Salát Gergely: Kínát nem kerülheti meg sem Magyarország, sem az EU, sem az USA

2021. június 09. 08:43

A sinológus szerint az Egyesült Államok érdeke, hogy az Unió rosszban legyen Pekinggel.

2021. június 09. 08:43
null

Kínát „nem lehet megkerülni, sem Magyarországnak, sem az Európai Uniónak, sem az Egyesült Államoknak” – mondta Salát Gergely sinológus, egyetemi oktató a Magyar Nemzetben szerdán megjelent interjúban. Hozzátette:

A szakértő szerint Németország tönkremenne, ha felmondaná a gazdasági kapcsolatait Kínával. „A Volkswagen konszern például a pandémia előtti évben 654 ezer járművet adott el Amerikában és 4,2 milliót Kínában, ahol többek között a mostanában sokat emlegetett Hszincsiang-Ujgur tartományban, Ürümcsiben is van üzeme. (...)

– hangsúlyozta Salát Gergely.

Emlékeztetett arra, hogy 2020 decemberében, a német uniós elnökség utolsó munkanapján, Hszi Csin-ping kínai elnök, Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár közösen jelentette be ünnepélyes keretek között, hogy történelmi megállapodáshoz értek Kína és Európa befektetési kapcsolatainak rendezésében.

Az említett egyezség elvi alapú volt, amelyet nemrégiben ugyan – vélhetően amerikai nyomásra – elkaszált az Európai Parlament, de ettől még az egyes országok szintjén továbbra is jelentősek a gazdasági kapcsolatok. „A szóban forgó megegyezés az európai cégek érdekeit védte volna, de korántsem biztos, hogy ezzel lezárult ez a történet. A politika és a gazdasági érdekek csatája zajlik” – tette hozzá az egyetemi oktató.

Kép forrása: EyePress News / EyePress via AFP

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rocktoberi
2021. június 09. 18:20
Lehet vergődni meg tyúkmellel izmozni de Kínáé a jövő.
121212
2021. június 09. 14:37
Salat úr egy kissé össze van zavarodva. Senkinek nem lenne azzal baja, ha eladnánk valamit Kínának. Csakhogy nem eladunk, hanem magyar adófizetői pénzből építünk nekik. És "cserébe" büszke, szuverén nemzetként még a komcsi seggüket is fényesre nyaljuk.
zakar zoltán béla
2021. június 09. 14:14
Salátot 20 éve ismerem! IGEN!
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2021. június 09. 10:39
Ha az EU tényleg nagyhatalom szeretne lenni akkor a röhejes látszatintézkedések meg puffogó, súlytalan keménykedés helyett először az atlantizmussal számoljon le. Legalább ne konzekvensen idegen érdekeket képviseljen a sajátjai helyett, ez még egy törpeállamtól is elvárható lenne
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!