Jézuson és Szűz Márián gúnyolódik a Magyar Narancs

2021. december 19. 15:14

Nesztek, magyarok, ünnepeljetek!

2021. december 19. 15:14
null
Pilhál Tamás

„Karácsonyi dupla számmal jelentkezett Gyuri bácsi kedvenc magyarországi üzenőfüzete, a Magyar Narancs. Hogy mitől karácsonyi, azt elsőre elég nehéz fölfedezni: Jézusról, Szűz Máriáról, Bethlehemről, jászolról, kereszténységről ugyanis meglehetősen kevés szó esik benne. A lap javarészét, mint mindig, a vesszenorbánozás és a nerezés tölti ki. Narancséknak ugyanis mindig, mindenről és bármiről ez jut eszükbe. Ez tölti ki őket, így ünnepelnek.

Aztán végül csak ráakadtam egy szőrmentén »karácsonyi« írásra. Ebben egy bizonyos Kocsi Olga nevű »képzőművész« értekezik Magyarországon világhírű munkásságáról. Róla így elöljáróban annyit érdemes tudni, hogy a FreeSZFE-re jár »színház és performance« szakra, de a Tilos Rádióban is föl-fölbukkan – ez legalább segít fölkészíteni minket a színvonalra, amire majd az interjúban számíthatunk. Már a cikk bevezetője székhez szögezi az olvasót: »A Holy Olga és Piros Kocsi neveken is alkotó művész saját magát avatta szentté. Ars poeticája: boldogság, sukárság, nyúlság.« Juj!


Az interjúhoz Holy Olga két csodálatos »képzőművészeti alkotását« is mellékelték a figyelmes szerkesztők. Az elsőn Szűz Máriaként látható a művésznő, amint kezében – a kisded Jézus helyett – egy megszeppent réti nyulat szorongat. Olga feje köré lángsugarak fonnak glóriát. A másodikon ugyanő szentként pózol valami aranyszínű kátránypapírba csomagolt helyiségben. Fejéből itt is aranyszínű lángtüskék állnak ki, emiatt aztán némi hasonlóságot mutat egy kifejlett styracosaurusszal. A falakon lévő »szentképekről” szintén Holy Olga tekint ránk feddőn. Hiába: magasművészet ez a javából! 

A magam részéről csupán egy-egy frappáns képaláírást hiányoltam a műalkotások alól, mondjuk egy ilyet: »Nesztek, magyarok, ünnepeljetek!« Esetleg: »Itt a Jézusotok meg az anyja!« Vagy valami hasonlóan ünnepit. Bezzeg a régi szép időkben (mikor még volt SZDSZ) frappánsabban ment narancséknak a kereszténygyalázás. Most meg már csak Holy Olga maradt a FreeSZFE-ről.”

Fotó: MTI/Kovács Attila

 

Összesen 152 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
laborka
2021. december 20. 20:15
Gratulálok, ez nagyon bátor dolog volt fiúk/lányok. De most jön a következő szint: Mohameddel is megpróbáljátok? Nézzük van-e vér a pucátokban!
csakirok
2021. december 20. 15:46
A stílus maga az ember!
T. Péter
2021. december 20. 12:15
"Jézusról, Szűz Máriáról, Bethlehemről, jászolról, kereszténységről ugyanis meglehetősen kevés szó esik benne." Nem is tudtam, hogy a Magyar Narancs egyházi-teológiai folyóirat lenne. Nem lehet, Pilhál, hogy rossz újságot vettél a kezedbe?
Osztap Bender
2021. december 20. 10:42
Talán utalhattatok volna arra is, hogy Rákosi Mátyás alatt a zsidó ávós verőlegények, vallatók, későbbi írók és humoristák is így "ünnepelték" Karácsonyt. Persze ehhez szükséges némi bátorság, becsület, hazaszeretet és önbecsülés. Nehéz az újságírók élete, ugye?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!