Kétmilliárd forintos bírságot kaphat a Ryanair

2022. június 22. 08:05

Olyan adót akar áthárítani a légitársaság, amelyet Európa más országaiban gond nélkül megfizet.

2022. június 22. 08:05
null

Az Index arról ír, hogy a panaszok nagy száma miatt soron kívüli vizsgálatot rendel el a fogyasztóvédelemért felelős miniszter a Ryanair ellen. A magyar kormány elfogadhatatlannak tartja és elutasítja, hogy a Ryanair a légitársaságokra kivetett különadót áthárítja az utazókra. A magyar hatóságok akár kétmilliárd forintos fogyasztóvédelmi bírságot is kiszabhatnak a légitársaságra. Az Igazságügyi Minisztérium szerint ugyanis

minden évben számos fogyasztói panasz érkezik a légitársasággal szemben,

többségében járattörléssel, nem megfelelő tájékoztatással, poggyászkezeléssel és az utasokkal való kommunikációval kapcsolatban.

A lap hangsúlyozza: a kormány azt is elfogadhatatlannak tartja, hogy a légitársaságokra kivetett extraprofit-különadóját áthárítja a cég az utazókra. Az RTL megkeresésére a kormány elárulta, hogy a rendkívüli ellenőrzésen egyebek között a légitársaság panaszkezelését vizsgálják. Ha jogsértést találnak, a bírság akár kétmilliárd forint is lehet. Hozzátették: az ellenőrzés a nyári időszakban folyamatosan tart.

A kormány nem kíván részt venni az „útszéli, kocsmai handabandázásban”

Emlékeztettek: az extraprofitadóról szóló rendelet június 5-én jelent meg a Magyar Közlönyben. A rendelet értelmében a repülőjegyekre 3900, valamint 9750 forint különadót vetnek ki. A légitársaság a kormány bejelentését követően is már azt írta, hogy több mint hülyeség különadót kivetni a légitársaságokra, amikor azok nem nyereségesek. Majd arról tájékoztatták az utasaikat, hogy Európán belül 3900 forintot, azon kívüli úti célokra pedig 9750 forintot kell fizetniük minden jegyért. Az összeggel utólag terhelik meg a bankkártyát, amellyel a foglalás készült.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter akkor elmondta: elfogadhatatlannak tartja, hogy a Ryanair a légitársaságokra kivetett extraprofit-különadót áthárítja az utazókra. A Ryanair szerint Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszternek bocsánatot kell kérnie. A miniszter erre azonban úgy reagált, hogy

ha valakinek bocsánatot kell kérnie, az a Ryanair, mert olyan adót akar áthárítani a légitársaság, amelyet Európa más országaiban gond nélkül megfizet.

A kormány ezzel az üzengetést lezártnak tekinti, és nem kíván részt venni az „útszéli, kocsmai handabandázásban”.

Nyitókép: Manuel Romano / NurPhoto / AFP

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sany Xepi
2022. június 27. 10:58
Kétmilliárdos indiótázás.
Illieral
2022. június 22. 20:16
Jogállam van elvileg: Szóval majd a hatóság megvizsgálja, hogy jogszerűen jártak e el. Nyilván fellebezni is fognak, és lehet a végén nyernek, mert ha igaz, ami benne van az üzletszabályzatban, akkor simán lehetett jogszerű is az áthárítás. Az összes többi kardcsörtetés itt komonista tempó. Minden cég áthárítja így vagy úgy az adót... Ez van. Csak a mocskos komcsi agya nem érti meg mindenkinek, ezért i tartunk itt.
budapesti
2022. június 22. 19:46
ÚGY. KELL. NEKIK.
konfucius
2022. június 22. 19:38
Kezdetnek jó lesz. Aztán minden héten egy következő ilyet, amíg el nem takarodnak innen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!