Áder: Erkölcstelen, embertelen és elfogadhatatlan politikai hasznot remélni a járványhelyzetben

2021. április 02. 11:48

A köztársasági elnök azt kérte, ne az internetes „csodadoktorokra” és a politikai sarlatánokra hallgassanak az emberek, hanem az egészségügyi szakemberekre.

2021. április 02. 11:48
null

Áder János nagypénteki ünnepi beszédében – amely a közmédia csatornáin volt látható – azt mondta, erkölcstelen, embertelen, elfogadhatatlan politikai hasznot remélni a járványhelyzetben. A köztársasági elnök kívánatosnak tartaná, ha mindenkiben tudatosulna, hogy nem a öncélú politikai játékok, a politikai haszonlesés és az alpári beszólásokban való versengés ideje a mostani. Az államfő a politikai közszereplőket arra kérte, hogy aki nem tud segíteni, legalább ne ártson!

„Honfitársaimat pedig arra kérem, hogy segítsenek!” – fogalmazott Áder János, azt szorgalmazva, hogy minél többen oltassák be magukat, győzzék meg a családtagokat, ismerősöket, hogy ne az internetes „csodadoktorokra” és a politikai sarlatánokra hallgassanak, hanem az egészségügyi szakemberekre.

Pünkösdkor már az új kezdetre készülhetünk

A már beoltottak mondják el másoknak, hogy az oltásnak többnyire nincs mellékhatása, vagy az nem olyan súlyos, mint a vírusfertőzés, a bizonytalankodók pedig vállalják az oltást – kérte tőlük.A járványügyi szakemberekhez az államfő azzal fordult: tegyék túl magukat a nemtelen támadásokon, és csak a járvány mielőbbilegyőzésére koncentráljanak, az egészségügyi dolgozókhoz pedig azzal: mozgósítsák utolsó erőtartalékaikat, még ha ezt "kimondani sokkal könnyebb is, mint megtenni"! Áder János hangot adott reményének is, miszerint, ha mindenki teszi a magáét, a következő ünnepen, pünkösdkor már az új kezdetre készülhetünk.

Az államfő felidézte, hogy Magyarország több mint egy esztendeje, hogy „hadban áll”, korlátok közé szorított szabadsággal, növekvő aggodalommal, lemondással, fájdalmas veszteségekkel. Egy éve még türelmet kért mindenkitől, a háborús készültség azóta azonban napi tapasztalatunkká lett – fogalmazott. Felhívta a figyelmet a védekezés hőseire is, akik

emberfeletti teljesítményt nyújtanak, elszántak, de fáradtak is, mégis töretlenül hisznek abban,

hogy „a háborút meg fogjuk nyerni”. Szólt azokról a drámai pillanatoktól is, amikor egy-egy életért kell küzdeni, vagy időnként tudomásul venni a csata elvesztését, de arról is említést tett, hogy a védekezésben dolgozóknak kevesebb idejük marad családjukra, gyerekeikre.

Felelőtlennek nevezve a bizonytalanságot keltőket

Az államfő az „önjelölt virológusokra”, az oltóanyaggal szemben kételyt ébresztőkre is felhívta a figyelmet és égbekiáltó ostobaságnak nevezte azt az állításukat, miszerint jobb elkapni a vírust, mint elfogadni egyes oltásokat. Vakcinát az első perctől szabadon választhatunk – hangsúlyozta, felelőtlennek nevezve a bizonytalanságot keltőket.

Akik pedig nem tudják eldönteni, kinek higgyenek, azoknak azt tanácsolta: azt a kérdést tegyék fel maguknak, hogy szeretnék-e elkerülni a betegséget és annak súlyos következményeit, megóvni családjukat, mielőbb szabadulni a korlátozások alól? Mindezek eléréséhez az oltás az eszköz – mondta –, ahogy más járványok elkerülésében is ez segít. Más megbetegedések elleni vakcinák esetében sem merült

fel a kérdés korábban: hol gyártották azokat –

hangsúlyozta. „Ha csak egyetlen hónappal előbb érjük el az úgynevezett nyájimmunitást, a legalább 70 százalékos átoltottságot, legalább öt-hatezer honfitársunk életét óvhatjuk meg” – mutatott rá az államfő.

(MTI)

Fotó: Áder János köztársasági elnök felszólal a Víz- és Klímaügyi Vezetői Testület online alakuló ülésén Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. március 3-án. MTI/Bruzák Noémi

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Amerigo
2021. április 02. 19:29
A langymeleg uniós dagonya elbaxta a közös vakcinabeszerzést, pancserségből vagy készakarva. Képzeljük el mi lenne itt, ha az orbanbasi & his crew nem lép időben és nem szerez be még többletként orosz és kínai vakcinákat. A teljes moslékhorda ( walkin dead like) szítaná a tüzet és őrjöngve randalírozna.
Nagyhuba1
2021. április 02. 17:52
Hulla hó, hulla hó, mesebeli álom. Gyurcsány Ferenc csikorog az ágon. A kis KISZ titkár didereg, megbújik a földön. Az jó, ha hulla van, csak Orbán ne jöjjön. Parányi böszmécske kuporog az ágon. Böszmén csipogja: ne oltass a nyáron.
states
2021. április 02. 17:48
A hatalomnélküliségbe beleőrült ellenzék mára odajutott, hogy a halálkampányukkal elkezdték irtani a saját szavazóikat, sőt politikusaikat. Nem nehéz kitalálni, hogy mik a pártpreferenciáik azoknak a százezreknek, akik még csak nem is regisztráltak idáig. Ez a szerencsétlen hülye Penz csak egy a sok ezer közül, aki hitt, hisz nekik.
zsoltkom2
2021. április 02. 17:34
"Áder: Erkölcstelen, embertelen és elfogadhatatlan politikai hasznot remélni a járványhelyzetben" Ezt Orbánnak is el kellene mondania... ő még abból a korból maradt vissza, amikor pult alól adtak karajt. Vagy éppen sztahanovistából lett valaki miniszter, felelősségmentes protekcióval. Emberélet barterben... egyet ad, kettőt kér.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!