Kiemelt cél, hogy Magyarország Közép-Európa meghatározó védelmi ipari központjává váljon

2022. november 05. 14:32

A világ egyik leginkább fejlődő innovációs ökoszisztémája formálódhat Zalaegerszegen.

2022. november 05. 14:32
null

A magyar kormány kiemelt nemzeti és gazdaságstratégiai célja, hogy Magyarország Közép-Európa meghatározó védelmi ipari központjává váljon a gyártásban és kutatás-fejlesztésben is – közölte a Honvédelmi Minisztérium szombaton az MTI-vel. A közleményben jelezték, hogy Palkovics László technológiai és ipari miniszter meghívására tett látogatást szombaton délelőtt Csák János kulturális és innovációs miniszter és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Magyarország legkiválóbb kutatás-fejlesztési infrastruktúrájánál,

Európa legnagyobb és a világ egyik legkorszerűbb járműipari tesztpályájánál, Zalaegerszegen.  

Idézték Palkovics Lászlót, aki elmondta, hogy ez nemcsak járműipari tesztpálya, hanem a világ egyik leginkább fejlődő innovációs ökoszisztémája is. A kormány célkitűzése az volt, hogy a tesztpályával a magyar autóipar működését támogassuk, azonban a tesztpálya más technikai területeket is vonzani kezdett. Megjelentek egyetemek, kutatók, két nemzetközi cég már építi a saját kutatóintézetét, és itt épül a Rheinmetall új gyára is – fogalmazott a tárcavezető.    

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a látogatás során kitért arra, hogy a haderőfejlesztés nagyon fontos része az eszközök köré épülő tudás. A Rheinmetall leendő harcjármű-gyárépülete előtt hozzátette, hogy kiemelt jelentőségűek a haderőfejlesztésben a Zalazone-os tapasztalatok, az itteni tudás és technológia. Csák János azt emelte ki, hogy Zalaegerszegen létrejött egy olyan innovációs környezet, ahol

egyetemek, magáncégek, állami fejlesztők és kutatóintézetek működnek együtt.

Hangsúlyozta: az újításokból, kutatási eredményekből létrejöhetnek, vagy fejlődhetnek olyan magyar cégek, amelyek ki tudnak lépni a nemzetközi piacra is, vagy itthon beszállítóként az autóiparban és más iparágakban nagyobb szerepre tudnak szert tenni.   

A háború és a szankciók miatt Európát a recesszió fenyegeti, ezért még az eddigieknél is fontosabb, hogy megfelelő védelmi ipari gazdaságpolitikát kövessünk, de mindaz, ami itt Zalaegerszegen történik bizonyítja, hogy jó úton járunk – áll a közleményben.

(MTI)

Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2022. november 06. 04:46
A vasgyártás elég telített piac. Viszont az IT háború, az elektronikus eszközök zavarása, irányításának távoli átvétele, műholdak rendszereibe behatolás, szuverén harceszközök az bizony szabad pálya, kevés konkurenssel.
Akitlosz
2022. november 05. 15:23
" A kormány célkitűzése az volt, hogy a tesztpályával a magyar autóipar működését támogassuk," Akkor sorolja a ma is sikeres magyar autómárkákat! Nem létezik magyar autóipar. A kormány célkitűzése az, hogy minél jobban kiszolgálja a külföldi érdekeket Magyarországon. Biztosítsa számukra az olcsó munkaerőt és az állami támogatásokat a magyar adófizetők pénzéből. Minél több a külföldi cég, annál kiszolgáltatottabb a magyar.
Jobboldali Magyar
2022. november 05. 15:15
1. A Magyar Nemzet az a Magyar Nemzet! 2. A Magyar hadsereg legyen jó és erős! 3. Soha többé bolsevikokat! 4. Soha többé baloldalt és bajnai gyurcsány gyerekeket!
Coupdetat
2022. november 05. 15:02
Ismét a fényes jövővel etetik a gombákat ... azok meg ilyenkor beszarnak a gyönyörtől. A jelen: 48 000+ covid-halott A 45 000 milliárdosra hízlalt tartozás 400 HUF-os E Alapkamat 18 % (Európa Bajnok) 35 %-os infláció. Bedőlt az MNB-t
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!