Már a londoni elemzők szerint is jelentősen csökkenni fog a magyar infláció

2023. október 06. 20:55

A Fitch Ratings arra is számít, hogy hazánknak sikerül megegyeznie Brüsszellel az uniós pénzekről.

2023. október 06. 20:55

A Fitch Ratings pénteki szektorelemzése szerint jóllehet az idei deficitcél minap bejelentett emelése „kihívást jelent” a 3 százalék alatti hiány elérése szempontjából, de a következő két évben így is csökkenésnek indul és az időszak végére 3 százalék alatt lesz a magyar államháztartási deficit.

A nemzetközi hitelminősítő

a jövő évtől stabil növekedést vár a magyar gazdaságban,

és várakozása szerint ez elősegíti az államadósság-ráta csökkenését. A Pénzügyminisztérium a héten bejelentette, hogy a jelentősen megnövekedett kiadásokra tekintettel a kormány 5,2 százalékra módosítja az idei GDP-arányos hiánycélt. A tárca hangsúlyozta – és ez a Fitch pénteki londoni elemzésében is szerepel –, hogy az új hiánycél is 1 százalékpontos javulást jelent a tavalyi hiányhoz képest.

A Fitch az infláció meredek ívű lassulását is valószínűsíti.

A hitelminősítő – amely befektetési ajánlású, „BBB” szintű besorolással tartja nyilván a magyar államadósság-kötelezettségeket, negatív kilátás mellett – azzal számol, hogy a hazai össztermékhez mért államháztartási deficit 2024-ben 3,7 százalékra, 2025-ben 2,8 százalékra csökken, és ebben szerepe lesz a növekedési lendület élénkülésének. A Fitch Ratings közölte, hogy várakozása szerint az általa 2023 egészére várt 0,9 százalékos visszaesés után a magyar GDP-érték a 2024-2025-ös időszakban már 3 százalékkal növekedhet éves átlagban.

A stabil nominális GDP-növekedés és az elsődleges többletek újbóli megjelenése nyomán várhatóan a 2023-2025-ös időszakban is folytatódik az államadósság-ráta fokozatos csökkenése, jóllehet a GDP-arányos szuverén adósság egyelőre a „BBB” kategóriás államadósok mediánszintje felett lesz – áll az előrejelzésben. A hitelminősítő közölte azt is, hogy alapeseti várakozása szerint

sikerül megegyezni az Európai Bizottsággal a kohéziós EU-finanszírozások folytatásáról,

bár a folyósítások mértéke és időzítése egyelőre bizonytalan. A Fitch a magyarországi infláció jelentős lassulását is valószínűsíti: pénteki előrejelzése szerint a tizenkét havi infláció 2024 egészében átlagosan 5,3 százalék, 2025-ben 3,1 százalék lesz. Ebben a környezetben az irányadó

jegybanki kamat 2024 végére 5-6 százalékra csökkenhet

a hitelminősítő szerint.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Classen/ullstein bild via Getty Images

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2023. október 07. 11:48
De a lényeg, hogy a reálértékek megmaradjanak! Persze a hatalmi politizálás és a növekedési mánia előbb-utóbb beteszi a kaput az emberiségnek, mert az ökoszisztéma kapacitásai végesek.
Uztu
2023. október 07. 09:10
Ne csökkenjen hanem forduljon vissza
Kovács Ubul
2023. október 07. 06:54
"Nem azt mondták, Feri!" "A költségvetési hiánycél idei elvétése miatt a Fitch szerint bizonytalanná vált a jövő évi büdzsé deficitcélja. A hitelminősítő friss elemzése alapján Magyarország idén recesszióba csúszik, míg korábban stagnálásra számítottak."
bagira002
2023. október 07. 01:25
letsgobrandon-2 2023. október 06. 21:19 TE is közéjük tartozol. Telezsebű hazaáruló guruló dolláros ballibsik siránkoznak , Orbán kormánya alatt jól élnek minden támogatást élveznek , felelőtlenül hazudoznak ígérnek . Sok pénzük mellé a hatalom hiányzik nekik .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!