Mit adott nekünk a NER? – Puzsér és Huth csaptak össze

2023. október 19. 18:17

Létezik-e korrupció? Ki a fasiszta? Kinek a szekerét tolja az ellenzék? Ezekről is szó esett a Infotér rendezvényén Puzsér Róbert és Huth Gergely vitájában.

2023. október 19. 18:17
Szalai Laura
Szalai Laura

Van-e Orbán-rendszer vagy -korszak? Mi a szerepe az ellenzéknek a NER-ben, azaz a Nemzeti Együttműködés Rendszerében? Mit adott és mit vett el az elmúlt 13 év?  Ilyen kérdésekről vitázott Puzsér Róbert publicista és Huth Gergely, a Pesti Srácok főszerkesztője az Infotér konferencián Balatonfürden tegnap. 

Lapunk főszerkesztő-helyettese, Kacsoh Dániel a moderátor szerepében elsőként arra kérte a résztvevőket, határozzák meg, hogy számukra mit jelent az a szó, hogy nemzeti. „A magyar jövőt, illetve a magyar jelent jelenti, semmiképp nem az egészségügy lerohasztását, az oktatásból kivont forrásokat, vagy Kelet-Magyarország lezüllesztését, ha pedig a kultúráról beszélünk, akkor biztosan nem Kisgrófót vagy Tóth Gabit” – vágta rá Puzsér, aki szerint a „nemzeti” lényege, hogy befektetünk az országba, a következő nemzedékekbe. Hozzátette, Orbán Viktor ugyan 2040-ig tervez, de szerinte nem látszanak perspektívák, csak a ciklusokban gondolkodás jellemző.

Megjegyezte azt is, hogy nem demokráciáról, hanem feudális abszolutizmusról lehet beszélni. 

Huth Gergely szerint helyes volt 2010-ben az akkori nagyarányú győzelem mögé olyan eszmeiséget tenni, ami nem arról szól, hogy „aki nincs velünk, az ellenünk van”. 

Szerinte

a nemzet azt jelenti, hogy abba mindenki beletartozik, aki magyar, a nemzeti pedig egy olyan értékrendet, habitust, politizálást jelent, amely a nemzet boldogulását minden másnál,

például „a zsebekbe gurított dollároknál” előrébb helyezi.

Az ellenzék szerepét firtató kérdésre Puzsér kifejtette: a NER részét képezik, és az ellenzéknek van olyan része, amely szervesebben, jobban megtámasztja a rendszert, szerinte „a Gyurcsány ilyen”.  A cél, hogy újra meg újra Orbán és Gyurcsány között kelljen választani – tette hozzá. Huth Gergely szerint annak, hogy egy pártszövetség sokadszorra győz a választásokon, politikatörténeti oka van. „Lényegében az 1994 és a 2002-es kommunista restaurációval szemben állt fel egy kemény, jobboldali, valamelyest centrista blokk, amely folyamatosan kétharmadot tud szerezni” – húzta alá, megjegyezve, a magyar az egyik legtisztább választási eljárás. A főszerkesztő szóba hozta azt is, hogy igenis van arra példa, hogy a Fidesz-KDNP szembekerül a kormánnyal, tehát nem igaz, hogy nincs reflexió.

2010 óta nagyon sokat változott a politikai közösség és a holdudvar, értékviták vannak”

– fogalmazott. Sőt, szerinte 2022-ben egy polgári-liberális, neokon fordulat történt, mivel teret nyertek a liberális, nemzetközi körökkel kapcsolatot ápoló erők, és meggyengültek a tradicionálisnak mondható politikát képviselők, akik korábban a kormányzást fémjelezték. „Nem igaz, hogy Orbán Viktornál van a bölcsek köve. A tábor állandóan mozog, folyton formálódik a hatalmi gépezet, az pedig nem demokrácia deficit, hogy ezeket a vitákat nem a te hálószobádban sík képernyőjén játsszák le” – mondta Puzsérhoz fordulva.  A publicista ugyanakkor kifogásolta: Huth hogyan állíthatja, hogy ez a legkorrektebb választási rendszer, miközben szemmel láthatóan „meg van billentve a csocsóasztal”, elég csak a külföldről szavazókra vonatkozó szabályokat nézni.

Puzsér az ellenzékre visszatérve kifejtette, hogy „Thürmertől kezdve Pozsgain keresztül Szili Katalinig” jó páran jól láthatóan a Fidesz zsebében vannak: „Molnár  Zsoltok, Ungár Péterek és olyan Gyurcsány Ferencek, akik folyamatosan szolgáltatják Orbánnak a Gyurcsány-veszélyt”. 

