Lángos, hekk, Balaton

2023. július 06. 08:01

Aztán jött a megátalkodott piaci lét, és hirtelen felszöktek az árak.

2023. július 06. 08:01
Bódi Ábel
Bódi Ábel
Magyar Nemzet

„A Balaton soha nem volt olcsó, amióta véget ért a fenntarthatatlan államszocialista tervgazdaság, amelyben alacsonyan lehetett tartani az árakat, hiszen a hotelektől kezdve az éttermekbe szállított alapanyagokig minden államilag volt beárazva. 

Kádár elvtárséknak pedig fontos volt, hogy a nép ki se lásson a lángosból és a sörből, mert a végén még kiderül, hogy lufi az egész gazdaság.

Aztán jött a megátalkodott piaci lét, és hirtelen felszöktek az árak, hiszen a vállalkozó szemlélete az életben maradás és a profittermelés, utóbbiból pedig annyit szed össze, amennyit mi kifizetünk a termékéért. Ha el tudja adni a lángost ezer forint felett úgy, hogy az alapanyag és a helybérlet költsége ehhez képest bagatell, miért ne tegye? Micsoda szívjóságból kéne saját magával kiszúrnia?

És az igazság az, hogy a strandolók kifizetik ezeket az árakat. Nem tart senki pisztolyt a fejükhöz, hogy márpedig lángost vagy hekket kell enned. De nem is azért vesszük-esszük ezeket a víz partján, mert az éhségünket akarjuk csillapítani. Azt tudjuk úgy is, ahogy évtizedek óta tesszük: hűtőtáskákban lehurcolt étel-ital, piknikezés a szabadstrandon és a többi. Ugye, ha így számolna a jól értesült újságíró, akkor kiderülne, hogy egy négytagú családnak a Balatonon eltöltött nap nem 52 ezer, hanem legrosszabb esetben 15 ezer forintba kerül, ami fejenként nagyjából tíz euró.”

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Royce2.0
2023. július 06. 15:43
Nagyon remélem, hogy a mindenszarista komcsi ganyék mind elhúznak az Adriára , és nem lábatlankodnak a drága jó Balcsi partján :)))
vip era
2023. július 06. 14:31
A Balaton akkor drága,ha összehasonlítjuk tengerparti üdülőhelyekkel.Fele élményt sem nyújt szinte azonos áron.
JohnnyBeGood
2023. július 06. 10:05
Mekkora ökörséget írtál ide ! Mennyi lesz a vállalkozó profitja ha - gyors gazdagodásra vágyik alacsony produktivitás mellett - egyetlen vevője sem marad ? Mint most. Üresek a strandok, mert senkinek sem kell az 1800 Forintos lángos, meg a 3500 Forintos pizza, 800 Forintos üdítővel. Csak, hogy értsd, Olaszországban - ahol a bér a magyar sokszorosa - a biztosan első osztályú - nem balatoni gagyi - pizza, 6- 8 EUR, azaz 2000-2500 Forint.
szemlelo-2
2023. július 06. 09:46
Azért nem szabad elfelejteni, hogy a balatoni főszezon nem egészen 2 hónap, a kihasználható szezon durván 3 hónap. Elég nehéz kalkulálni és szervezni erre egy működő üzleti modellt. Pedig sok ezren megteszik, így lehet lángost kapni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!