Babaváró hitel és társai – itt a családtámogatási döntéscunami az év végére

2022. december 29. 06:55

Számos támogatási forma megmarad 2023-ban is, sőt, van, ami bővül. Mutatjuk!

2022. december 29. 06:55
null

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, több családtámogatási forma is megmarad a 2023-as évre. A kormány döntése értelmében a babaváró hitel lehetősége 2024-ig bizonyosan elérhető lesz, az erről szóló döntés részletei a szerdai Magyar Közlönyben jelentek meg.

Nem kizárt a babaváró hitel további meghosszabbítása sem

A határozat értelmében a kölcsönre vonatkozó szabályok változatlanok, csupán a határidő módosult. Orbán Viktor miniszterelnöknek az év végi sajtótájékoztatón elhangzott érvelése szerint

fontos, hogy a gyermekvállalást ösztönző és segítő állami programok hosszútávon kiszámíthatóak legyenek,

így nem kizárt, később újabb hosszabbításról dönt majd a kormány.

Marad az otthonfelújítási támogatási is

Ugyancsak az év végén határozott úgy a kabinet, hogy március végéig bizonyosan megmarad az otthonfelújítási támogatás is, de a jogosultak köre jócskán szűkül.

Megírtuk: a módosulás az adó-visszatérítési támogatást illeti, melyet legfeljebb egy alkalommal, – bizonyos költségekre 2018. január 1-jén vagy azt követően kiállított számla alapján legkésőbb 2024. december 31-ig, más esetben 2021. január 1-jén vagy azt követően kiállított számla alapján legkésőbb 2024. december 31-ig – lehet igénybe venni.

Bővül az szia-mentes fiatalok köre

További adalék, hogy – mint azt Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára szerdán közölte – a jövő évtől nem kell személyi jövedelemadót fizetniük azoknak a 30 év alatti nőknek, akik gyermeket vállalnak. Ráadásul ez

az adókedvezmény az örökbe fogadott gyermekek esetében is érvényesíthető.

Ismeretes: eddig a 25 év alatti fiatalok esetében volt érvényes az szia-mentesség, ám a jogosultak köre most jelentősen bővült.

Még pár nap van autóvásárlási támogatást igényelni!

Szintén a Magyar Közlönyben kihirdetett kormányhatározat szerint a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását ugyan kivezetik, ám időt nyertek azok, akik a végső határidő előtt benyújtották a nagycsaládosok autóvásárlási támogatására vonatkozó kérelmet. A benyújtás határideje 2022. december 31-e!!!

Külön döntés nem született róla, de a CSOK és a többi kedvezmény is megmarad a következő évben, években!

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Orbanophyl
2022. december 29. 08:13
Szerintem elvi hiba a rendszerben, hogy a frissen szült anyukának vissza kell mennie melózni, ha élvezni szeretné az adókedvezményt. Ahelyett, hogy szülne még egyszer - kétszer és otthon babázna. Persze apuci ilyenkor élvezi a családi adókedvezményt, vagyis ő sem igen lehetne kedvezményezett. Ez a szisztéma az EGY gyermek vállalását preferálja. Nyilván a nullánál az sokkal sokkal jobb. Ez lenne a cél?
lazio154
2022. december 29. 08:06
Nem tudom emlékeztek-e a Csok előtti építőanyag árakra ? Ezt a 10 millió ft. ot az építőipari cégek már az első évben elvették a kedvezményezettektől! A Csok bevezetése óta biztos volt 300% os áremelkedés az építőknél! Ez a pénz már a ház alapbetonozásához kell! 40-60 millós hitellel indulni a húszonéves házaspárnak nem nagy csalogatás a gyermekvállaláshoz.
ChatBot
2022. december 29. 08:03
50-100 %-os bolti drágulás, 600-700 forintos benzin és 400 forint feletti euro mellett kevés lesz a babás cukiskodás a kormány támogatottságának megőrzéséhez.
Vallasz Vilmos
2022. december 29. 07:26
Ezt inkább demográfiatámogatásnak kellene hívni. Gyermeket nemzeni nem akarók és gyerek nélküliek is alkothatnak egy családot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!