Aki mindig jó helyen volt – a „kleptokráciázó” Jaksity György portréja

2022. július 28. 16:00

Az eddigi megnyilatkozásai alapján nem meglepő, hogy Jaksity György élesen bírálta a kormányt, a sikeres üzletember már korábban is tett éles kijelentéseket. Jaksity felívelő pénzügyi karriert tudhat maga mögött, apja a múlt rendszerben betöltött pozíciója révén már eleve előnyből indult, de olyanok is segítették előrejutását, mint a KISZ-ben jeleskedő Hardy Ilona. Neve többször felmerült a baloldal miniszterelnök-jelöltjeként, de ebből egyszer sem lett valóság. Egyelőre. Portrénk.

2022. július 28. 16:00
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Napok alatt sztár lett a baloldali médiában Jaksity György üzletember, a Concorde Értékpapír Zrt. igazgatóságának elnöke, miután a Corvinus Egyetem keddi diplomaosztó rendezvényén tartott beszédében nekiment a kormánynak.

Jaksity a jelenlegi poltikai berendezkedést kleptokráciának nevezte, szerinte hazánkban a szocialista tervgazdaság és a haveri kapitalizmus sajátos keveréke jött létre. Az üzletember olyanokat is mondott, hogy Magyarország beteg demokrácia, hazánk egy kompország maradt, rossz egészségüggyel és rosszul megfizetett pedagógusokkal.

Beszédében arra szólította fel a Corvinus végzőseit, hogy

„harcoljanak ki valós demokráciát az országban”.

Később úgy nyilatkozott, nagyon meglepte, hogy ekkora a vihart kavart a beszéde, amiről egyébként meg se fordult a fejében, hogy nyilvánosságra kerülhet.

Felidézte, 2019 nyarán a gazdálkodási kar egyik diplomaosztó rendezvényén is tartott hasonló beszédet, „ami után majdnem 10 percig tapsoltak a hallgatók”. Szerinte az egyetemen az oktatók közül sokan osztották már akkor is a véleményét, de ennek nem mertek hangot adni.

Nem ma kezdte kritizálni a kormányt

Bár Jaksity eddig nem került igazán politikai tűzközelbe, neve többször felmerült baloldali miniszterelnök-jelöltként. Leginkább 2009-ben került ez előtérbe, amikor az MSZP és az SZDSZ által felkért Surányi György volt jegybank-elnök nem vállalta a jelölést. Azonban Jaksity is kikosarazta az egy évvel később hatalmasat bukó baloldalt, és maradt az üzletnél.

Ezzel együtt az utóbbi években rendre odamondogatott a kormánynak, legutóbb a választás után a 24.hu-nak adott interjújában fogalmazott úgy, hogy radikális változást vár a kormány politikai kommunikációjában „mert olyan szinten marginalizálódtunk, szorultunk ki a kontinens szélére a szó minden értelmében, hogy az politikailag már nem vállalható”.

Lemondóan nyilatkozott a Fidesz gazdaságpolitikájáról, de odaszólt a magyar társadalomnak is. Úgy fogalmazott: „Megyünk tovább ezen az úton, egy csökkenő, öregedő,

alacsony szinten növekvő vagy stagnáló gazdasággal, amit semmi más nem tart életben, csakis az Európai Unió forrásai és piaca.”

Ezek fényében nem is meglepő, hogy Jaksity visszatérőn publikál a telex.hu-n, sőt az is felmerült, hogy komoly pénzzel támogathatja a portált.

Belgrádi gyerekkor 

Az 1967-ben született, közgazdász végzettségű Jaksity György jó ideje sikeres üzletember. Az általa 1993-ben alapított Concorde Értékpapír Rt. oldalán olvasható bemutatkozása szerint 1990-ben részt vett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) megalapításában, 2002-től 2004-ig a tőzsde elnöke, korábban az Európai Befektetés-Elemzők Egyesületei Szövetségének (EFFAS) igazgatóságának tagja is volt. 2007-ben elnyerte az Ernst & Young Év üzletembere díját. A cég operatív vezetésétől 2010-ben visszavonult, ám az Igazgatóság elnökeként továbbra is részt vesz a Concorde irányításában.

