Rogán Antal: A magyar turizmus jól teljesített a koronavírus és a háború idején is

2023. október 12. 22:51

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter szerint a szektor jelentős mértékben hozzájárul a magyar gazdaság erősödéséhez.

2023. október 12. 22:51

A turisztikai szektor, és az ahhoz kapcsolódó ágazatok együttesen már a magyar nemzeti össztermék 12-13 százalékát adják ki egy évben, ezzel jelentős mértékben hozzájárulva a magyar gazdaság erősödéséhez – közölte a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter csütörtökön Békésszentandráson, a Bordűr Wellness Hotel átadó ünnepségén.

Rogán Antal felidézte, az elmúlt időszak nehéz volt a turizmus szempontjából, hiszen 2019 volt az utolsó nyugodt év. 

A világjárvány után éppen újraindult a hazai turisztikai szektor, amikor elveszített a szomszédban kezdődött háború miatt sok külföldi vendéget, még távolabbi országokból is. Már elkezdtek visszatérni a külföldi turisták, most viszont azokat az izraelieket fogja elveszíteni a szektor, akik szintén nagy számban jártak Magyarországra pihenni – fogalmazott.

A miniszter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a magyar turisztikai szektor jól teljesített 2022-ben és 2023-ban, 2022-ben sokkal jobb számokat produkált, mint 2019-ben, és az adatok szerint eddig ez az év is jobb, mint 2019.

Ehhez hozzájárult, hogy 2018-ban elindították az ország vidéki szálláshelyeinek megújítását célzó programot – emelte ki.

A program keretében 85 új vidéki szálloda épül, illetve újul meg. Megújult 600 panzió is az országban, és mintegy 13 700 egyéni szállásadó jutott támogatáshoz, ami több mint 40 ezer kiadó szoba megújítását jelentette - ismertette Rogán Antal. Hozzátette, hogy az új békésszentandrási hotel is a program keretében készült el.

Dankó Béla, a térség országgyűlési képviselője az átadón egyebek között arra hívta fel a figyelmet, hogy 426 milliárd forintos beruházással épül az M44-es gyorsforgalmi út, amely a kapcsolódó útszakaszokkal együtt mintegy 175 kilométeren biztosítja a környékbeli vállalkozások piacra jutását és új vállalkozások, valamint a turisták ide érkezését.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás
 

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lájkbajnok
2023. október 13. 00:13
Na, már csak ez a fazon hiányzott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!