Zavaros ügyek a Pikó-féle önkormányzat tulajdonában lévő balatoni strand körül

2021. május 21. 10:29

Alig több mint félmillió forintért adta bérbe három hónapra Pikó András józsefvárosi baloldali polgármester a kerület felújítás alatt álló gyermekstrandjának jelentős részét egy vitorlásegyesületnek, ami furcsa viszonyban van saját magával.

2021. május 21. 10:29
null
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Vitorláskikötőt találtak a józsefvárosi Fidesz képviselői a baloldali Pikó András vezette józsefvárosi önkormányzat káptalanfüredi gyermekstrandján, amelynek régóta húzódik a felújítása. Erre amúgy 1,5 milliárd forintot biztosított a kormány, amit eddig még nem használt fel a városháza.

Mint a cikkből alább kiderül, az önkormányzati strandon a Vitorlázó Gyermekekért Egyesület (VGYE) és az azzal kibogozhatatlanul összefonódó RS Sailing Hungary létesített bázist három hónapra összesen 540 ezer forint plusz áfáért. A bérbeadás ugyan július 15-én lejár, ettől függetlenül az RS Sailing azon túl is változatlanul kínálja a bérleti helyeket, a VGYE pedig augusztusra is hirdeti a táborait. Az önkormányzat szerint nincs semmi előre lezsírozva, nem beszélték le, hogy a jelenlegi bérlő lesz a befutó a versenyeztetéses pályázaton. 

Mint a posztban olvasható: a 14 hajó már jó ideje ott van, a tulajdonosaiknak kulcsa van a strandhoz, és a helyszínen semmilyen engedély, vagy írásos nyoma nincs annak, hogy milyen jogcímen használják a területet, a gondnok vezetői utasításra engedte be őket. Mindezt Sára Botond volt kerületi polgármester is szóvá tette.  

Vörös Tamást, a kerületi Fidesz frakcióvezetőjét ráadásul arra figyelmeztette a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. (JKN) igazgatója, Gőz Gabriella (Gyurcsány sajtótitkára volt korábban), hogy nem járul hozzá semmilyen felvétel nyilvánosságra hozatalához. Ehhez persze Gőznek nincs joga, így pusztán nyomásgyakorlásról beszélhetünk.

A Józsefváros.hu-n olvasható közlemény szerint az önkormányzatnak nem származott bevétele a strand üzemeltetéséből az előző időszakban, a fenntartása viszont kiadással járt, ezért úgy gondolták, hogy „a strandterület egy részét a jövőben versenyeztetéssel bérbeadjuk – a bevétel lehetővé teszi, hogy fejlesztéseket valósítsunk meg a strand területén, amely így a kerületieket magasabb minőségben szolgálja majd, kevesebb közpénz ráfordításával. Ennek megvalósulásáig a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. a Vitorlázó Gyermekekért Egyesülettel (VGYE) szerződést kötött a strand határozott idejű bérbeadására, az április 15. és július 15. közötti időszakra. A törvényi előírásoknak megfelelően a versenyeztetés ebben az esetben mellőzhető volt, hiszen a szerződés időtartama 90 nap.”

Az egyesület honlapja szerint „a VGYE jollekikötője az RS Sailing Center, Káptalanfüreden, a Sirály u. 8. szám alatt található.”  A VGYE káptalanfüredi bejárós táborán 65 ezer forintért lehet részt venni..  