Ahogy életrajzi adataiból is kiderült, Jaksity

a rendszerváltás idején jókor volt jó helyen, de korábban sem panaszkodhatott.

Felhőtlen gyerekkort tudhat maga mögött, amelynek egy részét Josip Broz Tito Jugoszláviájában töltötte. Ennek okáról nem beszélt az interjúban, talán nem véletlenül: a család ugyanis idősebb Jaksity György diplomáciai kiküldetése miatt élt öt évig Belgrádban.

A fiatalabb Jaksity itt szerbül, oroszul sőt angolul is tanult. 

Apja a jugoszláviai kiküldetés után a Minisztertanácsban jeleskedett. Jó szívvel emlékezett vissza rá Medgyessy Péter, aki Németh Miklós kormányában a Minisztertanács gazdasági ügyekkel megbízott elnökhelyettese volt.

Medgyessy idősebbik Jaksity Györgyöt azon kitűnő szakemberek közé sorolta,

akikkel a magyar gazdaság piacgazdasággá való átvezetésének lehetőségeit elemezték, készítették elő.

Fia karrierjét Hardy Ilona egyengette. Erre úgy emlékezette vissza, hogy már harmadéves egyetemi hallgatóként lelkesen dolgozott a BÉT előfutáraként számon tartott Értékpapír Kereskedelmi Titkárság csapatában, Hardy mellett.

A KISZ-csúcstitkár mentoráltja

A rendszerváltás után az üzleti szférában szép karriert befutó Hardy Ilonáról érdemes tudni, hogy fiatalon még nem volt akkora híve a piacgazdaságnak. Sőt. Akkoriban inkább a kommunizmust tartotta a legnagyszerűbb rendszernek, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy

a Dunaújvárosi Münnich Ferenc Gimnázium „KlSZ-csúcstitkárává” küzdötte fel magát.

Aktivista pályafutását Hardy az ELTE jogi karán is folytatta, sőt 1975-ben bekerült az egyetem KISZ-vezetőségébe, olyanokkal együtt, mint a baloldali kormányok alatt több miniszteri posztot is betöltő Draskovics Tibor.

Másokkal ellentétben sem Hardy, sem Jaksity nem lett a rendszerváltás vesztese, ehelyett szépen növelték befolyásukat és vagyonukat.

Ezt az „éptkezést” az sem törte meg, hogy Jaksity 1991-ben

elemzőként csatlakozott a pár éven belül csődbe jutó első magyarországi magántulajdonú brókercéghez, a Lupis Brókerházhoz.

Hogy a tőzsdeguru milyen tanácsokkal láthatta el a cégvezetést, nem tudni, de az már tudható, hogy a Lupis állami vállalatokkal kötött szerződést, azonban a rá bízott pénzzel a korabeli beszámolók szerint hazardírozni kezdett, amely hamisításba és csalásba torkollt. A brókerház három milliárd forinttal károsította meg befektetőit. Mindezekért a cég vezetője, Lupis József jogerősen végül hat éves börtönt kapott.

Jaksity azonban még időben kiugrott, megalapítva a Concorde-t, amely azóta szépen kinőtte magát. A cég saját tőkéje a kezdeti 50 millió forintról 2000-re már két milliárdra emelkedett. A Corvinuson szociális érzékenységéről is értekező Jaksity cégét a válság sem rendítette meg, más brókercégekhez hasonlóan hasított az elmúlt években

Fotó: youTube

 

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ohassa
2022. július 29. 19:19
Milyen jó kis portré Hardy Ilonáról, Titóról... Ennek a "Baranyai" nevű szerzőnek viszont mit csinálhattak a felmenői, az apja, anyja... az elmúlt évtizedekben?
NullaSalus
2022. július 29. 17:31
"...mert olyan szinten marginalizálódtunk, szorultunk ki a kontinens szélére a szó minden értelmében..." Politikai és katonai szinten ez az egész kontinens marginalizálódott, a gazdasági szint se marad el sokkal.
McFoker
2022. július 29. 07:11
Napi karaktergyilkossági kísérlet, mert kritizálni merte a kormányt. Előre elvtársak, a krumpliért és a farhátért.
kaffogó hebrencs
2022. július 28. 23:25
Tehát egy kitartott posztkomcsi szardarab. Nem lep meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!