Európa Tanács: Tettekre van szükség a cigányellenesség ellen

2021. augusztus 02. 11:52

Hétfőn van a roma holokauszt emléknapja.

2021. augusztus 02. 11:52
null

Európának tanulnia kell a múltból, hogy harcolhasson a jelen cigányellenessége ellen, az emlékezés mellett tettekre van szükség - jelentette ki az Európa Tanács főtitkára a roma holokauszt emléknapján, hétfőn. Marija Pejcinovic Buric a közleményében azt írta: noha az európai romákat jelenleg nem fenyegeti népirtás veszélye, továbbra is megfélemlítéssel és agresszióval néznek szembe, a múltbéli előítéletek pedig a közösségi médiában terjedő gyűlöletbeszéd formájában jelennek meg.

Emlékeztetett: a megkülönböztetés, a rasszizmus és a cigányellenesség elleni küzdelem az Európa Tanács elsődleges feladatai közé tartozik; a szervezet ezért a romák történetének felvételét szorgalmazta az iskolai tantervekbe, ami lehetővé teszi a fiatalok számára, hogy megismerjék a roma művészetet, zenét, vallási és kulturális hagyományokat, valamint értékeljék a romák pozitív hozzájárulását közös európai történelemhez.  

„Ébernek kell maradni”

A roma közösségek tagjai csak akkor élhetnek a társadalom egyenlő tagjaként, félelemtől és megbélyegzéstől mentesen, ha mindenki tiszteletben tartja alapvető, törvényes jogaikat – tette hozzá a 47 tagú, strasbourgi székhelyű szervezet főtitkára. Rusz Harry Alex, Magyarország Európa Tanács melletti Állandó Képviseletének vezetője az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának magyar elnöksége alkalmából ismertetett közleményében azt írta: az áldozatokra való emlékezés mellett az évforduló arra is alkalmat ad, hogy láttassa azokat a szörnyűségeket, amelyeket a rasszizmus, az idegengyűlölet és az elfogadás hiánya okozhat.  

ugyanis még mindig túl sok roma szembesül megkülönböztetéssel és válik gyűlöletből elkövetett bűncselekmények áldozatává” – hangsúlyozta. Kiemelte: meg kell védeni a roma nők, férfiak és gyermek emberi jogait és méltóságát, valamint elő kell segíteni társadalmi beilleszkedésüket. Az Európa Tanács magyar elnöksége ezért kiemelt feladati közé sorolta a társadalmi befogadás és a roma emberek esélyeinek előmozdítását - emlékeztetett a magyar misszióvezető. Augusztus 2. a roma holokauszt emléknapja, amelyet 1972 óta tartanak meg a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján arra emlékezve, hogy 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóan több mint háromezer cigányt gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban.

(MTI)

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2021. augusztus 02. 16:55
Nos, egy alapösszefüggést feltétlenül szem előtt kell tartani, amikor a cigányok helyzetét, vagy más hasonló ügyet tárgyalunk. Tehát egyszerűen arról van szó, hogy egy viszonylag konszolidált helyzetben, az emberek és a népcsoportok közötti kapcsolatok és viszonyok a tényleges mozgások által keltett kölcsönhatások szerint alakulnak. Egyáltalán nincsen szó semmiféle előítéletről és idegenellenességről, de viszont a cselekedetek minden félben mély nyomokat hagynak, amit tapasztalatnak is mondhatunk. Egyébként a cigányság helyzetének a megítéléshez, egy igazán mély és a valóságot tükröző elemzésre és leírásra lenne szükség, de ehhez például, a rasszizmust el kellene felejteni, mert ilyen nem létezik.
marica61
2021. augusztus 02. 16:21
a cigányság nagyobb része tanuljon meg tisztességesen viselkedni nem lopni és gyilkolni
Teringettét
2021. augusztus 02. 14:33
A szörnyű (és egyben kimondatlan) igazság az, hogy a romákat a saját hitvány fajtája fékezi és tartja őket ott és azon a szinten, ahol jelenleg vannak. Amint megpróbál kiszakadni a kohány közegből egy rátermettebb oláj, a többi (és itt értsd első sorban a családját) azon nyomban addig gáncsolja, basztatja, gyalázza lelkileg, mígnem fel nem hagy a nagyobbra törő vágyaival, mint amire a felmenői voltak képesek. A magyaroktól ezeknek a kohányoknak egy fikarcnyi félnivalójuk sincs, ellenben a sajátjaikkal...
VeTraTa
2021. augusztus 02. 14:03
Nem ti cigányozzátok telipofával Orbánt 20 éve?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!