Nem ússza meg az ellenzék a tiltott külföldi kampányfinanszírozást, de a bírság összege még kérdéses

2023. június 20. 15:23

Sajtóhírek szerint akár 3-3,5 milliárd forint körüli büntetés is járhat hat ellenzéki pártnak, amiért a tavalyi országgyűlési választás kampányában külföldről kaptak anyagi támogatást. Az ÁSZ ugyanakkor közölte: egyelőre nincs döntés az ügyben.

2023. június 20. 15:23
null

A 24.hu kedden arról írt, hogy az ÁSZ egy jelentéstervezetet küldött el a parlamentbe jutott hat ellenzéki pártnak. A dokumentumban az szerepel, hogy a számvevőszék vizsgálata szerint megvalósult a tiltott pártfinanszírozás a 2022-es országgyűlési választási kampány során, amennyiben Márki-Zay Péter akkori miniszterelnök-jelölt fémjelezte Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) fizette az ellenzéki kampány egyes részleteit. Az ÁSZ szerint mintegy 1,7 milliárd forintra tehető az az összeg, amit külföldi forrásból finanszíroztak az MMM-en keresztül, a büntetés pedig ennek a duplája a törvények szerint, azaz közel 3,4 milliárd forint. A 24.hu írásában szereplő dokumentum létét az MSZP-s Molnár Zsolt megerősítette a Mandinernek.

ÁSZ-elnök: nincs döntés

Az ÁSZ elnöke az MTI-n keresztül reagált a sajtóhírre. Windisch László közölte: a pártok valóban megkapták a számvevőszéki részjelentés tervezetét, de

a tiltott támogatás összegét csak később, többek között a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vizsgálatának ismeretében lehet megállapítani, a büntetés mértéke is ettől függ.

Emellett a jogszabályok sem egyértelműek arról, hogyan oszlik meg a jogkövetkezmény az érintett pártok között olyan esetben, amikor az összefogásuk érdekében, de nem pártnak vagy pártoknak címzett, nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásban részesülnek. Az ÁSZ emiatt egyeztetést kezdeményez a jogalkotóval az üggyel kapcsolatos rendelkezésekről.

Windisch tudatta: a jelentésről annak véglegesítése előtt megbeszélést kezdeményeztek az ellenzéki pártokkal, és nem állapítottak meg többet annál, mint amit Márki-Zay Péter már korábban elismert. A számvevőszéknek hatósági jogköre nincs, bírságot, büntetést nem szab ki, a tiltott pártfinanszírozás jogkövetkezményeit sem ők, hanem a törvény határozza meg. Ebben a kérdésben mérlegelési jogköre a szervezetnek nincs, de a tiltott finanszírozás összegét jogosult és köteles megállapítani. A részletekről a nyilvánosságra hozatalt követően lehet beszélni, addig a sajtóban közölt részinformációkra az ÁSZ nem reagál, tette hozzá az elnök.

Hónapok óta vizsgálódik az ÁSZ

Windisch László először a Mandinernek tavaly novemberben adott interjúban beszélt a baloldal kampányfinanszírozási botránya miatti számvevőszéki vizsgálat lehetőségről. „A konkrét esetben meg kell nézni, hogy a Márki-Zay és szervezete által a választást megelőzően folytatott tevékenység mennyiben tekinthető a hatpárti együttműködésnek juttatott kvázi támogatásnak. Hiszen mégiscsak nekik, sőt velük közösen kampányoltak. Ugyanakkor azt is tisztázni kell, pusztán egy elismerő nyilatkozat elmulasztása mint esetleges jogi trükk jogi értelemben elegendő-e ahhoz, hogy ne pártként tekintsünk az egyébként minden más vonatkozásban pártnak tűnő, pártként cselekvő, frakció­alakítást belengető, képviselőjelöltek mellett agitáló mozgalomra. Ha nem, úgy kénytelenek vagyunk a pártokra és a kampányfinanszírozásra vonatkozó szabályozást, illetve korlátozásokat Márki-Zayék szervezetére is érvényesnek tekinteni” – nyilatkozta akkor az elnök.

Az USA-ból jött a pénz

A vizsgálat indításáról márciusban nyilatkozott Windisch, jelezve, „igen erős a gyanú arra, hogy valóban tiltott pártfinanszírozás történt, és megsértették a választási kampányra vonatkozó törvényeket a baloldali ellenzéki pártok”

Az MMM-nek mintegy 1,8 milliárd forintnyi támogatást biztosított az Egyesült Államokból az Action for Democracy (AD) nevű szervezet,

de jutott a „guruló dollárokból” bőven a Bajnaihoz, Ficsor Ádámhoz és Szigetvári Viktorhoz köthető, a baloldali kampányba bedolgozó DatAdat-csoportnak is.

Nyitókép: Arpad Kurucz/Anadolu Agency via AFP

Összesen 150 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VerdbenekhyKeményFarkas
2023. június 21. 15:32
Igen! Ahelyett, hogy tőlünk, adófizetőktől lopták volna, mint Orbán, a tisztességes, ahelyett a külföldön élő magyaroktól szerezték!
01234567890
2023. június 21. 13:26
"Végre" újra egypártrendszer lesz. Éljen az állampárt.
konfucius
2023. június 20. 20:22
Nem értem, mi a hezitálás tárgya. Első körben a bírság a törvényellenesen elfogadott pénz. Aztán az eljárás minden költsége, majd durván 4,8 milliárd forint. Ez utóbbi a csekk atka által elsíbolt pénz. Összességében 10 milliárd forint körüli összeg.
FeketeFehér
2023. június 20. 19:36
Nem is értem, mit szarakodik az ÁSZ. Be kell tiltani az ellenzéki pártokat, és annyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!