Az RS Sailing Center és a VGYE nemrég még Tihanyban állomásozott, onnan költözött át Káptalanfüredre. A hajótárolási költség a VGYE jolle-hajóira egyenként 27 ezer forint per hó. Az RS Sailing Hungary az RS Sailing hajógyártó vállalkozás magyar partnere. Mint a honlapján írják: „Az RS Sailing Hungary Kft 2016 óta hazai képviselete a világ legnagyobb vitorlás dinghy gyártójának az RS Sailing-nek.” Hogy milyen a pontos kapcsolata a VGYE-vel, vagy hogy esetleg a kettő azonos-e, azt nem tudjuk, de a kapcsolat igen szoros lehet, hiszen mind a VGYE, mind az RS Sailing honlapja azt hirdeti, hogy elköltöztek Tihanyból Káptalanfüredre, mindkettőn fent vannak a gyermektáborok időpontjai is, egyben mindkettőnek az egyik főembere Náray Richárd: ő az RS Sailing ügyvezetője, illetve a VGYE ügyeit is többek közt ő viszi. Az RS Sailing honlapjáról letölthető, káptalanfüredi, kishajóbérlettel kapcsolatos szerződésformulát pedig a VGYE jegyzi.

Az RS honlapja az első, kizárólagosan kishajós balatoni kikötőként hirdeti a káptalanfüredi helyet, amit egyenesen jolleparadicsomnak neveznek.

Magyarán az RS Sailing a bérbe vett területen hirdet bérlést másoknak, miközben a vele szinte azonos VGYE is ott tárolja a hajóit.

Annak ellenére, hogy a három hónap július 15-én lejár, az egyesület bőszen hirdeti az augusztusi vitorlástábort, az RS Sailing pedig egész évre a hajótárolási lehetőségeket. Sőt, már munkálatokba is kezdtek a terepen, például térkövezést készítenek elő.

Az egyesület gyorsan megunta a médiaérdeklődést, Facebook-oldalán május 19-én ezt a posztot tette közzé, melyben azt írták: 

„A Vitorlázó Gyermekekért Egyesület, az az egyesület, aki jelenleg 18 fős versenycsapattal, évi 120-200 táborozó gyermekkel foglalkozik országszerte. Az az egyesület, amelynek nincsenek politikai kapcsolatai. Az az egyesület, amely egyszerűen csak dolgozni szeretne, ha hagynák… 
…és az az egyesület, aki kibérelte a káptalanfüredi Józsefvárosi strand egy részét úgy tűnik most éppen vesztére…
mert azóta rágalmazó szemenszedett hazugságok jelennek meg róla. Mert azóta magukat újságírónak csúfolt förmedvények hazug telefonokkal zaklatják…
Minden érdeklődő számára most összefoglalom mit is csinálunk. Gyerekvitorlázással foglalkozunk. Magyar bajnokságot és Európa Kupát szervezünk itthon. Egy hajóosztály érdekében cselekszünk itthon és a nemzetközi vitorlás életben. Gyerekeket tanítunk vitorlázni táborokban, ingyenes nyílt iskolai vitorlás napokat szervezünk és mindezt nagyrészt társadalmi munkában. 
Úgy tűnik mostantól nem ez a feladatunk…
Helyette nyilvánvaló hazugságokat cáfolunk, élvezzük, hogy a vezetők cégeinek anyagaiban turkálnak, és mindenféle hazug támadásokkal foglalkozunk…”

A médiaérdeklődés elsősorban Pikó Andrásnak köszönhető, panaszkodnia nála kellene az egyesületnek, de hát kénytelenek voltunk mi is kellemetlenkedni Náray Richárdnál, az egyesület elnökénél.

A következőket kérdeztük:
Igaz, hogy a három hónapra fizetett bérleti díj összesen 500 ezer forint, és 1800 négyzetméter területet bérelnek?
Mi a kapcsolat a VGYE és az RS Sailing között? A kettő ugyanaz?
Miért hirdetnek tábort augusztusra, ha a szerződésük lejár június 15-én?
El tudná küldeni az önkormányzattal kötött megállapodást?

Ezt a választ kaptuk:

A nyilvános bérleti szerződés és a józsefvárosi önkormányzat kérdéseinkre küldött válaszai szerint az RS Sailing-VGYE három hónapra 540 ezer forint plusz áfáért bérel 1500 négyzetméternyi területet, azaz előzetes információink ha nem is voltak pontosak, de eltalálták a nagyságrendet. Pikó András sajtófőnöke, Békési Zsuzsanna válaszában hozzátette: „A területre pályázatot fog kiírni a JKN Zrt., Józsefvárosban nem szokásunk »lezsírozni« versenyeztetéseket, sem előre sem utólag. Az augusztusra meghirdetett programokról a VGYE tud tájékoztatást adni.”

