Transzparens-portré: álhírgyártó és magyargyalázó újságíró az Átlátszónál

2022. március 30. 14:47

A Transzparens Újságírásért Alapítvány olyan magyar újságírókról indított tényfeltáró portrésorozatot, akiket felhasználva a baloldali nemzetközi hálózat külföldi érdekek mentén, a médián keresztül befolyásolhatja a magyar választások kimenetelét. Egyikük Bőtös Botond.

2022. március 30. 14:47
null

A Transzparens Újságírásért Alapítvány Bőtös Botondról, az Átlátszó újságírójáról készített portrét, akiről bíróság mondta ki, hogy álhírt terjeszt, de a legemlékezetesebb megnyilvánulása minden bizonnyal az volt, amikor kormánypárti emberek árokparti holttestének IFA-ra lapátolásáról fantáziált. A portré arra is rámutat, hogy Bőtöstől a hozzá köthető botrányok ellenére sem határolódtak el a komoly nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező és Soros-pénzekkel kitömött baloldali médiumok.

Bőtös Botond jelenleg az Átlátszó újságírója, azonban karrierje kezdetén, 2001 és 2005 között még a Magyar Nemzetbe publikált, ahonnan elbocsátották. Az Alapítvány felidézi, hogy Apáti Bence, a Magyar Nemzet publicistája egy írásában ezt nyilatkozta Bőtös elküldésének okáról: „No meg azt is, hogy 2010-ig még harcos, jobboldali, kormánypárti újságíróként dolgozott a Magyar Nemzetnél, csak aztán tehetségtelensége, hatalmas pofája és alpári, rasszista megnyilvánulásai miatt kitették a jelentéktelenül apró szűrét a laptól. (…) Több, volt kollégájával is beszéltem, és majd’ mindegyik megerősítette, hogy a folyamatos cigányozása és zsidózása volt kirúgásának az elsődleges oka. Másodlagos meg az analfabetizmusa.”

A portré említi, hogy „egyes korábbi nemzetes” újságírók egybehangzó elmondásai alapján elsősorban rasszista és antiszemita megnyilvánulásai miatt köszöntek el tőle. A Transzparens Újságírásért Alapítványnak egyébként más, nevük elhallgatását kérő, korábbi nemzetes informátorok is megerősítették, hogy Bőtöst a Magyar Nemzetből rasszista és antiszemita megnyilvánulásai miatt bocsátották el.

A tényfeltáró portré szerint „az évek során nagyot fordult a szekér Bőtössel”, mert ma már magyar identitásának háttérbe szorításával, időnként meggyalázásával, közép-európaiságát hangsúlyozza.

Bőtös 2012 és 2016 között írt a szlovák Parameter.sk-ra. Az egyik kifinomultan allegorikus írásából („Lúzernagyi visszatér”) megtudhatjuk, hogy Bőtös „sugárban hányt egy műanyag vödörbe, mert a miniszterelnök egyszer azt mondta, hogy szerinte a kormány egyik legnagyobb sikere volt, amikor több százezer magyar visszakapta a magyar állampolgárságot”. Egy másik, „Adj a magyar pofájára és tudja, hol a helye” címmel megjelent írásában pozitívan értékelte azt a FIFA-döntést, miszerint a magyar válogatottnak zárt kapuk mögött kellett lejátszania a soron következő válogatott mérkőzését, továbbá hozzátette, hogy „mindez természetesen azt is mutatja, hogy Magyarország az európai antiszemitizmus központja”. A migránsválsággal kapcsolatos helyzetértékelésében arra a következtetésre jut, hogy „az igazi terrorveszélyt pedig nem a muszlimok, hanem a nacionalista magyarok jelentik”, valamint hogy a „Keleti pályaudvarnál történt balhét a magyar focihuligánok provokálták ki”.

Bőtös Csehszlovák Kém elnevezéssel is vezet blogot. A mai napig elérhető egy bejegyzés, ami alatt „az Átlátszó szerzője kifejti azon reményeit, hogy az Orbán-kormány vizionált bukását követően a jogállamiság és jogbiztonság keretei időszakosan nem állnak majd fenn és emiatt lehetőség nyílik a kormánypártinak tartott személyekkel szembeni erőszakos megtorlásokra”. Bőtös egészen pontosan így fogalmaz: „Bizom abban, ha megbuktok nehany napig meg nem all vissza a demokracia es az ilyen alakok testet az arokpartrol lapatoljak fel egy IFA-ra!!!! Megraztatok, de mar nem a pofonfat!”

