MTA-reakció a Mandiner egyik cikkére

2023. július 06. 17:01

Az MTA csak a pályázatban megadott adatok és a pályázati szempontrendszer alapján értékel, ahol kizárólagos mérce a tudományos kiválóság és a kutatás várható hatása.

2023. július 06. 17:01
Lendület Bizottság
Vendégszerző

A Mandiner online kiadásában július 3-án megjelent cikk (Kétszázmilliós ösztöndíj kevés melóval: liberális lobbi telepszik rá az MTA-ra?) két, az Akadémia tudományfinanszírozási rendszerét rossz színben feltüntető állítást fogalmaz meg.

A cikk szerzője szerint az MTA Lendület Programjának egyik legutóbbi nyertese, Szilágyi Emőke Rita „tudományos teljesítményét tekintve a magyar jó átlagot hozó, nemzetközileg azonban alig valamit alkotó kutató”. A másik állítás „az MTA belső ügyeire rálátó” forrásra hivatkozik, mely szerint „Szilágyi pályázatának pozitív elbírálásában döntő szerepe lehetett intézetpolitikai szerepvállalásának. Szilágyi ugyanis vezető alakja az MTA kutatóhálózata 2019-es átszervezésekor alapított Akadémiai Dolgozók Fóruma nevű informális közösségnek, mely rendszeresen hangot ad kormányellenes érzelmeinek.”

Az első állítás kapcsán egyetértően idézzük a Lendület Zsűri bölcsész tagjának véleményét:

„A tudományos teljesítmény mérése a nemzetközileg minősített folyóiratokban megjelent publikációk és a rájuk való hivatkozások száma alapján a bölcsészettudományok egy részére nem alkalmazható.  Ez a rendszer a természet- és társadalomtudományok publikációs gyakorlatára épül, ahol a tudományos eredmények azonnali közlése és a gyors reagálás a működés alapja.  A humán tudományok, köztük a filológia megjelenési formája elsősorban a könyv: egy átfogó témáról éveken át készülő monográfia vagy kritikai forráskiadás. Ezekre lassabban születnek hivatkozások, de idézik őket még évtizedekkel később is. A nemzetközi idézettségnek a természettudományokéhoz hasonló számonkérése bénítóan hatna a tipikusan nemzeti témájú kutatásokra (magyar történelem, irodalomtörténet, nyelvtörténet stb.), a pályázatokon a fiatalok esélytelenek lennének, ami éppen a nemzeti kultúra kutatásának rovására menne. Jelen esetben a latin nyelvű forráskiadások online hozzáférhetővé tétele növeli a nemzetközi láthatóságot.”

A cikk megjelenése után a Bölcsészettudományi Kutatóközpont nyilatkozatot adott ki, amelyben kiemelik, hogy „a nemzeti bölcsészettudományok a nemzeti kulturális örökség megőrzése és a társadalom javára való életben tartása céljából vállalnak felbecsülhetetlen jelentőségű, a nemzeti identitás megőrzése és kifejezésre juttatása szempontjából sorsdöntő fontosságú feladatot”. (https://abtk.hu/hirek/3191-a-bolcseszettudomanyi-kutatokozpont-nyilatkozata-a-mandiner-honlapjan-az-mta-lendulet-programjat-illetoen-megjelent-cikkrol).

A másik állítással kapcsolatban fontosnak tartjuk hangsúlyozni – azt a tudományfinanszírozók számára magától értetődő állítást –, hogy a pályázatokat elbíráló Lendület Bizottság és Zsűri egyetlen jelölt esetén sem tartja számon (és nem is veszi figyelembe) a pályázók vallási, ideológiai vagy politikai meggyőződését, esetleges társadalmi vagy politikai aktivitását. Az MTA csak a pályázatban megadott adatok és a pályázati szempontrendszer alapján értékel, ahol kizárólagos mérce a tudományos kiválóság és a kutatás várható hatása.

 

Szerzők:

Kollár László

A Lendület Bizottság elnöke

Nusser Zoltán

A Lendület Zsűri elnöke

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fegyenc8
2023. július 07. 10:56
Teljesen érdektelen és haszontalan un. "kutatásokra" ennyi pénzt kidobni... Az MTA megérett a felszámolásra. Tök felesleges egy ilyen szervezetet eltartanunk.
lofejazagyban-2
2023. július 06. 21:30
az MTA-tnyilvánvalóan ki kellene zárni minden pénzosztásból. Egy ilyen kis országban, mint Mo, egy szakterületet olyan kevesen művelnek, hogy mindenki ismer mindenkit, valamiyen viszonya van vele, vagy lehet vele. A peer review egy vicc. Aki már csinálta itthon, az tudja. Ennél még az is jobb lenne, ha Prigpzsin döntene a pénzekről.
bölcsuhú
2023. július 06. 20:33
DE n milyen pofátlanul tudnak ezek hazudni! Csak azt magyaráznák meg, hogy mi a franc kerül 200 miliióba ebben a projektben? S mi lesz a nemzetközi visszhangja, értékelése? Mivel szolgált rá ez a némber erre az ösztöndíjra? Tehát?
nakatomi
2023. július 06. 20:30
Az állítás: " a pályázatokat elbíráló Lendület Bizottság és Zsűri egyetlen jelölt esetén sem tartja számon (és nem is veszi figyelembe) a pályázók vallási, ideológiai vagy politikai meggyőződését, esetleges társadalmi vagy politikai aktivitását." A kérdés: Ki hiszi ezt el nektek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!