Elhagyhatja Romániát az OTP

2023. május 23. 18:07

Az OTP román bankjának esélyét még csak vizsgálják.

2023. május 23. 18:07
null

Az OTP vizsgálja román leánybankjának lehetséges eladását – írja a Bloomberg, amely arról számol be, hogy a magyar bank potenciális vevőkkel tárgyal, és nem kötelező érvényű ajánlatokat kért a román pénzintézetre.

A felvásárlási növekedési akadállyal szembesülve az OTP Csoport kiszélesítette az OTP Bank Románia stratégiai lehetőségeit a bank esetleges eladásával” – válaszolta egy szóvivő e-mailben a lap megkeresésére. Hozzátette: nem született döntés a bank eladásáról, ennek esélyeit most vizsgálják.

A hírről beszámoló Portfolio megjegyzi: az OTP Romániában 7-8 százalékos piaci részesedést tűzött ki célul, ettől azonban elmaradt a bank, és mivel akvirálni pedig sem tudott nagyobb pénzintézetet, piaci részesedése 3 százalék körüli maradt.

Az idei első negyedév végén a román bank mérlegfőösszege 1586 milliárd forint volt, csupán 4,4 százaléka a bankcsoport teljes mérlegfőösszegének, a bolgár, a szlovén, a horvát és a szerb után az ötödik legnagyobb bankja a román az OTP-nek.

Tavaly a román OTP 62,6 milliárd forint összes bevételt ért el, ami a bankcsoport bevételének 3,8 százaléka, a bank 3 milliárd forint profitot szállított, ez a csoport eredményének 0,9 százaléka volt.

Ha esetleg tényleges eladásra kerülne sor, a vevőnek körülbelül 174 milliárd forintot kellene fizetnie az OTP-ért.

Nyitókép: MTI/Mediafax/Silviu Matei)

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. május 23. 21:16
Eddig mire fel nem engedték ki az OTP-t Romániából?
Namond
2023. május 23. 20:09
Na fene, a bolgárok, a szlovének, a horvátok, a szerbek után a románok sem kedvelik a Csányi féle költségeket betétesekre hárító, uzsorás OTP üzletpolitikát? Pedig az OTP külföldi leányvállalatai sokkal tisztességesebben adtak és számoltak el devizaalapú hitelt nemzeti valutában. Csak mi magyarok voltunk kénytelenek minden banki kockázatot vállalni (kormányzati együttműködéssel) és vagyunk kénytelenek elviselni a Csányi féle elektronikus pénztárca uzsorás álma megvalósulását?
Player1
2023. május 23. 20:00
OTP? Már csak a neve magyar..
nempolitizálok
2023. május 23. 19:14
Van egy érzésem, a magyar ügyfeleken csökkenti a veszteségét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!