Ember, most jövök ki a pizzériából! – megkóstoltuk az Orbán Viktor-os pizzát

2023. március 13. 18:29

Beugrottunk Kiskőrösre, hogy kipróbáljuk a helyi Pizzaphone legújabb pizzáját, amit a kormányfőről neveztek el.

2023. március 13. 18:29
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Egyáltalán nem új keletű, ha egy közéleti szereplőről, egy politikusról neveznek el ételt. Magyarországon sem. Itt van például a „buggyantott” tojás Kapisztrán János módra; a világszerte híres Eszterházy-torta; vagy mondjuk a Kossuth-kifli.

Illetve a legújabb szenzáció: a kormányfőről elnevezett kiskőrösi pizza.

Mielőtt azt hinnénk, hogy innentől kezdve a világ összes BBQ-s, mézes alapú, csirkemell csíkokkal, narancskarikákkal, jalapeno paprikával, sajttal megspékelt pizzáját Orbán Viktorról fogják elnevezni, ki kell, hogy ábrándítsam önöket: tévednének.

Fantázianévről van szó csupán: a kiskőrösi Pizzaphone Pizzéria kizárólag egy hétig fogja (március 12-19. között) árusítani ezt a pizzát. Az ötletet, az apropót pedig a miniszterelnök március 15-i beszéde adta.

Állíthatom:

az elsők között kóstolhattam meg az orbános pizzát,

hiszen szűk egy órával a nyitás (és az akció kezdete) után értem Kiskőrösre. (Épp Szegedről tartottam Kőbánya irányába, szóval szinte útba esett.)

Azt hittem, ilyenkor (tavasz, hétvége, ebédidő) és az „orbános” pizza miatt jóval többen lesznek az étteremben. (A sorban állás gondolatával is kacérkodtam.) De mint utólag kiderült: egyáltalán nem lett igazam.

Ez a látvány várt a kasszánál (A szerző fotója)
Ez a látvány várt a kasszánál (A szerző fotója)

Bent olyan 8-10 fő üldögélt, a teraszon szinte senki, az utcafronton pedig már a telexesek várakoztak a kliensekre. Egyébiránt engem is meg akartak interjúvolni nem sokkal azután, hogy kiléptem a pizzériábóla majd 3700 forintos friss, forró pizzával, hogy azt Petőfi Sándor szobrától, szülőházától alig pár méterre fogyasszam el.

Természetesen

ám a poént nem sütöttem el, csak annyit jeleztem: kollégák vagyunk, és hogy eszem ágában sincs nekik interjút adni.

Még az éttermen belül kérdezgettem a kasszánál dolgozó hölgyet, mit is vár az új pizzáról. Azt felelte: én lennék az egyik első vendég, aki ilyen pizzát rendelt, szóval nem tudja eldönteni, hogy beválik-e a recept. Bizakodnak, persze, és nagy szeretettel várják az újabb ügyfeleket. A roham pedig minden bizonnyal március 15-én lesz. Lehet, hogy Orbán is betér az étterembe. Miért ne?

Ugyanakkor korábban is voltak már hasonló, figyelemfelkeltő akcióik – mesélte kicsit később a hölgy.

2016-ban Szír Terrorista, Ahmed és Bevándorló névre hallgató pizzák kerültek például az étlapjaikra,

a sajtóvisszhang ekkor sem maradt el.

Édes illat, pikáns utóíz, mi sülhet ki ebből? (A szerző fotója)
Édes illat, pikáns utóíz, mi sülhet ki ebből? (A szerző fotója)

Le kell szögeznem: nem vagyok pizzaszakértő, pláne nem gasztroszakember, tehát nem is nagyon tudok igazságot tenni az ügyben, hogy való-e gyümölcs a pizzára.

Jómagam inkább a hagyományosabb, ortodox ízvilágban hiszek, azt kedvelem; vagyis, ha tehetem, paradicsomos alappal kérem a vékony tésztát, és mellőzöm a feltétek közül az egzotikumokat.

Az orbános pizza viszont, mondhatjuk, egy unortodox próbálkozás.

Hiszen első kóstoláskor a méz és a BBQ párosítása elfogadható alapot ad, a jalapeno paprika úgyszintén a pizza édeskés ízvilágát erősíti, a maga pikantériájával. De a narancs savanykás, némiképp kesernyés utóíze, az igencsak megtöri azt a bizonyos ízharmóniát. Véletlen? Aligha!

Sejthető volt, hogy ez fog várni, nem is azért mentem, hogy új „kedvenc” pizzám legyen. A kíváncsiság hajtott.

Az otthoniak viszont nagyon jóízűen fogadták az orbános pizzát, annak maradékát, történetesen a kétharmadát.

Ennek örültem leginkább.

Még egy fotó az újdonságról: vastag a tészta, a sajt lehet, hogy trappista, de az élmény felejthetetlen (A szerző fotója)
Még egy fotó az újdonságról: vastag a tészta, a sajt lehet, hogy trappista, de az élmény felejthetetlen (A szerző fotója)

 

A kicsi pizzáért 3530, a nagyért 3810, az óriás orbános pizzáért 10 ezer 330 forintot kérnek a kiskőrösi Pizzaphone Pizzériában.

Nyitókép: A szerző fotója

***

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
WLaci
2023. március 15. 00:12
Igazi büdös ízlésficamos paraszt, aki narancsot tesz a pizzára. Olyan, mint a buzeráns főnöke.
Burmin
2023. március 14. 20:19
Csirkehús pizzatésztán ? Narancskarikák ? Kösz nem. Maradok a hagyományosnál...
Burmin
2023. március 14. 20:18
Csirkehús pizzatésztán ? Narancskarikák ? Kösz nem. Maradok a hagyományosnál...
zoldzolko
2023. március 14. 13:13
Fújj,de okádékul néz ki,ebben tényleg hasonlít a dagira meg a fideszre! A kutyámmal nem etetnék ilyen moslékot,de a fideszeseknek tökéletes eledel, úgyis imádják a moslékot! Xd
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!