Ferenc pápa: Egoisták, akik nem akarnak gyereket

2022. január 05. 19:25

A katolikus egyházfő szerint aggasztó, hogy sokaknál a háziállatok elfoglalják a gyerekek helyét, és örökbefogadásra buzdította azokat, akiknek nem lehetnek gyerekeik.

2022. január 05. 19:25
null

Ismét a szülőség és a gyermekvállalás fontosságát emelte ki és magasztalta Ferenc pápa a szokásos szerdai kihallgatásán, s egyben aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy sokaknál a háziállatok foglalták el a gyermekek helyét – közölte a Szentszék sajtószolgálata.

„Az egoizmus egyik formájának tanúi vagyunk napjainkban. Azt látjuk, hogy vannak, akik egyáltalán nem akarnak gyermeket. Néha egyet vállalnak, többet nem, de vannak kutyáik és macskáik, amelyek elfoglalják a gyermekek helyét. Nevethetnek rajta, de ez a valóság” – fogalmazott a pápa. A katolikus egyházfő kifejtette, hogy a szülőség vállalásának elutasítása az emberek mellett a civilizációt is szegényebbé teszi, és a haza is megsínyli ezt. 

A pápa egyúttal örökbefogadásra buzdította azokat a párokat, amelyeknek nem lehetnek gyermekeik. 

– fogalmazott, s arra intette híveit, hogy ne féljenek.  A vatikáni sajtószolgálat egyúttal azt is közölte, hogy előző nap a Szentatya a világ üldözött keresztényeiért mondott imádságot, s híveit is erre buzdította. 

A pápa korábban már többször felszólalt az általa „demográfiai télnek” nevezett jelenség ellen és a születésszámok drámai csökkenésére figyelmeztetett. Legutóbb december 26-án, a názáreti szent család ünnepe alkalmából elmondott beszédében szólította fel a szülőket, gyerekeket, egyházat és a civil társadalmat, hogy támogassák, védjék és őrizzék a családot. 

„Úgy tűnik, hogy sokan inkább gyermek nélkül élnek, sok pár inkább gyermektelen marad, vagy csak egyetlen gyermeket vállal, s ez tragédia” – jelentette ki akkor Ferenc pápa.

(MTI)

Borítókép: MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Lami

Összesen 151 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gassolo
2022. január 20. 02:36
A szűz csávók klubjának feje megint osztja az észt, hogy kinek hány gyereke legyen és milyen családja. Hiteles, mint maga a kereszténység.
..--..
2022. január 07. 11:55
zsoltkom- "Ferenc pápa: Egoisták, akik nem akarnak gyereket" A nemzeti szuverenitás is káros akkor... mert kellően egoista hozzáállás. És, ha pápai trón... katolikusoknál is egoista értékrend, ha evangelizálni kell. Hiszen az a törekvés, hogy önzően csak keresztény legyen a világ. És ott van a mi Novák Katicánk. Hát ne lehessen neki elege a családjából?... "Sok év házasság és három gyerek után egy pillanatig sem érzem kellemetlennek az egyszemélyes mozizást, csak a fent említett grandiózus menü vásárlásakor igyekeztem azt a benyomást kelteni, hogy bent még vár rám valaki. Klasszikus zugevőként csak a terem sötétjére vágytam, ahol végre átadhatom magam a majszolásnak és a komoly mondanivalót nélkülöző, ám annál szórakoztatóbb film bambulásának.”", https://bit.ly/3eYqezN Nehogy már ezt az egoista jogot elvitassuk a már most és majdan Novák Katalin köztársasági elnökünktől! Tisztelt keresztény Istenhívők! Lehetne módszeresen és szépen kérni, nem pedig zsarolni azzal a gyerekkel. És a katolikus pap vagy pápa, de maga Jézus is, ha nem jár elöl jó példával (természetesen nem balkézről lett) gyerekkel, akkor hiábavaló lesz a számon kérő szó. Mindenkinek más lehet Jézusnak adott áldozata... nem kéne olyan rátartinak lenni. A kényelmi szempontból nem vállat gyerek jó párhuzama, hogy egy pap sem gyalogol vagy lovaskocsizik a körzete útjain. Vagy éppenséggel e-mailt használ nem pedig mechanikus írógépet... a tintába mártott lúdtollról nem is beszélve. A pápa is repülővel szeli az időt rövidebbre és a Vatikán őrző-védő rendszere is high-tech és nem pedig lovagi kultúra. És nem utolsósorban a Katolikus Egyház nem mondott le a gazdagság szimbólumairól.. rogyadoznak a díszektől/ aranyaktól a templom belső falai. Van külön bankjuk, amivel viszonylag könnyen tudnak áldozathozónak mutatkozni... és közben meg pénzmosó is tud lenni https://bit.ly/3F1QW5d , ha nem veszik észre. Csak csínján azzal a követelődzéssel tehát.
mokány
2022. január 06. 13:30
Ezt egy jó érzésű ateista is így gondolja . Jézus tanítása buzdítóbb . Jézus tanítása szerint , a feltámadáskor , ami mindenki számára egyszerre lesz , az utánunk jövők sokadik utódai is ott lesznek , akár úgy is képzelhetjük , hogy már ott is vannak . És nincs a világ végéig tartó várakozás.
Reszelő Aladár
2022. január 06. 12:40
Szent Pálnak Damaszkuszba, Ferenc pápának Budapestre kellett elmenni, hogy meglelje vége a fényt. Lehet, hogy Dr Miniszterelnök hatása, lehet hogy nem, de mintha Őszentsége kicsit elgondolkodott volna a világ dolgain. Keserű a felismerés, hogy a régi szövetségek felbomlottak és újakat kell kötni. Aligha gondolta volna 30 éve, hogy pont Orbán Viktor a feltörekvő liberális ikon, Donald Trump a New York-i nagypofájú ingatlan nagymenő vagy Vladimir Putyin az ex-KGB ügynök lesznek a kereszténység legfőbb világi védelmezői. És talán azt sem látta bele, hogy a kereszténység olyan bástyái, mint Spanyolország, Németország de még maga Olaszország is az első fuvallatra légvárként szállt el a szélben és válik védelmezőből potenciális ellenséggé. Tisztelt Szentatya! Még határozottabb kiállást kérünk! Mutassuk meg, hogy még itt vagyunk és nem tűntünk el!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!