Balog Zoltán: A kereszténység nemcsak megtartó, de teremtő erő

2021. augusztus 19. 22:23

A kereszténység nemcsak nemzetmegtartó, hanem nemzetalkotó, nemzetet teremtő erő is – mondta Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke csütörtökön Budapesten.

2021. augusztus 19. 22:23
null

Az államalapítás ünnepének előestéjén tartott ökumenikus istentiszteleten Balog Zoltán kiemelte: a hit sosem deklarációval indul, amelyet egy közösség minden tagja aláír, hanem személyes döntéssel. Ha pedig ez a döntés hiteles, abból közösségi erő lesz.    

Rámutatott: első királyunk, István művében e kettő, a személyes hit és a közösségért vállalt felelősség ott találkozik, ahol csak a hiteles, hűséges keresztény ember életében találkozhat: az imádságban. Ezért írta fiának a keresztény uralkodó nélkülözhetetlen sajátosságait sorolva:

– mondta a református püspök. Balog Zoltán a Márk evangéliumában szereplő vak Bartimeus történetét magyarázva kiemelte: István királyban és a Jézus által meggyógyított Bartimeusban a hitük a közös. És mindkettejük hitéből közösségi erő lett: Bartimeuséból Jézust követő tanítványság, Istvánéból nemzet.    

A vak Bartimeus Jézus kérdésére, „mit kívánsz, mit tegyek veled?”, ezt feleli, „Mester, hogy újra lássak”. István pedig ezt az imát ajánlja fiának: „Uram, (.) ne hagyj engem álnok gondolatban! Küldd le a bölcsességet, hogy munkámban, a kormányzásban segítsen, és így felismerjem, mi a kedves a szemednek”. Mindketten ugyanazt kérik: hogy lássanak.

Bátorság kell ennek a kimondásához, és István bátor volt ebben is.    

Látta maga körül azokat, akikért felelősséget vállalt, ismerte a magyarok értékeit, de tudta, biztos volt benne, hogy „amíg Isten meg nem nyitja a mi szemünket, addig a gazdagságunk is ellenünk fordulhat” – fogalmazott.    

A tudás, ami egy nagyobb méltóságtól, a teremtő és szabadító Istentől ered – tette hozzá Balog Zoltán. A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) által szervezett istentiszteleten részt vett és imát mondott Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke, Kondor Péter evangélikus püspök, Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke, Pataky Albert, a Magyar Pünkösdi Egyház elnöke, Khaled A. László, a Magyarországi Metodista Egyház szuperintendense, Fischl Vilmos, a MEÖT főtitkára, Róna Tamás főrabbi, a magyarországi ortodox egyházak és az anglikán egyház képviselői. Az istentiszteleten jelen volt mások mellett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Karácsony Gergely főpolgármester és Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke.

(MTI)

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
barnabibambi
2021. augusztus 20. 20:14
Mellesleg eszt a volt emberminisztert is elviszi az ördög mert rengeteg bűn terheli a lelkét!
..--..
2021. augusztus 20. 08:54
-zsoltkom- Egy közösségi erő egy gyufába vetett hit alapján is hiteles tud lenni. A pogányok is közösséget képviseltek más hit alapján. Konkrétan Szent Istvánra... a pogányok egészen a kötelezett kereszténység előtt nemzetmegtartó, nemzetalkotó, nemzetet teremtő erő is volt. Örök szégyen, hogy a szeretet és a békésnek hirdetett kereszténység nem volt türelmes és nem a szép szó, hanem az erőszak volt az eszköze a „meggyőzéshez” kereszténynek lenni. Így már nem lehet tudni, hogy Szent István politikai érdekből akart megmaradni, hatalmat gyakorolni vagy ennyire megváltoztatta lelkét a jézusi történet. Augusztus 20. elvileg a magyar halottak napja is lehetne annyira véresre sikeredett a hitváltás. Mindenesetre van egy dezsávű érzése az embernek... a mai fideszkeresztények sem különbül erőszakosak a saját magyarjaikkal, csak még vér nem folyt hozzá. De a gyűlöletük- gyűlöltető énjük érzékelhető, az őket nem akarók irányába. Ha ezt akarta elérni Szent István a kereszténységre kötelezéssel, kurva jól sikerült. Fennmaradt a magyar keresztény... pogánynak. Minőségi változás.
Drazsé
2021. augusztus 20. 07:59
Free Tibet!!! https://kep.cdn.index.hu/1/0/1888/18885/188859/18885987_1169253_93333b70f2cd0f384783887d137942a7_wm.jpg
annamanna
2021. augusztus 20. 02:01
"A budakeszi templom mellé hordják a lótrágyát Rákay Philip ménesbirtokáról Bűz van a budakeszi templom mellett, mert oda hordják egy konténerbe Rákay Philip ménesbirtokáról a lótrágyát, derítette ki a Momentum. A lovaglás szerelmesének, Rákaynak van egy 7400 négyzetméteres birtoka Budakeszin és attól nem messze egy 3200 négyzetméteres lovaglópályája, ahonnan a templom mellé lehelyezett konténerbe viszik a trágyát. A Momentum kiderítette, hogy a konténert le sem rakhatták volna oda, ugyanis ez egy Natura 2000-es terület, ahova engedélyt kell kérni a szemét lerakásához." https://444.hu/2021/08/19/a-dunakeszi-templom-melle-hordjak-a-lotragyat-rakay-philip-menesbirtokarol
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!