Beer Miklós: A kedves népszokások teljesen mellékvágányra viszik a húsvét üzenetét

2023. április 07. 15:56

„Túl sok energiát fordítunk a gyerekek vallásos nevelésére, de kevesen jutnak el a felnőtt hithez” – állítja a nyugalmazott püspök.

2023. április 07. 15:56
null

A Világgazdaság a húsvét kapcsán kereste meg Beer Miklóst, a váci egyházmegye nyugalmazott püspökét.

„A kedves népszokások teljesen mellékvágányra viszik a húsvét üzenetét. Gyerekes elképzeléseink maradnak meg, és nagyon keveset beszélünk Jézus nagypénteki kereszthaláláról mint az emberiségért vállalt isteni áldozatról, illetve a feltámadás komolyságáról. Kimarad az életünkből, hogy hiszünk-e a halál utáni életben, az Úristen végtelen irgalmas szeretetében, hiszünk-e az isteni igazságszolgáltatásban” – mondta el a véleményét Beer Miklós.

A nyugalmazott püspök elárulta, hogy az elmúlt időszakban – leginkább a Covid miatt – sajnos gyakran állt ravatal mellett. Az emberek sorra döbbentek meg az ismerősök és rokonok halálhírén. „Nagyon sok ember felnőtt életéből kimarad, hogy komoly felnőtt hittel gondolja át a nagypéntek és a húsvét hajnalának üzenetét. Túl sok energiát fordítunk a gyerekek vallásos nevelésére, de kevesen jutnak el a felnőtt hithez” – állítja.

„Vállaljuk újra a keresztségünk elköteleződését, hogy az tükröződjön a mindennapi magatartásunkon” – ezzel a szép gondolattal fejezte be a húsvéti üzenetét Beer Miklós.

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2023. április 08. 17:50
SDzóval megint a népszokásokkal van a baj... mert azok pogány szokások. Beer atya már - gondolom - állígatja a máglyákat. Koppánynak vesznie kell... Isten hozta Beer püspök urat a középkorban...
Wolfram004
2023. április 08. 11:59
A gyerekben kevésbé a "nevelés" rögzül, sokkal inkább a "minta". Saját példán keresztül kell tanítani.
okoskodó fórumlakó
2023. április 08. 08:20
"Vállaljuk újra a keresztségünk elköteleződését, hogy az tükröződjön a mindennapi magatartásunkon” - plusz szavazzunk a Márki-Zay Péter vezette közös listára. Ugye, püspök úr?
sheu
2023. április 08. 07:19
"Túl sok energiát fordítunk a gyerekek vallásos nevelésére” – állítja a nyugalmazott püspök. Ezt hogy kell érteni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!