Zöldesen ragyogó tűzgömb hasított át a magyar égen advent negyedik vasárnapja előtt

2021. december 19. 14:30

Zöldes fényben ragyogó, látványos tűzgömb szelte át az égboltot pénteken este fél 8 körül, melyről látványos videók is készültek – írta meg az idokep.hu.

2021. december 19. 14:30
null

A fényes meteor keletről nyugat felé haladt, és hosszú másodperceken át lehetett megfigyelni. Gucsik Bence kamerája Harkáról készített látványos felvételt a tűzgömbről, melyet a YouTube-on közzé is tett. 

A tűzgömb olyan meteor, melynek fényessége eléri vagy meghaladja a -5 magnitúdót, vagyis a Vénusz fényességét. A Föld légkörébe érkező meteorok esetén átlagosan minden ezredik számít tűzgömbnek. 

A tűzgömb kialakulásához többnyire 1 cm vagy annál nagyobb méretű szilárd anyag szükséges. Ritka esetben az ilyen meteorit a légkörben való izzás után elérheti a felszínt.

Fotó: Wally Pacholka / Leemage via AFP

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. december 19. 20:30
Zöldesen ragyogó tűzgömb hasított át a magyar égen egy barna színű fűzős félcipőt viselő fényképész felvételén Mi köze van advent negyedik vasárnapjának egy pénteki meteorhoz?
lutra
2021. december 19. 19:29
Égi jel: az új parlamentben minden ötödik képviselő lesz a mai ellenzék tagja.
olajfa1
2021. december 19. 16:37
A "Betlehemi csillag" után 2000 évvel most itt lett látható...
-Zsolt-
2021. december 19. 16:34
Ajjaj! Orbánnál járt Macron, Hamilton és a pápa. Most meg a lángos csillag. Jön a családba az új messiás Ricardo Simonetti-től?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!