A Háttér Társaság bankolási segédletet készített a transzneműeknek

2021. november 12. 12:42

A civilszervezet szerint sok transzneműt azzal vádolnak meg, hogy lopták a bankkártyájukat.

2021. november 12. 12:42
null

Mivel Magyarországon nincs lehetőség arra, hogy a magukat transzneműnek vagy interszexnek nevezők hivatalos irataikban is megváltoztathassák nemüket és nevüket, a Háttér Társaság szerint sokuknak problémát okozhat a bankkártyás fizetés. A civilszervezet szerint sokukat azzal vádolták meg, hogy lopták a bankkártyájukat, mert olyan név volt a kártyán, ami nem tükrözte azt, ahogy kinéznek.

A szervezet megkereste a nagyobb magyarországi pénzintézeteket azzal a kérdéssel, hogy lehetséges-e, hogy a bankkártyán ne a tulajdonos teljes neve szerepeljen, hanem csak az utónevek monogramjai, vagy esetleg egy olyan utónév, amit az ügyfél maga választott.

A pénzintézetek egységesen azt válaszolták, hogy nem lehet a hivatalos okmányokban szereplőktől eltérő neveket íratni a bankkártyára, de néhány banknál van arra lehetőség, hogy olyan rövidítéseket tegyenek a kártyákra, amik alapján az ügyfél továbbra is beazonosítható marad. A Budapest Bank, a Raiffeisen Bank és az Unicredit Bank nyitott erre a megoldásra – áll a Háttér Társaság honlapján.

Fotó: Estelle Ruiz / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Esvány
2021. november 14. 16:59
"lehetséges-e, hogy a bankkártyán ne a tulajdonos teljes neve szerepeljen, hanem csak az utónevek monogramjai, vagy esetleg egy olyan utónév, amit az ügyfél maga választott" Van törvény a pénzmosásról, (sőt, már a SIM kártyákkal kapcsolatos adategyeztetésről is), érthető módon a hivatalos okmányban szereplő név a mérvadó. Ellenkező esetben senki sem mossa le a pénzmosás gyanúját (vagy, hogy lopott a kártya...).
kovacak
2021. november 14. 09:02
Alighanem ismét teljesen földhözragadt vagyok, hogy nem érzem át a problémát a maga sulyossagaban. A természet vagy a Jóisten megteremtett minket puncival vagy fütyivel, innentől fogva nők vagy férfiak vagyunk biológiai értelemben. Az, hogy milyen nemhez vonzódunk, már más tészta. Az is, hogy minek tartjuk magunkat. Akinek ez akkora probléma, hogy nematalakito műtétet is vállal, annak arra is módja van, hogy utonevet valtoztasson. Egyébként igaza van annak, aki írta, hogy a bankkartyanal sosem nézik a nevet. Bárhogy is nézzen ki vki, ott lehet a kártya mellett a szig., amiben elvileg hiteles és aktuális fotó van. Amennyiben ez - remélem, nem lesz így - nagyobb méreteket öltene, a biometrikus azonosítás oldhatja meg a gondot.
masikhozzaszolo
2021. november 13. 18:44
Súlyos edukációs hiányosságok vannak. A román taposós wc-ben a luk fölé kell gugolni. A vízöblítéses angol wc-nél a vizet használat után kell lehúzni. A jobboldali közlekedésnél jobboldalt kell közlekedni. Ha autót akarsz vezetni, a kormányhoz ülj, akkor könnyebben megy. ...
Thorin
2021. november 13. 12:00
hogy kell bankolni szexuális tévelygőknek: ahogy mindenki másnak, az atm még sohasem kérte a nememet, ahogy a netes utalás sem. Egy nem próblémáról van szó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!