2010-ben Orbán azt ígérte, hogy Gyurcsány számon lesz kérve; pont ezt az egyet nem sikerült” 

– mutatott rá. Huth erre reagálva jelezte, 2010 után nem számított arra a Fidesz, hogy az igazságszolgáltatásban „ott van a posztkomcsi hálózat”, ez az oka annak is, hogy Gyurcsány nem lett számon kérve.

Kacsoh Dániel a beszélgetés végén arra kérte a résztvevőket, hogy Puzsér emeljen ki az elmúlt 13 évből egy pozitívumot, Huth pedig valami olyat, ami szerinte rossz döntésnek bizonyult. 

„Nem kellett volna visszafizetni az SZJA-t, mert az most nagyon hiányzik az államkasszából, de alapvetően nem tudok egy darab nagyon rosszat kiemelni.

Simicska Lajost tudnám talán említeni, azt, hogy kizárólagos médiahálózatot építhetett úgy, hogy arra érdemtelen volt”

– jegyezte meg.

Puzsér szerint a Fidesz opportunista; nincsenek elvei, nem konzervatív, hanem reakciós, premodern, ilyen értelemben viszont nem fasiszta. „Hazugság, hogy a Fidesz fasiszta és korrupt. 2010 óta feudalizmus van, aminek a lényege, hogy azért a pénzért, amit kiutal neked a király, hűség jár cserébe. Ilyen értelemben pozitívuma a rendszernek az opportunizmus” – mondta.

Szerinte

az sem igaz, hogy a Fidesz antiszemita, amit bizonyít, hogy az izraeli háború kapcsán „sikerült a jó oldalra állni”.

Ennek ellenére „néha többre tartom a Mi hazánk politikusait, mert ők legalább elvek mentén politizálnak és hisznek valamiben – még ha a fasizmus elvetendő is”. Azt is mondta, hogy az orvosbéremelést egy jó intézkedésnek tartja, de az meg szerinte a covidnak köszönhető, „el kellett jutni az egészségügyi rendszernek az összeomlás szélére” ahhoz, hogy a kormány meglépje. 

***

Nyitókép: Mandiner-szerkesztés

 

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dixtroy
2024. március 18. 15:33
"Puzsér az ellenzékre visszatérve kifejtette, hogy „Thürmertől kezdve Pozsgain keresztül Szili Katalinig” jó páran jól láthatóan a Fidesz zsebében vannak: „Molnár Zsoltok, Ungár Péterek és olyan Gyurcsány Ferencek, akik folyamatosan szolgáltatják Orbánnak a Gyurcsány-veszélyt”. " Esetleg ha nem a reggeli szaros budipapírból akarnád kiolvasni, hogy mi történik a világban, még az a nem várt esemény is bekövetkezne, hogy valami értelmeset hozol össze. Ki van a fidesz zsebében te fasz? Emlékezz vissza egy érdekes pillanatra, gyuribácsi pénzéből futtatták karácsonyt, meg dobrevet is, aztán szóltak nekik, hogy vissza vannak lépődve, mert mzp fog nyerendeni. Ezt nem a fidesz intézte, hanem a gazdi aki a számláikat fizeti bajnain keresztül az összesnek. És lám!
tapir32
2023. október 20. 05:22
Magyarországon többségi demokrácia van. A népakarat a pártokon keresztül érvényesül és a többség jogai és érdekei az elsődlegesek. Ez nem jelenti az állampolgári vagy a kisebbségi jogok semmibe vételét. Azt jelenti, hogy bizonyos kérdésekben a közösség az előbbre való az egyénnél. A nép a hatalmat a képviselői útján gyakorolja és csak kivételesen közvetlenül. A politikai pártoknak kiemelt szerepe van. A kormány a parlamentnek felelős. A liberális demokrácia az egyénre helyezi a hangsúlyt. Az állampolgári jogok és az egyéni szabadság az elsődleges a közösséggel szemben. A hatalmat korlátozni akaró elképzelés, amiben a civil szervezeteknek fontos szerep jut mert, éppen a hatalom korlátozása miatt nincs más képviselője a tömegek érdekeinek. Összességében a saját maguk által választott képviselőkkel és a pártokkal szembeni beteges bizalmatlanság jellemzi ezt az elképzelést.
tapir32
2023. október 20. 01:16
A hatalom nem elvszerűen rossz! Egyetérteni a hatalommal nem birkaság! Azért kerültek hatalomra, mert sokan egyetértettünk velük! Ilyen a demokrácia!
mnmn
2023. október 19. 22:32
Egy Vakok vitája a sükettel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!