Volt SZDSZ-es államtitkár: Orbán újabb szöget ütött az európai támogatások koporsójába

2022. szeptember 07. 15:01

Eörsi Mátyás szerint a magyar kormányfő látogatása Gorbacsov ravatalánál annyira szólt a Fidesz szavazóinak, mint Moszkvának.

2022. szeptember 07. 15:01
null

Orbán Viktor látogatás Gorbacsov ravatalánál annyira szólt a Fidesz szavazóinak, mint Moszkvának. A magyar miniszterelnök feltűnősködik, és közben igyekszik gesztusokat tenni az oroszoknak is – mondta Eörsi Mátyás volt külügyi államtitkár. Szerinte azonban „Orbán hűségesküje csak arra lesz elég, hogy Magyarország elessen az uniós támogatásoktól”. Minderről a volt SZDSZ-es képviselő a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában beszélt.

A Fidesz szavazóinak valószínűleg imponált ez a kommunikáció – mondta Eörsi Orbán moszkvai látogatásáról.

A külpolitikai elemző szerint ugyanakkor az európai vezetők nem véletlenül maradtak távol Gorbacsov ravatalától. „Ha vezető európai politikusok ellátogattak volna Moszkvába, akkor az orosz propaganda biztosan lecsapott volna az esetre, mondván, nincs is háború, mert ha lenne, akkor európai politikusok nem jöttek volna ide” – fejtette ki Eörsi.

Az egykori külügyi államtitkár szerint Orbán előszeretettel jár külön utakon a nemzetközi politikában. Eörsi Mátyás szerint az oroszok tisztában vannak vele, hogy Orbán kettős játékot játszik. A magyar kormányfő csak látszólag tesz gesztusokat Oroszország felé, de szerinte Orbán ennek ellenére is meg fogja szavazni az EU szankcióit. Az oroszoknak nem is áll érdekében éket verni az Unió és Magyarország közé, hiszen Magyarország csak addig értékes Moszkva számára, amíg az Unión belül van. „Orbán ezekkel a gesztusokkal csak annyit ért el, hogy újabb szöget ütött az európai támogatások feliratú koporsóba” – nyilatkozta Eörsi.

A teljes beszélgetést ide kattintva hallgathatja vissza.

Nyitókép: MTI Fotó: Marjai János

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dinerman
2022. szeptember 08. 23:16
Igen halkan kérdezem. Az uniós pénz jön vagy nem jön azon múlik, egyáltalán múlhat, hogy Orbán elment a temetésre?! Na ez volt kb az szdsz (csak így kisbetűvel) színvonala anno! Szégyen banda volt!
tapir32
2022. szeptember 08. 08:06
A baloldali összefogás programjában az szerepelt, hogy hatalomra jutásuk esetén azonnal megszüntetik az orosz gáz és olaj importját, Paks II-t nem építik meg és Paks I-et azonnal leállítják. A rezsicsökkentést és az ártámogatást eltörlik, hogy mindenütt az aktuális világpiaci ár érvényesüljön. Ez a felelőtlen politizálás! Ha, megvalósul Magyarország már rég tönkre ment volna.
Timeslot
2022. szeptember 08. 04:34
Ismét megkedveltetted a fajtád.
polárüveg
2022. szeptember 07. 23:53
Na neee! Ne már! Eörsi úr, inkább tessék sörözni menni Bauer úrral vagy Kéri úrral.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!