Politikai barátaink, akiktől tényleg félünk

2023. augusztus 30. 18:17

Nem rossz dolog a magány, ha van kivel megosztani.

2023. augusztus 30. 18:17
null
Kerner Zsolt
Kerner Zsolt
24.hu

„2023. augusztus 20-ára sajátos csapatot hívott meg Orbán Viktor miniszterelnök a budai várba. A Karmelita kolostor erkélyéről nézhette végig az államalapítást ünneplő nagy tűzijátékot egy sor olyan vezető, akik közül sokan egyébként ritkábban járnak diplomáciai utakon az Európai Unión belül. Az alábbiak fordultak meg a Karmelitában egyetlen nap alatt:

Recep Tayyip Erdoğan török elnök,
Ilham Alijev, Azerbajdzsán elnöke,
Savkat Mirzijojev üzbég elnök,
Tamím bin Hamad ál-Száni katari emír,
Szadir Zsaparov kirgiz államfő,
Aleksandar Vučić szerb elnök,
Serdar Berdimuhamedow türkmén államfő,
Milorad Dodik, Bosznia szerb többségű tagállama, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke,
Andrej Babiš Csehország volt miniszterelnöke,
Sebastian Kurz, egykori osztrák kancellár,
Janez Jansa, Szlovénia volt miniszterelnöke,
Rusztam Minnyihanov, az Orosz Föderációhoz tartozó tagállam, a Tatár Köztársaság vezetője.

Orbán Viktor a fent felsorolt vezetőket úgy hívta, mint a »politikai barátait«, akikkel együtt ünnepelte az államalapításunk évfordulóját. A lista, és az azóta kiderült hírek az itt megkötött megállapodásokról, megmutat nekünk néhány dolgot az európai és a magyar politikáról.

Nem rossz dolog a magány, ha van kivel megosztani. Az egyik az, hogy Orbán Viktor uniós elszigetelődése egyrészt fokozódott, másrészt öngerjesztő is. Régóta születnek cikkek arról, hogy a magyar miniszterelnök egyre inkább elszigetelődik az Európai Unión belül. A Fidesz-kormány korábbi hagyományos szövetségeseinek egy része, mint mondjuk a francia jobboldal, választásokon tűnt el.

Másik része, mint a brit tory párt, elhagyta az Európai Uniót. A németekkel ápolt hagyományosan jó viszony jelképes ügyeken bukott el, mint amilyen a CEU kitiltása Magyarországról. Az újabb kori szoros szövetségesekkel, mint a csehek, lengyelek és szlovákok, a magyar kormány Oroszországgal kapcsolatos politikája miatt romlott meg a viszony.

A magyar kormány magányosságát az Európai Unióban leginkább az állandó reménykedés mutatja meg, hogy Orbán Viktor szövetségesei végre hatalomra juthatnak, nagyobb teret engedve ezzel az orbáni gondolatnak az európai fősodorban. Ez a reménykedés viszont ritkán válik valósággá. Nagy reményekkel várta a magyar kormány Giorgia Meloni új olasz kormányát is, és Meloni ugyan még mindig az Orbán-kormány szövetségesének mondja magát, radikálisan más politikát visz, atlantista, NATO- és EU-barát, kifejezetten Putyin-ellenes, a migráció kérdésében pragmatikus.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Orbán Viktor hivatalos Facebook-oldala

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kup_Lung
2023. augusztus 31. 08:48
Részben van valami igazságtartalom amit ír. ----- Amiben nincs : Az EU-ban ügyek vannak. És e köré mindig lehet támogatókat szerezni. Pl atomenergia, agrártámogatás stb stb. ilyen szemszögből nincs elszigetelődve Orbán, hisz minél többen vannak annál jobb az ügynek. És tárgyalnak is vel. Nyilván. ----- Amiben van valami: Az h. az orbáni politikát hogy veszi át más és hogy mennyire igaza van neki csak mások meg mennyire rövidlátók. Na ezt itthon túltolja a jobboldali média és politika. Alapjában senki nem akarja átvenni ezt a politikát (átfedés egy -egy témában lehet persze) , Pár éve már már azt érezhettük h. a V4 meg az olaszok, osztrákok rádöbbentek h. az orbáni magyar út az ő útjuk. Nem. Ilyenről szó sincs. Sem akkor nem volt sem most és nem is látszik. ---- Sőt az EU erőviszonyok is a belátható időn belül olyanok h. a 3 nagy pártcsaládnak többsége volt és lesz. Tehát a Fidesz olyan csoportot nem tud grundolni amiben többsége lesz az EU-ban. Ennyit 2024-ről előre is. -----
Syr Wullam
2023. augusztus 31. 08:12
A 24.hu mészárosjulija: "A járványkezelés problémáinak másik fontos oka, hogy az Orbán-kormány számára a cél sosem a járvány legyőzése volt. A cél az volt, hogy a járvány ellenére is megőrizzék a hatalmat. Ha szükséges, akkor akár azon az áron, hogy legyőzik a járványt. De ha lehetséges enélkül, az is rendben van." https://24.hu/kozelet/2021/04/03/fidesz-oltasellenes-baloldal-kampany-ellenseg-jarvanykezeles/
balbako_
2023. augusztus 31. 06:55
Úgy elszigetelődött Orbán, hogy lassan 100 millió ember hallgatja...De a lényeg, hogy olyan emberekkel tárgyal, akikkel lehet üzletet kötni kölcsönös előnyök alapján.
Lakat1983
2023. augusztus 30. 21:25
Ha a magányt megosztod valakikkel, akkor már nem vagy magányos, te orbitális faszkalap. Télen viszont te is azzal a gázzal fogsz fűteni, amit ezek a srácok adnak. Szívesen, hogy rohadnál meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!