Botrány a szakszervezetben: testületi jóváhagyás nélkül állt ki Dobrev mellett Kordás László

2021. május 05. 18:07

A Magyar Szakszervezeti Szövetség csütörtöki elnökségi ülésén kérhetik számon a felháborodott tagok a Gyurcsány-kormány egykori államtitkárán, hogy nyíltan a DK jelöltjét biztosította támogatásáról.

2021. május 05. 18:07
null
Kacsoh Dániel

„Nagyon nagy erőt ad, hogy a bejelentésem óta több tízezren támogattatok már miniszterelnöknek. Külön öröm, hogy az egyik ilyen ember Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZ) elnöke. Egy kitűnő, a szakmája által rendkívül elismert vezető. Egy olyan ember, aki az emberek embere. Aki a magyar munkavállalókat képviseli” – írta minapi Facebook-bejegyzésében Dobrev Klára, aki a hétvégén jelentette be, hogy ringbe száll a kormányfő-jelöltségért az ellenzéki előválasztáson. Kihívói jelen állás szerint: Jakab Péter a Jobbik, Fekete-Győr András a Momentum, Márki-Zay Péter a Mindenki Magyarországa Mozgalom részéről, de információink szerint május 9-én, az Európa-napon bejelentkezik Karácsony Gergely is az MSZP, a Párbeszéd és az LMP „színeiben”.

Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Kordás László, a tárca politikai államtitkára az Állami Foglalkoztatási Szolgálat országos értekezletén, a CEU Konferencia Központban 2005. január 24-én (MTI/Koszticsák Szilárd)

Ami Kordást illeti: a szakszervezeti vezető érdekvédelmi karrierje alapvetően a 2002 utáni időszakhoz köthető, olyannyira, hogy egy időre át is ült a „másik oldalra”, 2004-ben ugyanis

elvállalta a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium politikai államtitkári megbízatását a Gyurcsány-kormányban.

A 2010-es kormányváltás után aztán újra a munkavállalók védelmezőjeként folytatta ténykedését, s vált az MSZP-től „nem túl nagy távolságot tartó” Közmunkás Szakszervezet főtitkárává. Részt vett a szocialisták közreműködésével a kormány ellen szervezett, úgynevezett „éhségmeneteken” is – miközben többmilliós Harley–Davidsonnal tűnt fel különböző motoros-fesztiválokon. A MASZ élére 2015-ben választották.

Előzetes támogatás

Kordás május elsején, még Dobrev jelöltségének hivatalos bejelentése előtt egy véleménycikkben közölte, hogy kiáll a Demokratikus Koalíció EP-képviselője, Gyurcsány Ferenc felesége mellett, őt támogatja az előválasztáson, s ha azon nyer, nyilván magán a parlamenti választáson is.

„Eljátszottam én is a gondolattal: mi lenne, ha egy szociálisan érzékeny hölgy lenne majd a kihívók között? Tetszik a gondolat. Régóta ismerem, s tudom róla, hogy ő mindig kész cselekedni. Nem halogat, nem ígérget, cselekszik. Megfelelő időben és megfelelő helyen” – indokolta bejelentését a MASZ elnöke.

Kiborultak a szakszervezetben

Csakhogy információink szerint az „akcióhoz” nem kért testületi felhatalmazást, ami miatt

komoly a felháborodás a szövetségben.

„A szakszervezeti működés alapelve, hogy egyenlő távolságot kell tartani az egyes pártoktól. Ez persze nem mindig sikerül, ám a lényeg mégis az, hogy lehetőség szerint legfeljebb ügyek, kezdeményezések mentén működünk egyet bizonyos politikai formációkkal. Ám ilyen esetekben is testületi felhatalmazásra van szükség, egészen példátlan, hogy elnök úr ezt most a jelek szerint elfelejtette. Magával az eljárással van bajunk, nem is azzal elsősorban, hogy kit támogat. A személyig el sem jutottunk” – fogalmazott forrásunk.

A MASZ elnöksége csütörtökön ülésezik, úgy tudjuk, minden bizonnyal ez a botrány is napirendre kerül majd. „Meg fogjuk tőle kérdezni, mi vitte erre a lépésre. Kíváncsiak vagyunk a magyarázatára. Ennek mindenképp lesznek következményei” – részletezte informátorunk, hozzátéve, a MASZ nagyjából százezer tagot számlál, rengeteg, egyenként akár húszezres tagszervezetük van, a tagság egy része nyilván baloldali, de vannak kormánypártiak is.

nyitókép: MTI

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rókabácsi
2021. május 06. 10:10
mert nem tartották ez a faszt kordában!
SigSauer
2021. május 06. 06:37
A bolgár tehén tényleg olyan sokat dolgozott életében! Mindenképpen támogatandó! :D Megvették az embert, nem kérdés. Most akkor ott tartunk, hogy akik verték, akasztották a magyart, megnyomorítottak évtizedekre egy országot, azokra és a gyerekeikre, unokáikra akar pár szerencsétlen, megvezetett barom dühből szavazni, mert nem szimpatikus neki az Orbán Viktor? Atya Úr Isten! Mégis mi a faszt várnak az emberek ettől az ellenzéknek nevezett, önjelölt, vérkomcsi, politikai gengszter brigádtól, akik végigkardlapoztatták anno a tömeget és számolatlanul szórták a könnygázt, lövettek az emberek közé. Normálisak ezeknek a szavazói?
Rocktoberi
2021. május 06. 04:59
Mi lehet vajon a fejében azoknak, akik a tagdíjukkal támogatják a vörös szakszervezeteket? Csodálkoznak, hogy kevés a tag de a rendszerváltás óta a Gyurcsány félék csicskái a vezetőik.
khomeini
2021. május 06. 02:15
lajkoltam mert jo a musor, pedig ez meg csak az eleje
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!