Angol sztáríró műveinek fóliázásáról: A queerség nem elfogadhatatlan, a gyerekek számára sem

2023. július 25. 07:48

Alice Oseman szerint a queer fiatalok megérdemlik, hogy az irodalmi művekben viszontláthassák magukat.

2023. július 25. 07:48

A Líra Kereskedelmi Kft.-re nemrég tizenkét millió forintos fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Fővárosi Kormányhivatal, amiért a könyvesbolt nem fóliázta le Alice Oseman melegekről szóló képregényeit. A vizsgálat szerint az érintett könyvek homoszexualitást jelenítenek meg, mégis a gyermekeknek szóló, ifjúsági irodalom körébe sorolt könyvek között helyezték ki azokat, ráadásul forgalmazásuk sem zárt csomagolásban történt. 

Most a szerző reagált a történtekre, írja a Pink News: „Nagyon szomorú és dühös vagyok, hogy ez megtörténhetett. 

A queer fiatalok megérdemlik, hogy az irodalmi művekben viszontláthassák magukat. 

A queerség nem elfogadhatatlan, a gyerekek számára sem. Szeretetemet küldöm mindenkinek, aki harcol ez ellen, és támogatja a queer közösséget.”

A Heartstopper tavaly egyik napról a másikra vált queer szenzációvá, írják, miután 

megjelent a Netflixen a sorozat adaptációja, és az LMBTQ-fiatalok világszerte pozitívan láthatták viszont magukat a képernyőn. 

A képregényeket a Daily Mail becslése szerint havonta körülbelül 1 millió font értékben árusítják csak az Egyesült Királyságban, megelőzve David Walliamst, a Jack Reacher szerzőjét, Lee Childot és még J. K. Rowlingot is.

Az Index emlékeztet: az Orbán-kormány még 2021-ben fogadta el a törvényt, amely tiltja a homoszexualitás megjelenítését és népszerűsítését a 18 év alattiak körében. A kormány szerint a jogszabály célja a gyermekek védelme, és nem az LMBT-közösséget célozza. A gyermekvédelmi törvény előírásának megfelelően a boltoknak le kellett fóliázniuk az LMBTQ-témájú könyveket, ami nagy port kavart a magyar kulturális életben.

Varga Bea író megoldásként azt tartja a legvalószínűbbnek, hogy az ifjúsági szerzők elkezdenek politizálni, 

és a fiatal követőket aktív fellépésre buzdítják. Ruff Orsolya szerint íróként és olvasóként is szomorú látni a befóliázott könyveket. A fólia szolgálhatja a könyv védelmét is, ám jelenleg nem lehet különválasztani, hogy mikor milyen célból kerül a kötetekre – írja az Index.

Nyitókép: Twitter

 

Összesen 141 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
K4t1nk4
2023. július 29. 20:07
Queer= olyan rusnya vagyok, hogy senkinek sem kellek, de muszáj, hogy ezért mindenki ünnepeljen.
alenka
2023. július 29. 17:10
Folyamatosan hányingerem van.....ezek a korcs lenyek- valamik,unokám 17 eves és már betegesen ellenőrzöm...
DrPepper
2023. július 27. 17:22
Van egy remek szatíra, a "Köszönjük, hogy rágyújtott", aminek egyik legszórakoztatóbb jelenetében a főszereplő, aki történetesen dohányipari lobbista, elmegy tízéves fia osztályába, hogy bemutassa a saját foglalkozását. Amikor a dohányzásra kerül a sor, "hozza a formáját" és elkezdi rafináltan érzékenyíteni a gyerekeket a cigarettázás iránt. "Én nem azt mondom, hogy a dohányzás jó, hanem azt, hogy ne fogadjátok el mások véleményét, próbáljátok ki magatok..." LMBTQ lobbival behelyettesíthető. Egy másik jelenetben a dohánytermékek fóliázására a hollywoodi filmekben történő termékelhelyezésben találja meg a választ. Ismerős, nem? https://www.youtube.com/watch?v=1QYqpva_kPw
DrPepper
2023. július 27. 17:01
Ha mondjuk a dohányzást akarnám reklámozni kisiskolásoknak, mindenki felháborodna. Aberrációkat viszont szabad?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!