Tényleg Magyarországról származó orosz dízellel mennek az ukrán tankok? Megkérdeztük a MOL-vezért

2023. augusztus 01. 15:16

Hernádi Zsolt a Handelsblatt minapi értesüléséről: Ez egy bődületes hazugság!

2023. augusztus 01. 15:16
Brit Challenger 2-esek Ukrajnában.
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

Megírtuk: az orosz-ukrán háború egy különös paradoxonára hívta fel a figyelmet Handelsblatt. A német lap szerint ugyanis az ukrán tankok egyre inkább az Oroszországból származó olajjal működnek, az ukrán vámhatóság adatai szerint ugyanis Ukrajna mind több gázolajat importál hazánkból és Törökországból.

Ezt is ajánljuk a témában

A lap értesülései szerint csak a MOL az elmúlt hat hónapban megduplázta Ukrajnába irányuló eladásait. Tekintve, hogy a MOL jelentős mértékben vásárol orosz olajat, így most valószínűleg ez lesz Ukrajna hadigépezetének fő üzemanyaga. Legalábbis a Handelsblatt szerint.

Hernádi Zsolt: Ez egy bődületes hazugság!

Az értesülésről megkérdeztük a MOL elnök-vezérigazgatóját. Hernádi Zsolt az MCC Feszten, a közreműködésével tartott színpadi beszélgetésen közölte:

Ezt is ajánljuk a témában

Ez egész egyszerűen nem igaz. Ami ott megjelent, bődületes hazugság!”

Szerinte az oroszokat akarták ezzel a cikkel felhergelni, mondván, azoknak szállít kőolajat, akik azt utána épp ellene használják fel az ajándékba kapott harckocsik ellátásával. Hernádi közölte: a MOL az ukrán piac csupán hat százalékát adja. A lengyelek körülbelül az ötszörösét adják annak a mennyiségnek, amit a magyar olajtársaság, a litvánok vagy a románok pedig a háromszorosát.

„Ez egy kereskedelmi rész, adunk vagy nem adunk. A MOL egyébként közvetlenül nem is ad el az ukránoknak, mi a logisztikai lehetőséget biztosítjuk, mert még a Varsói Szerződés idejéből örököltünk egy dízelvezetéket. Nekünk megvannak egyébként az exportpiacaink, Ukrajna nem tartozik közéjük. Magyarországról az ukrán dízelbehozatal hat százaléka érkezik. Ennyi” – húzta alá Hernádi. 

Nyitókép illusztráció. Fotó: AFP / Patrik Stollarz

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tizennyolcfok
2023. augusztus 02. 10:43
tehát hazugság, de igaz. trükkös csávó ez a hernádi.
Locomotive
2023. augusztus 02. 10:00
Mondjuk abból a szempontól nem lenne rossz közvetlenül az ukránoknak eladni, hogy ne nagyon zsaroljanak minket vezetékek felrobbantásával, stb.
konfucius
2023. augusztus 02. 07:10
Majdnem két hetes a Handelsblatt cikk, senki nem tartotta eddig fontosnak valamit érdemben reagálni rá? És most is csak kérdésre? Ez az egész nagyon büdös így.
Kormánypárti2
2023. augusztus 01. 21:00
Rókafogta csuka. :))) Az oroszok háborús költségvetését finanszírozza az ukránoknak eladott dízel. :)) Na most akkor ki a rossz fiú? Nem kellene eladni az ukiknak az orosz olajat? Na ne má! Egy valamire való kufárnak ehhez semmi köze, megelégszik a haszon számolásával. És jól teszi. Az üzlet az üzlet. Megtanultuk a nyugati tőkésektől, akik akár Hitlert is felfegyverezték, ellátták ha haszon volt rajta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!