Matolcsy György szerint így nyerheti meg hazánk a 21. századot

2023. október 18. 19:07

A jegybank elnök is felszólalt a pekingi Egy övezet, egy út fórumon.

2023. október 18. 19:07

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke is felszólalt a pekingi Egy övezet, egy út fórum tematikus rendezvényén, ezen felül a jegybank elnöke a kínai pénzügyi rendszer számos vezetőjével tárgyalt Kína és Magyarország további pénzügyi és gazdasági együttműködési lehetőségeiről – közölte az MNB szerdán az MTI-vel. A jegybank tájékoztatása szerint a Thematic Forum on Think Tank Exchange of the 3rd Belt and Road Forum for International Cooperation című nemzetközi konferencián tartott előadásában Matolcsy György arról beszélt, hogy

Magyarország keleti nyitás politikája jól illeszkedik Kína Egy övezet, egy út kezdeményezéséhez,

amelyhez ezért is csatlakozott Magyarország Európából elsőként.

Az MNB elnöke a rendezvényen arra is kitért, hogy a kezdeményezés multilaterális együttműködési platformmá fejlődése hozzájárult ahhoz, hogy Eurázsia szerepe és súlya az elmúlt években nőtt. A világ gazdasági súlypontja Kína és más feltörekvő ázsiai gazdaságok miatt áthelyeződik, így az Európai Unió versenyképessége nagyban függ a Kínával való együttműködéstől.

Matolcsy György kiemelte, hogy

a 21. század megnyeréséhez Magyarországnak a magas hozzáadott értékű üzleti tevékenységeket kell kihasználnia,

ogy versenyképessége új szintre emelkedjen. Ebben a tekintetben a tudásátadás és a hozzáadott érték közös létrehozása kulcsfontosságú Magyarország számára a Kínával és az Egy övezet, egy út kezdeményezés más országaival való partnerségben.

A jegybankelnök a fórumon számos egyeztetést folytatott a Magyar Nemzeti Bank kiemelt kínai állami partnereivel: a kínai Államtanács Fejlesztési Kutatóközpontjának (DRC) vezetőjével, Lu Hao miniszterrel, akivel megállapodtak a további szakmai együttműködés irányaiban. Emellett kínai kereskedelmi bankok vezetőivel is egyeztetett, így az Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) és a China Construction Bank (CCB) képviselőivel.

A találkozók nemcsak az MNB külföldi kapcsolatait erősítik, hanem a Magyarország és Kína közötti pénzügyi és gazdasági kapcsolatokra is pozitív hatást gyakorolnak – olvasható az MNB közleményében.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: MNB

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
__iX
2024. február 29. 18:41
Matolcsy egy jó stratéga, Nagy egy jó taktikus. Nagy stílusa inkább hasonlít Orbánéhoz, gondolom ezért is van mellette. Egyébként a az elmúlt évek, évtized gazdaságpolitikája közepes. Folyamatos a lecsúszás a bérekben a környező országokhoz képest.
Lajoss
2023. október 19. 19:04
Már megint nyerni fogunk?! Úgy,ahogy a jegybank?! Kuszaszem,nem sül le a pofádról a bőr?!
Sztrovacsek
2023. október 18. 19:52
A jegybank 2000 milliárdos adósságáról ha böffentenél esetleg valamit.... Mert a jövőt már hosszú évek óta ismerjük. Legalábbis azt amit vizionáltok róla. Ja, hogy ezekből szinte semmi nem jött be? Há' bakker, gazdálkodni kellene, nem pofázni.
Ehetős Odó
2023. október 18. 19:24
Jó az irány. Ha tetves brüsszeli bolsiknak jó, ha addig sikkasztgatják el a pénzeinket, amíg elérik, hogy erőteljesen átálljunk a kínai vonalra, ám legyen. Oroszországot is hogy megszívatták, hehehe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!