Kicsit furcsa és szürreális, hogy egy férfi is nevezhet ilyen versenyre! – volt szépségkirálynők a Mandinernek

2023. július 16. 15:25

Kulcsár Edina és Horváth Éva influenszerek, korábbi szépségkirálynők mondták el lapunknak, mit gondolnak arról, hogy egy transznemű férfi nyert meg egy holland szépségversenyt. Nem pont ugyanazt.

2023. július 16. 15:25
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Hatalmas botrány kerekedett abból, hogy Rikkie Valerie Kolle képviselheti hazáját, Hollandiát a Miss Universe szépségversenyen. Rikke jelenleg modellként dolgozik Breda városában és ő lett az első transznemű nő, ahol szépségversenyt nyert a németalföldi államban. Komoly indulatokat váltott ki itthon és nemzetközileg is, hogy nőket maga mögé utasítva egy biológiai férfi nyerte meg a szépségversenyt.

Ezt is ajánljuk a témában

Bochkor Gábor műsorvezető szerint a nőiesség nagyon sok formáját mutatják be, „ha kiveszed belőle a nőt, akkor ez mind összeomlik”. A rádiós szerint ez nem emberszépségverseny, hanem szépségkirálynő-verseny, ezért érhetetlennek tartja, miért egy transznemű győzedelmeskedett. Korábban, 2018-ban már volt transznemű induló a Miss Universe-en: Angela Ponce, aki Spanyolországot képviselte.

Nyilatkozott a Mandinernek a témával kapcsolatban Kulcsár Edina, korunk egyik legismertebb influenszere, akinek Instagram-oldalán 653 ezer feliratkozó van. A médiaszemélyiség országosan 2014-ben lett ismert, amikor megnyerte a Miss World Hungaryt, és ő képviselte hazánkat a Miss World szépségversenyen, ahol második lett. 

Ezt is ajánljuk a témában

A holland szépségversennyel kapcsolatban kijelentette, a mai világban már arra kéne mindenkinek törekednie, hogy teljes legyen az elfogadás.

Nekem semmi problémám nincs az egésszel. Megnéztem ezt a lányt, én legalábbis lánynak mondom, ha ő annak tartja magát, és szerintem kifejezetten szép”

– jegyezte meg.

Kulcsár Edina szerint a holland szervezők és a zsűri is biztosan tisztában volt vele, ha a 22 éves Rikkie Valerie Kollét választják győztesnek, nagy port fog kavarni az ügy. „Ez egy példamutatás arra, hogy manapság már az elfogadás menő és abszolút ez az irány a jövőt illetően” – mondta a Mandinernek Kulcsár Edina.

A volt szépségkirálynő megjegyezte, szerinte mindenkit egyenlő jogúan kell kezelni, függetlenül attól, hogy mi a faji származása, vagy éppen minek született. Elmesélte, hogy szakmai szemmel is megnézte a holland győztest és véleménye szerint nagyon szép és dekoratív személyről van szó.

Kulcsár Edina. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Minimálisan sem látom azt benne, hogy ő valaha fiú volt. A megjelenése, a kisugárzása és tulajdonképpen minden adott ahhoz, hogy szépségkirálynő legyen”

– közölte, majd úgy folytatta, láttunk már olyat akár a sport világában, ahol a férfiak nőkkel szemben versenyeznek és van arra példa, hogy egy nő ver meg egy férfit vagy éppen pont fordítva. 

Némileg más állásponton van Horváth Éva modell-műsorvezető, aki 1998-ban nyerte meg a Miss World Hungary-t, és ezzel Magyarországot képviselte a Miss World az évi versenyén. A modell elmondta, abban az időben, mikor ő indult a szépségversenyen, teljesen szét volt választva a férfi és női verseny, nem is egy napon tartották a győztes kiválasztását.

Akkor még teljesen egyértelmű volt, hogy férfiak nem neveznek be egy női versenybe”

– szögezte le.

Horváth Éva. Fotó: Bors/Bánkúti Sándor

A volt szépségkirálynő felelevenítette, neki már abban az időben is szürreális volt, hogy egy férfi miért nevez szépségversenybe, ugyanis azt egy női műfajnak tartja.

Egy lánynak, kislánynak az az álma, hogy egyszer a fejére kerüljön a korona, ez többek között az én álmom is volt, ami szerencsére megvalósult, de hogy egy férfinek ez miért van a fejében, számomra egy rejtély”

– mesélte.

„Most, hogy engedik ezt, hogy egy szépségversenyen, ami abszolút a nőkről szól, egy férfi is nevezhet, nekem egy kicsit furcsa és szürreális” – folytatta.

Horváth Éva kijelentette, háborodni nem háborodott fel a történeten, azt mondta, látható hogy nagyjából a témát már teljesen máshogy kezeli a világ, mint akkor, amikor ő indult.

Nyitókép: EVERT ELZINGA / ANP MAG / ANP via AFP

 

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ehetős Odó
2023. július 17. 16:49
Narancsisten 2023. július 16. 19:29.................Te kis hülye majom, ugrálhattok itt naphosszat a szellemi ketrecetekben, nem ér semmit a Természet ellen. A Természet, akár tetszik nektek, akár nem, egy homofób genya, sőt, a ti idióta agyatok szerint egyenesen náci. Szokjátok hülyék.
Szekértábor
2023. július 17. 10:16
Gondolatkísérlet: képzeljünk el egy szépségversenyt, amin mindenki szépen megfésülve, megmosakodva, de smink nélkül és egyen-konfekcióruhában ill. fürdőruhában jelenik meg. A plasztikai műtét kizáró ok. Nyilván az lesz a szépségkirálynő, aki a legjobb alakú (genetika+testmozgás), legszebb arcú (genetika+belső harmónia) és szép mozgású. Vajon az utóbbi 20 év szépségkirálynői nyernék ezt a versenyt is? És vajon mennyi esélye lenne a verseny megnyerésére egy született férfinak?
Szekértábor
2023. július 17. 10:16
Kezdjük a szépségversenynél, mint műfajnál. Ha tisztán szemléljük, akkor ez egy hímsoviniszta húspiac, amin a férfi elvárásoknak megfelelő maszkot festenek a jelentkezőkre, és férfi elvárásoknak megfelelő alakformáló ruhákba préselik őket, amiben férfi elvárásoknak megfelelő mozdulatokat és pózokat kell végrehajtaniuk. Aki nem elég vágykeltően néz ki és mozog, az nem lehet szépségkirálynő. Mint köztudott, a nemzetközi szépségversenyeken törölték a fürdőruhás felvonulást, mivel "sértette a női versenyzők méltóságát a testük tárgyiasítása". Most viszont láthattuk, hogy mi volt a valós szándék: így könnyebben indíthattak férfiakat a nők ellenében.
fater0921
2023. július 16. 20:39
Nyitókép: eke rozi a bálban
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!