Megduplázta vagyonát a világ tíz leggazdagabb embere a pandémia alatt

2022. január 17. 09:23

A népesség 99 százalékának közben csökkent a jövedelme.

2022. január 17. 09:23
null

Kétszeresénél is nagyobbra növelte vagyonát a világ 10 leggazdagabb embere a pandémia kezdete óta – írta hétfőn a The Guardian online kiadása. Az Oxfam jótékonysági szervezet jelentése szerint a részvény- és ingatlanárak megugrása miatt a 10 leggazdagabb együttes vagyona 1500 milliárd dollárra (476 ezer milliárd forint) nőtt,

ez tovább növelte a szegények és a gazdagok közti szakadékot.

A Világbank adatai alapján a világjárvány kezdete óta 163 millióval több ember szorult a szegénységi küszöb alá, míg a szupergazdagok profitáltak a kormányok élénkítésre adott támogatásaiból, mellyekkel a pandémia hatásait akarták ellensúlyozni.    

Az Oxfam jelentésében azt írta, hogy 2020 márciusa és 2021 októbere között a világ népessége 99 százalékának csökkent a jövedelme, míg Elon Musk, a Tesla alapítója, valamint a többi kilenc szupergazdag naponta együttesen 1,3 milliárd dollárral lettek gazdagabbak. A listavezető Musk jelenlegi vagyona a Forbes magazin gazdaglistája szerint 294,2 milliárd dollár, a járvány kezdete óta megtízszereződött. Az Amazon-alapító Jeff Bezos, a lista második helyezettje 67 százalékkal, 202,6 milliárdra növelte gazdagságát. Mark Zuckerberg Facebook-alapító vagyona megkétszereződött, vagyis 118 milliárdra ugrott, a microsoftos Bill Gatesé 31 százalékkal gyarapodott, most mintegy 137 milliárdra rúg.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Alexander Becer

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
48saxon
2022. január 19. 14:48
Azért a cikkben felsoroltak nagy része a vállalataik részvényének értékéből adódik. Ami ugye, amíg el nem adja, nem egy realizált jövedelem. Az összeset azonban nem tudja egyszerre ennyiért eladni, úgyhogy ezek a számok, bár jól hangzanak, csak indikátorok, és messze nem a ténylegesen az adott ember rendelkezésére álló pénzt mutatják. Konkrétan Musk vagyona pl. korántsem az eladott Teslákból nőtt ekkorára, hanem a részvényeinek árát felhajtó hype-tól - ha ő maga nem ad el részvényt, ebből egy centet se lát. A sok vagyonadóért hörgőnek meg ajánlom a realizált és nem realizált jövedelem fogalmának való utánanézést...
zara
2022. január 18. 10:20
nem ők nyomtatták a sok trillió dollárt hanem a nemzeti bankok... a sok hamis pénz meg valós értéket vásárolt igy a részvények ára magassabb lett, de a valóságban ugyanannyi részvényük van...
12345
2022. január 18. 09:46
Szerintem azzal alapvetően nincsen baj ha egy gazdag méggazdagabb lesz, főleg ha saját munkájával szerezte vagyonát. Gazdag ember általában úgy lesz gazdag, hogy tudja hova kell tennie a pénzét. Ha a gazdagtól elvesszük a vagyonát és szegényeknek adjuk akkor nagy valószínűséggel olyannak adjuk aki nem tudja jól befektetni a pénzét mivel ha tudná akkor nem lenne szegény. Ezek a szegény emberek elherdálnák a vagyont. Inkább arra kéne koncentrálni, hogyan taníthathjuk meg a szegényt, hogy ne legyen szegény, hogy olyan értéket állíthasson elő amiért a piacon pénzt adnak.
Gèbi
2022. január 17. 20:16
"Megduplázta vagyonát a világ tíz leggazdagabb embere a pandémia alatt" Nahát!!!!! Ki gondolta volna!!! Mikor jut az eszetekbe, Isten barmai, hogy elvegyétek tőlük? Mikor jut az eszetekbe, hogy talán egy teljesen más rendszer kellene?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!