Erdő Péter: Isten Ferenc pápa látogatásával bátorítani és erősíteni akarta a magyar népet

2023. június 05. 22:24

Ahogy a Szentatya találkozni akart a magyar egyház képviselőivel, úgy kell „nekünk is megélni a helyi egyházi közösséget” – mondta a bíboros.

2023. június 05. 22:24
null

Hálával tartozunk Istennek, hogy Ferenc pápa látogatásával bátorítani és erősíteni akarta a magyar egyházat és a magyar népet – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek hétfőn Budapesten.

A bíboros a pápalátogatás szervezői, a látogatás eseményein dolgozó önkéntesek és a média munkatársai előtt bemutatott szentmisén kiemelte: a hálaadás a keresztény ember egzisztenciájának lényegét fejezi ki.

Úgy fogalmazott:

és „valóban ránk akart figyelni, nem csupán alkalomnak tekintette látogatását, egyéb – bármennyire fontos – ügyek intézésére”.

Erdő Péter azt mondta, akkor hiteles a Ferenc pápa magyarországi látogatásáért érzett hálánk, ha „tettekre váltjuk” tanításait. Ahogy Ferenc pápa fontosnak tartotta kifejezni a betegek, fogyatékkal élők, szegények, menekültek, a társadalom peremén élők iránti szeretetét, úgy kell „nekünk is észrevennünk a saját környezetünkben a rászoruló embereket és segíteni rajtuk”.

Ahogy a Szentatya találkozni akart a magyar egyház képviselőivel, úgy kell „nekünk is megélni a helyi egyházi közösséget”. Ahogyan Ferenc pápa külön találkozott a fiatalokkal, a tudomány és a kultúra embereivel, úgy kell nekünk is nyitottaknak lenni minden korosztály felé és komolyan venni azt a párbeszédet, amely a szellem világában folyik – tette hozzá. 

Végül, ahogyan Ferenc pápa kifejezte nagyrabecsülését Szent István iránt és megismételte Magyarország felajánlását a Szűzanyának a Kossuth téri szentmise végén,

vállalni feladatainkat és felelősségünket népünk érdekében, emelt fővel és nyitott szívvel, mint annak idején Szent István király” – sorolta a bíboros.

(MTI)

***

Nyitókép: Vatican Media / CPP / Hans Lucas via AFP

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szintetikus
2023. június 06. 08:31
Ne lopj, erre nézd meg a sok lopóst... :DDD Amúgy melyik isten? Shiva?
Bell & Sebastian
2023. június 05. 23:58
Mivel ez magyar katolikusoknak szóló feljebbvalói utasítás és nem gitt, hogy rágjuk, minimum meg kell próbálni. Szívvel és lélekkel.
Arthemys
2023. június 05. 23:42
Szerintem nagyon sokakat megerősített a látogatás, aki nyitott volt rá érezhette és érzi a mai napig, nem csak a pápa jelenlétét, de az égiek oltalmát is. Minél jobban nyüszítenek emiatt, annál világosabb, hogy jó úton haladunk. Az égiek oltalmazzák az egész világot! Legyünk mi a mustármag!
Nerségi báró Echenboeg
2023. június 05. 23:19
Hát nem tudom... ez a zsidó erdő lesz az új pápa?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!