozta, hogy Ukrajna jelenleg nem vitát, hanem konzultációkat folytat.

„Nem állunk vitában, nem formáltunk munkatestületet a vita rendezésére, a konzultációs szakaszban vagyunk. Ezt az ügyet elküldtük a WTO-nak, és hatvan nap áll rendelkezésre konzultációkra” – mondta, és hozzátette, Ukrajnának fontos, hogy konstruktív megoldást találjon az EU minden tagjával.

„Annak ellenére, hogy a panaszaink konkrét tagországokra, köztük Lengyelországra vonatkoznak, ez rendszerszintű kérdés az EU-val való kapcsolatainkban. Célunk hangsúlyozni, hogy az EU és Ukrajna azonos megközelítést alkalmaz a kereskedelmi megállapodások tekintetében. Tudjuk, hogyan lehet átfogóan megoldani ezt a problémát, hogy megmutassuk az egységet köztünk és Lengyelország között, köztünk és az EU között, valamint Lengyelország és az EU között” – mondta.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
 

Lengyelországgal kapcsolatban elmondta, reméli, a közelgő választások után visszatérhetnek a kérdés megvitatásához.

„Nem látok semmilyen rendszerszintű akadályt a probléma megoldásában. Ez idő kérdése. Ráadásul Lengyelországba egyelőre nem érkeztek exportengedély-kérelmek ukrán cégektől, ami további mutatója annak, hogy nincs hatalmas exportnyomás. Ezt az időt arra használjuk, hogy megmutassuk: a valóságban az ukrán exportőrök egyértelmű érdeke, hogy egyszerűen exportáljanak azokba az EU-tagországokba, ahol valóban nagy a kereslet az ukrán áruk iránt” – nyilatkozta.

(MTI)

 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rendesember
2023. október 06. 18:45
Szünetelteti???? Az milyen amikor egy panaszt szüneteltetnek? Mire van szükségük? És ha megkapták akkor a panasz megy tovább? Román lop, ukrán hazudik.
bagira002
2023. október 05. 23:43
Németekre jellemző szemetüket a keleti blokkra szórják ,gyurcsány idejében bálás szeméttel Magyarországot elárasztották behordták engedély nélkül . Bálák szét szakadtak szél szét hordta .
bagira002
2023. október 05. 23:34
Magyar kormánynak semmi mást nem kellett volna csinálni mint az ukrán menekülteket ellátni , nem rohanni buzgó mócsingként beavatkozni az ukrán belügybe a gabona üggyel kapcsolatosan . Jól kibasztak a földtulajdonosokkal akár saját művelés akár bérbe adott terület . Földjáradékot lenullázták . Felelősöket keressék meg ne csak a karjukat tárják szét . Felelőtlenség kisemberekkel szemben . Minisztériumban nincs annyi ész egész éves gabona megterem erre nem hozatnak be mérgező ocsút . Ukrán szemét nem csak mérgező hanem több éves termés semmire se jó . Szólítsák fel Zelenszkij rövid határidőt adjanak neki szemetét szállítsa el , határidő lejár tüzeljék el .
bagira002
2023. október 05. 23:20
Zelenszkijnek a vétózott pénz kellene , ezért szüneteltet . Pénzt megkapja kommunistazsidó szokás szerin a magyar gyűlölet nála beindul.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!