A szerb ortodox pátriárka kitüntette Orbán Viktort

2022. szeptember 05. 11:05

A kereszténység érdekében tett erőfeszítéseire kapta az Érdemrend arany fokozatát a miniszterelnök.

2022. szeptember 05. 11:05
null

Orbán Viktor hétfőn a Karmelita kolostorban fogadta Porfirije szerb ortodox pátriárkát, aki a látogatás során átadta a magyar miniszterelnöknek a Szent Száva Érdemrend arany fokozatát – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Az indoklás szerint az elismerést

Orbán Viktor a kereszténység védelmében Magyarországon és Európa-szerte tett erőfeszítéseivel,

a keresztény értékek előmozdításával valamint a magyar és a szerb nemzet barátságához való személyes hozzájárulásával érdemelte ki.

A kitüntetés átadása alkalmából a szerb pátriárka hangsúlyozta: Orbán Viktor egyedülálló államférfi Európában, aki „harcol Európa lelkéért”, és akinek a szavára más népek, így a szerbek is odafigyelnek.

Orbán Viktor elfogadó beszédében kiemelte: büszkén veszi át a kitüntetést szerb ortodox keresztény testvérétől. „Békés emberek vagyunk, békét akarunk, de valóban háború zajlik Európa lelkéért, és a keresztény egység – benne az ortodoxia – nélkül ezt a harcot nem tudjuk megnyerni” – fogalmazott a miniszterelnök.

Szent Száva (1174-1236) az önálló szerb ortodox egyház megalapítója, a róla elnevezett érdemrendet a Szerb Ortodox Egyház adományozza a különleges érdemekkel rendelkező egyházi és világi személyeknek.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kafabatka
2022. szeptember 05. 18:20
Pedig milyen egyszerű! Nem ítél el teljes népességet,és nem diszkriminál egyházi vezetőt. Meg is van a hála és köszönet. Tőlünk nyugatra ezt kissé megbonyolítják.
kafabatka
2022. szeptember 05. 18:13
Erre számítottam legkevésbé! Magyar-szerb jóviszony? Hát ez van,ha már a horvátoknál a történelmi térképek kiverik a biztosítékot.
Bell & Sebastian
2022. szeptember 05. 12:05
Azon gondolkodám, Semjén ellentengernagynak vajon milyen szerep jutott, ha az érdemi munkát sem ő végezte, és az előléptetést is más kapta. Áll az ágy végében kettő darab menórával a kezében és serkentelőleg biztatja királyt cselekvésre, amint ez az angol uralkodóházban szokás volt?
Bell & Sebastian
2022. szeptember 05. 11:51
Ursula van de mi a frász ilyet nem fog kapni, az tuti. Mindet utoléri a végzete, mint a nagy pofájú Nyamiltont, és ez a lényeg. Árok partján, felfúvódva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!