Bácskai János: A parkolási ügyek vizsgálata meghaladja a fővárosi bizottság képességeit

2021. augusztus 01. 15:00

Ferencváros korábbi polgármestere szerint az utódja, Baranyi Krisztina minden dokumentumot átnézett, minden lyukba benézett, mindenkit meghallgatott, mégsem talált terhelő bizonyítékot.

2021. augusztus 01. 15:00
null
Almási B. Csaba

Bácskai János, ha igényt tartanak rá, segíti a fővárosi vizsgálóbizottság munkáját, bár elképzelhetetlennek tartja, hogy a „politikai habverésen” túl érdemi eredményre juthatnak. A volt ferencvárosi polgármester – aki immár távolabb került a politikától, civil foglalkozása van – azonban egyáltalán nem tart attól, hogy a parkolási ügyekben megállapítanák a felelősségét, pedig a bizottság a IX. kerületi eseményekkel behatóan kíván foglalkozik, ráadásul a testület elnöke Bácskai utódja, Baranyi Krisztina és a két politikus között hosszú ideig meglehetősen feszült volt a viszony.

Senki nem ment el a meghallgatásra

Nemrégiben írtunk arról, hogy kudarcot vallott a vizsgálóbizottság második ülése, amelyen a parkolási rendszer elmúlt 25 évét vették volna górcső alá. A meghallgatásra beidézett jelenlegi és volt politikusok, cégvezetők közül ugyanis egy sem jelent meg az ülésen, bár ez borítékolható volt. Az ülésről készült jegyzőkönyvből az derült ki, hogy néhány meghívottnak nem volt alkalmas az időpont, mások nem hajlandók részt venni a procedúrán, de a többség nem is reagált. Ez utóbbiak közé tartozott a dokumentum alapján Ferencváros egykori polgármestere is.

Bácskai János a Mandinernek elmondta, az ülés napján – de a munka megkezdését követően pár órával később – írt egy levelet a bizottság elnökének. Ebben leszögezte, azon az ülésen nem tud részt venni, de

tiszteletben tartva a közgyűlés határozatát, kész az együttműködésre.

Ám szerinte a meghívóban megfogalmazott tíz ügy feltárása – egy ülésen több résztvevővel – számára túl soknak tűnik. Majd azt is közölte levelében, hogy amennyiben egy konkrét ügy határozott, szabatosan megfogalmazott kérdésköre kerül napirendre, kész segíteni a bizottságot.

Zavaros, homályos, semmitmondó célok

A volt polgármester egyébként jellemzőnek tartja, hogy a levelére csak két hét múlva kapott egy semmitmondó választ a bizottság titkárától, miszerint köszönik a visszajelzését. Ennél azonban sokkal fontosabb szerinte, hogy a bizottság tagjainak valójában nem sok elképzelése van arról, hogy mit is szeretnének csinálni, milyen eredményre akarnak jutni, leszámítva azt, hogy megpróbálják a korábbi és a jelenlegi kormánypárti önkormányzatokat besározni. Mint mondja, mindez kiderül már a meghívóból is, ebben rendkívül zavaros, homályos, semmitmondó célt fogalmaztak meg: „a szabályozott előkészítési és döntéshozatali folyamatok szigorúbban biztosítsák gazdaságilag és antikorrupciós szempontból megalapozott döntések meghozatalát a jövőben”.

Bácskai úgy véli, a hatóságok az elmúlt években már

többször folytattak beható vizsgálatokat a bizottság előtt álló ügyekben,

és ezek általában úgy zárultak le, hogy nem állapítottak meg jogszerűtlenségeket. Az viszont kétségtelen – folytatja –, hogy a parkolási rendszer két és fél évtizede alatt voltak hibák, történtek szabálytalanságok, sőt törvénytelenségek is, de ezekben a rendőrség, az ügyészség, a bíróság tette és teszi a dolgát, nyomoznak, vádat emelnek, tárgyalnak, és születtek elmarasztaló ítéletek is. Ám ezek a szervezetek nagy apparátussal, felkészült szakemberekkel, alapos tudással rendelkeznek, így tőlük objektív, szakmai döntések várhatók.

Bár megígérte, mégsem talált terhelő bizonyítékokat elődjére Baranyi Krisztina (forrás: MTI)

Nem várható tőlük, hogy objektívek legyenek

Ezzel szemben létrehozták ezt a bizottságot, fogalmaz a volt polgármester, amely a szakszerű vizsgálathoz szakmai ismeretekkel nem rendelkező, elfogult, politikai szempontok alapján döntéseket hozó tagokból áll, így egyáltalán nem várható tőlük, hogy objektívek legyenek és felderítsék az igazságot, de erre egyébként nem is lennének képesek. A tevékenységük mindössze abban fog kimerülni, hogy a lassan megkezdődő parlamenti választás kampányában időnként előjönnek valamilyen szenzációs, kormánypárti politikusokat érintő „leleplezéssel”, amellyel bekerülhetnek a médiába. Bácskai egyébként – mint kijelentette –

teljesen nyugodtan áll minden vizsgálat elé,

nem követett el semmilyen törvénybe ütközőt, az ő lelkiismerete tiszta. S ezt Baranyi Krisztina tudja a legjobban, hiszen a jelenlegi polgármester az elmúlt csaknem két évben minden dokumentumot átnézett, minden lyukba betekintett, mindenkit meghallgatott, mégsem talált semmi bizonyítékot, adatot, amely a korábbi vezetésre terhelő lenne – állítja Bácskai János.

A volt kerületvezető szerint egyébként Ferencváros polgármestere egy, a Mindenki Magyarországa Mozgalom által szervezett beszélgetésen – ahol a választások utáni elszámoltatás lehetőségeiről volt szó – elismerte, hogy a IX. kerületben a hatalomra kerülése után a parkolási ügyekben gyakorlatilag semmilyen büntetőfeljelentést nem lehetett tenni, csak a 2010 előtti ügyek perei folynak.

nyitókép: Bácskai János még polgármesterként a Fővárosi Közgyűlésben (MTI)

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ittésmost
2021. augusztus 02. 07:58
A kép címe: Keressük a megoldást
konfucius
2021. augusztus 01. 22:09
Tehetségtelen lúzer banda. Semmihez nem értenek. Egy mondatot nem tudnak épkézláb magyarsággal megfogalmazni. Káosz van a fejükben éppúgy, mint a lelkükben. Mondjuk ez a magánügyük - lenne, ha közben nem akarnának mindenáron vezetői helyzetbe kerülni. Így nagyon is közügy, sőt közérdek, hogy eltakarodjanak a politikából!
Türelem
2021. augusztus 01. 20:26
A pártoktól független, önálló gondolkodásra képes, értékrenddel rendelkező, családja, gyermekei, unokái, nemzete, országa iránt elkötelezett normális emberek 22-ben a megmaradásra, a Fideszre szavaznak, s nem hallgatnak a globális tőke által megvásárolt balliberális pártokra, hazaárulókra, hataloméhes zsoldosokra, a milliárdos Gyurcsány-klán kisemberhez lehajló, a hatalom megszerzését célzó , "téged, a prolid védő" demagógiájára. Miközben fial a pénzük Indonéziában.
B_kanya
2021. augusztus 01. 19:59
Baranyi hazug és hülye. Hülyeséget hazudik, de nincs annyi esze sem, hogy "ügyet fabrikáljon" belőle.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!