Rákérdeztünk az 1,5 milliárdos strandfelújítási kormánytámogatásra is, ezzel kapcsolatban ezt a választ kaptuk: „Nincs mit lehívni, ez a pénz eleve az önkormányzatnál volt, a kormány saját korábbi döntését felülírva vonta el. Az új támogatási szerződés megkötéséhez az előző szerződést le kellett zárnunk és az elszámolást benyújtani- ez megtörtént, az EMMI elfogadta. A gyermeküdülő felújítása 2015 óta tart, az előző támogatási együttműködés megszüntetését nem az önkormányzatunk kezdeményezte. Miközben folyamatos egyeztetést folytatunk az EMMI-vel a felújítási támogatásról, remélhetőleg az új együttműködés hamarosan megszülethet. A háttérben folyik az előkészítő munka, annak érdekében, hogy amint a támogatási megállapodás megszületik, megkezdődhessenek a tényleges munkafolyamatok.”

A káptalanfüredi gyermeküdülő felújításának nagy része 2019 őszéig megvalósult, a Pikó András-féle új, baloldali városvezetés azóta képtelen befejezni a munkálatokat. A Hírnyolc szerint először olyan szinten lebutították az eredeti terveket, hogy azt már nem tartotta támogathatónak az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Ezért Józsefváros elbukta a projekt megvalósításához az 1,7 milliárd forintos állami támogatást, amelyet a kerület országgyűlési képviselője, Kocsis Máté ismét kilobbizott Józsefváros részére. A Hírnyolc szerint Pikóéknak már csak egy kérelmező levelet kellene írniuk a kormány felé, és lehívhatják a támogatást.

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Somaa
2021. május 22. 15:44
Na persze... náci hazaáruló rablógyilkos szarbángeci maffia, az EGÉSZ KIBASZOTT ORSZÁG 90% FELZABÁLTÁK, KISAJÁTÍTOTTÁK, ELRABOLTÁK... többek közt az egész Balatont... majd Seggnyaló csicska troll cikket hány ki egy seggnyaló csicska náci patkány fikrász... bravo... hergeljétek csak a népet náci gyilkos patkányok, nincs már sok hátra, annál csúnyábban végzitek a hazug csal tolvaj rablógyilkos náci kurva anyátokat...
nempolitizálok
2021. május 21. 16:16
Lebutították a terveket egy gyermeküdülőről egy vitorláskikötőre. Maguknak.
Pierre
2021. május 21. 14:15
vajon hany szazaleka a lakossagnak es iskolazottsag szempontjabol melyik resze az, amelyik nincs tisztaban azzal, hogy lassan az egesz Balaton a ner-bunozok, orban legszukebb csaladi-barati korenek a kezebe kerult. Kit lehet meg ilyen cinikus, pofatlan, megalazoan lekezelo szinvonallal az ellenkezojerol gyozkodni?
Walhalla
2021. május 21. 13:16
Vitorlázó Gyermekekért Egyesület 1117 Budapest, Kopaszi Gát 12. A bejegyzett hivtalos címük pedig a Ponyvaregény nevű étterem a Kopaszi Gáton. Tulaj Náray Richárd. "Náray Richárd: Igen, talán ezért is gondoltuk úgy az egyik barátommal 23 évesen, hogy csinálunk egy tanácsadó céget , ahol önkormányzatoknak , cégeknek adtnunk tanácsokat, közvetítettünk hiteleket. Ez be is jött, mivel brutális összegeket kerestünk. 45 éves koromig dolgozni, aztán szeretnék egy saját kikötőt. " Gondolom jó tanácsokat adott nno Pikónak, így lett egy saját kikötője. Illetve majdnem... :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!