A Transzparens Újságírásért Alapítványról 2020 januárjában közölt cikket Bőtös az Átlátszó felületén. A cikkről a bíróság másodfokon megállapította, hogy valótlanságokat állít. A bíróság szerint az Átlátszó valótlanul állította, hogy

  • az Ojim.hu a francia szélsőjobboldal kelet-európai projektje,
  • az általuk „a francia szélsőjobb egyik kulcsfigurájának” címkézett Jean-Yves Le Gallou, valamint az egykori Identitárius Blokk vezetője, Philippe Milliau részt vett az ojim.fr elindításában,
  • az Ojim.hu-nak külföldi tulajdonosa van és hogy Claude Chollet volt az Ojim.hu egyik tulajdonosa,
  • továbbá hogy a francia szélsőjobbról több cikket író David Doucet újságíró elemzésében megállapította, a franciaországi szélsőjobb első kelet-európai terjeszkedésének számít a Magyarországon létrehozott Ojim.hu társszervezet a médiában.

Bőtös tehát az Átlátszó felületén terjesztett álhírt. Ennek kapcsán az egyik legérdekesebb, tetten ért dezinformációs módszerének az bizonyult, hogy egy neves külföldi újságíróra hivatkozva próbálta legitimálni az álhírekkel tűzdelt lejárató cikkét. Bőtös ugyanis azt állította hamisan, hogy egy neves francia újságíró, David Doucet azonosította a Transzparenst a francia szélsőjobb első kelet-európai terjeszkedéseként. Később a bíróság kiderítette, hogy ilyen nem történt. A bírósági ítélet ellenére Bőtös Botond a mai napig a közösségi média felületein tovább terjeszti azokat az állításokat, amikről a bíróság másodfokon is kimondta, hogy nem igazak.

Nincsen jó véleménnyel Bőtös Botondról Puzsér Róbert publicista és Farkas Attila Márton kulturális antropológus sem, akik az „Apu azért iszik mert te sírsz” című podcastjukban, (egy trianonos cikk nyomán) ezt a véleményt fogalmazzák meg Bőtösről: „Nagyon érdekes volt a cikk, mert egyrészt állati szarul volt megírva, tele volt közhelyekkel. (…) Tehát a csávó egy ilyen nagyon ordenáré, nagyon fals, egyoldalú közhelygyűjteményt hozott fel. (…) Állati szar és hamis és hazug és egyoldalú cikkeket ír, tehát a Kurucinfónak a másik oldala. Értdedt? És ráadásul még unalmas szar is.” A tényfeltáró portré felidézi, hogy Farkas Attila Márton szerint Bőtös személye azokat a médiumokat is hitelteleníti, akiknél publikál, például az Átlátszót: „A faszi az Átlátszónak a rendszeres munkatársa. Itt nekem az Átlátszó leírta magát. (…) Itt van ez a cikk. Ezzel a cikkel nem csak morális problémák vannak, hanem hogy amit ír, az effektíve nem igaz. Vagy nem ismeri vagy tudatosan ignorálja a történelmet. Ha ugyanez az ember utána leírja azt, hogy Tiborcz István mit tudom én mennyit lopott, akkor ennek az embernek már nem hiszem el.”

A Transzparens Újságírásért Alapítvány tényfeltáró portrécikke felveti a kérdést Bőtössel kapcsolatban, hogy ilyen minőségű munkásság után miért nem határolódott el tőle a nem kormánypártinak tartott médiumok hada. Mindez annak fényében érdekes, hogy a Transzparensnek több neve elhallgatását kérő forrás is megerősítette, hogy az ellenzéki médiumok számos munkatársa is politikailag és erkölcsileg vállalhatatlannak tartja őt.

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ödenburger
2022. március 30. 22:20
Bőtös nem a legkártékonyabb újságíró, de az egyik legaljasabb.
tetx
2022. március 30. 19:46
Bőtösnél nem nagyon van trágyább lény.
szürkeSzarvas
2022. március 30. 18:01
Zsici. De kurvára meg vagyunk lepve..
mustarharmas
2022. március 30. 17:51
Ez a bőtös mentálisan zavart. Nem kell vele foglalkozni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!