Már több mint kétszáz iskolában oktatják a fenntarthatóságot

2022. május 04. 09:33

Jövőre már érettségizni is lehet belőle.

2022. május 04. 09:33
null

A fenntartható fejlődés tantárgyat az Áder János államfő nevéhez köthető Kék Bolygó Alapítványnak a kezdeményezésére építették be a tantervbe. A napokban pedig kiderült, hogy egy éven belül a középiskolai érettségiken akár már egy éven belül választható tantárgy lehet a fenntartható fejlődés.

Krakkó Ákos, a Kék Bolygó Alapítvány munkatársa az Indexnek arról számolt be, hogy „az új tantárgyat – amelyhez tankönyvcsomag és kerettanterv is készült – idén szeptembertől már tanítják is, itthon egyelőre összesen 218 középiskolában”.

Maga az ötlet 2020 magasságában született, és az iskolai fenntarthatósági témahétből nőtte ki magát,

melynek fő támogatója az Áder János leköszönő köztársasági elnök alapította Kék Bolygó Alapítvány.

Ekkor egy héten át nagyobb merítésben foglalkoznak az általános és középiskolás diákok a fenntarthatóság témájával – derült ki a cikkből.

A tárgy gyakorlati tanácsokat ad egy fenntartható, környezettudatos élethez

Krakkó Ákos a portálnak arról is beszélt, hogy „2021 tavaszára állt össze a környezettudományi szakemberek és gyakorló pedagógusok jegyezte első Zöld Föld tankönyvcsomag, amely tankönyvön és munkafüzeten kívül egy oktatási segédanyagot és pedagógusfelkészítő tematikát is tartalmaz. Arra nagyon figyeltünk, hogy kifejezetten élvezetes, látványos és olvasmányos tananyag szülessen” – magyarázta, majd hozzátette, hogy a fenntarthatóság tananyag fejlesztésekor szintén fontos szempont volt, hogy semmiképp ne fokozzák a mai diákok már amúgy is komolyan meglévő klímaszorongását.

„Sokkal inkább egy olyan tananyagot szerettünk volna, ami egy átlagos magyar középiskolás számára is releváns, valamint megvalósítható ötleteket és gyakorlati tanácsokat ad egy fenntartható, környezettudatos élethez. Például ezért külön fejezet a tematikában az öltözködés és a fenntarthatóság kapcsolata, a klímabarát közlekedés, illetve a környezettudatos egészségmegőrzés” – emelte ki a Kék Bolygó Alapítvány munkatársa.

Krakkó azt is elárulta az Indexnek, hogy a hosszú távú céljaik között szerepel, hogy a fenntarthatóság tantárgy idővel teret kapjon a hazai általános iskolákban is.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2022. május 05. 07:27
EZ megint egy olyan tantárgy lesz, mint a gender. ELőször csak bevezetnek valami lájtos, általános jóemberkedést, aztán majd jön a kemény propaganda. Jó az a klasszikus, történelem, matematika, magyar egy kis nyelvvel. Erre a szarra semmi szükség.
Vermacska
2022. május 05. 07:07
Az is benne van a tananyagban hogyan kell a határon a végtelen afrikai csodákat kivül tartani géppuska fedezőtűzzel?
bagira
2022. május 05. 02:50
Magas életszínvonalon élő zsebtömögető megélhetésik a gazdaságot visszafogják termelői munkába dolgozni zavarják el , csak fogyasztanak nem termelnek , annyi bért kapjanak mint aki a fóliában a paprikát szedi. Gazdaságnak jót tenne.
Varga László és akkor mi a picsa van
2022. május 05. 00:34
A gazdaság fenntartható fejlődése nem tartható fenn, mivel ahhoz végtelen nyersanyagbázis és végtelen piac kellene. Márpedig e 2 feltétel hiányzik. Nos, akkor miért beszélnek fenntarthatóságról, ami csak egy marha-nagy blöff?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!