Tízezren fognak pedagógusnak tanulni szeptembertől

2023. július 27. 19:30

„Van pedagógus-utánpótlás” az innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár szerint.

2023. július 27. 19:30
Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár a 2023-as felsőoktatási ponthatárokról tartott sajtótájékoztatón a Kulturális és Innovációs Minisztériumban 2023. július 27-én.

A felsőoktatásba felvettek száma 28 százalékkal nőtt tavalyhoz képest, ez az elmúlt tíz év legmagasabb száma – jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Hankó Balázs hangsúlyozta: a számok azt mutatják, jól működik a megújult felsőoktatás,

ami a felvételiben nagyobb szabadságot és felelősséget adott a felsőoktatási intézményeknek. A rugalmas felvételi a magyar gazdaság és társadalom érdekében működik – emelte ki.

Az eredmények

Hozzátette: a felvettek nagy része várhatóan diplomát is szerez, ugyanis az egyetemekkel olyan minőségi és teljesítmény-elszámolási rendszert alakítottak ki, ami csökkenti a lemorzsolódást és segíti a diplomaszerzést.

Hankó Balázs elmondta: a 126 449 felvételizőből 94 785-öt vettek fel, és tíz felvett jelentkezőből 8 diák állami ösztöndíjjal kezdi meg tanulmányait, azaz körülbelül 14 ezerrel több diáknak biztosítanak a teljes képzésre vetítve átlagosan hatmillió forint állami ösztöndíjat.

Hozzátette: 43 százalékkal nőtt a vidéki egyetemekre felvettek száma,

idén már minden második diákot ilyen intézménybe vettek fel. A Debrecen-Miskolc-Nyíregyháza háromszögbe idén négyezerrel több diákot vettek fel, a Dunaújvárosi Egyetemen 130 százalékkal nőtt a felvettek száma, a kecskeméti Neumann János Egyetemen 71 százalékos az emelkedés, a veszprémi Pannon Egyetemen 58 százalék, a Soproni Egyetemen pedig 76 százalék.

Hankó Balázs elmondta: tartották az ígéretünket, hogy 10 jelentkezőből, 7,5-et felvesznek.

Hozzátette: 34 százalékkal nőtt a műszaki, természettudományi, mérnöki és informatikai területre (MTMI) felvettek száma, azaz minden negyedik felvett a MTMI-területre került be. Műszaki területen 44 százalékos a növekedés, az agrárium területén 28 százalékos, a pedagógusképzésben pedig 67 százalékos, vagyis minden második felvett jelentkező a kiemelten preferált szakokra került be.

A pedagógusképzésről

A pedagógusképzésről elmondta: 10 514 jelentkezőt vettek fel, ami az elmúlt hat év legjobbja

azaz van pedagógus-utánpótlás”.

Mint mondta, a tanárképzés esetében 29 százalékos a növekedés, mintegy 1500-an osztatlan tanárképzésre nyertek felvételt, emellett 57 százalékkal, közel kétezerrel nőtt az úgynevezett rövidciklusú tanárképzésre felvettek száma, akik más képzési területről jelentkeztek át tanárszakra. A tanítóképzésre felvettek száma 94 százalékkal nőtt, és jelentős az emelkedés az óvodapedagógusi képzésben résztvevőknél is.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
galancza-2
2023. augusztus 02. 23:27
A f.oktatásban dolgozók 74% kozmolibsikomcsináci patkány.Na jó, túloztam, csak 73%. Ezek önmaguk képére aberrált aljas pedagógokat (és egyéb értelmiseggeket) fognak képezni. Tragikus állapotban van az oktatás minden szinte, mert a Fidesz nem mer belenyúlni, csak az osatoba terelő duma megy. De az is tény hogy még mindig jobb ma helyzet az oktatás területén (is) , mint a balos kurmányok idejében. És egyértelműen a Fidesz a legkisebb rossz a pártok közül ma. És ez így lesz még legalább 20 évig, mert az összes ellenzéki alak magyargyűlölő kozmolibsikomcsináci patkány.
galancza-2
2023. augusztus 02. 23:18
Tisza009! Tiéd az év kommentje! Sajnos totálisan igazad van!
Fed74
2023. augusztus 01. 18:44
Agyhalott fasz szopó fideszes banda! Persze jövő héttől 20 ezer új pedagógus áll munkába! Az a vicc hogy még mindíg nem rúgtak picsán benneteket!
gyzoltan-2
2023. július 28. 13:38
Igazán jó az új komment-rendszer! -már az összes hozzászólás sem hozzáférhető! A cenzor eldönti, mely hozzászólás nem olvasható..!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!